Variatietips met sabayon
Het is al erg lekker om sabayon zo te serveren, toch heb je nu een best wel vrij simpel dessert. Wil je een wat uitgebreider dessert op tafel zetten? Het recept sabayon kun je namelijk heel eenvoudig uitbreiden met een aantal leuke twisten. Hieronder laten we er een aantal zien.
Zoete variant met aardbeien
- Was de aardbeien goed en verwijder de kroontjes.
- Laat de aardbeien even goed uitlekken in een vergiet.
- Snijd de aardbeien door de helft en verdeel ze over glazen schaaltjes.
Tip! Je kunt ook champagneglazen gebruiken om het dessert er extra feestelijk uit te laten zien!
- Maak de sabayon volgens het recept dat hierboven staat.
- Blijf de sabayon kloppen tot het goed is afgekoeld.
Frisse variant met frambozen en/of perziken
- Was de frambozen of de perziken goed en laat ze even goed uitlekken in een vergiet.
- Snijd de frambozen door de helft en de perziken in stukjes.
- Maak de sabayon volgens het recept dat hierboven staat.
- Doe vervolgens de frambozen en/of perziken door het dessert heen.
- Verdeel het mengsel over glazen en serveer het dessert direct op.
Als saus bij een ander dessert
Wat ook erg lekker is, is om de sabayon als saus te serveren bij een flan, ijs of pudding. Dankzij de luchtige substantie van sabayon is dit een heerlijke combinatie. Sprenkel bijvoorbeeld een beetje sabayon over een pudding, ijs of flan heen of serveer het in een apart kommetje ernaast. Succes gegarandeerd!
Vervang de masala voor wat anders!
In bovenstaand recept sabayon wordt marsala gebruikt. Dat komt omdat deze drank het meeste wordt gebruikt voor het maken van dit dessert. Ben je niet zo'n groot fan van marsala? Dan kun je de drank heel eenvoudig vervangen door een zoete wijn zoals muscat de Lunel, sauternes of zoete sherry. Ben je meer van de likeuren? Dan kun je de masala zelfs vervangen voor sinaasappellikeur of anijslikeur. Het is maar net wat je zelf lekker vindt!
Gebruik in ieder geval wel een alcoholische drank als je sabayon gaat maken, want dit zorgt ervoor dat de andere ingrediënten goed met elkaar binden en het dessert niet slap wordt.
Auteur: Cees Holtkamp (recept afkomstig uit het boek ‘De Banketbakker’)