Pasteitje
Pasteien kunnen verschillende vullingen en formaten hebben. Een klein formaat pastei wordt ook wel een pasteitje genoemd. Zo’n pasteitje wordt vaak gemaakt van bladerdeeg en kun je perfect als bijvoorbeeld voorgerecht of tussendoortje serveren. Ook als warme lunch op winterse dagen is een pasteitje ontzettend lekker om te eten. De pasteitjes van bladerdeeg zijn in Nederland waarschijnlijk de meest bekende pasteien.
Pasteitje maken
Het is helemaal niet lastig om zelf een pasteitje te maken. Je hebt er alleen wel wat geduld voor nodig. Op Baktotaal hebben wij verschillende recepten verzameld waarin we stap voor stap uitleggen hoe je een bepaald pasteitje kunt maken. Het is heel gebruikelijk om meerdere pasteien tegelijkertijd te maken. Als je er dus even de tijd voor neemt, heb je na afloop meerdere pasteien die je zelf kunt oppeuzelen of natuurlijk met anderen kunt delen.
Het serveren van pasteien
Vroeger werden pasteien als tussendoortje voor onderweg meegegeven aan reizigers. De reizigers aten zo’n pasteitje vaak koud op. Je kunt een pastei dan ook heel goed niet alleen warm, maar ook koud serveren. Het is maar net wat je zelf lekker vindt!
Pasteitjes versieren
Vroeger werd er niet zo op het uiterlijk van pasteien gelet, vooral niet toen ze nog veelal aan reizigers werden meegegeven. Door de jaren heen werden er luxere pasteien gemaakt die onder andere aan het hof in Frankrijk en Engeland werden geserveerd. Aan die pasteitjes werd uiteraard wel wat extra aandacht geschonken. Zodoende werden er allerlei manieren bedacht om pasteien te versieren. Nog steeds vinden veel mensen het niet alleen leuk om zelf pasteien te maken, maar deze ook extra mooi te versieren. Dat kun je bijvoorbeeld doen door uit het deeg waarvan je een pastei maakt mooie figuren te steken en deze op de pastei te leggen. Bak de figuren mee met de pastei en de lekkernij ziet er gelijk veel mooier uit.