• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Pannenkoeken recepten

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-8 van 27

per pagina
Pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-8 van 27

per pagina
Pagina
  1. Doe alle ingrediënten in een kom.
  2. Mix alle ingrediënten in 5 minuten tot een egaal beslag.
  3. Spray een pancake koekenpan in met bakspray.
  4. Voeg hier een ijslepel beslag aan toe.
  5. Bak beide kanten in 3 minuten gaar.
  6. Leg de pancake op een bord.
  7. Herhaal de stappen totdat het beslag op is. 

Handige informatie

Pannenkoeken recepten 

Pannenkoeken maken hoeft helemaal niet lastig te zijn. Je hebt er zelfs niet eens een pannenkoekenmix voor nodig. Met enkel wat bloem, melk, zout en eieren kun je namelijk eenvoudig zelf al een goed pannenkoekenbeslag maken. Naast de standaard dunne pannenkoekjes die in Nederland ontzettend populair zijn, zijn er nog allerlei andere soorten pannenkoeken te maken. Van flensjes tot aan poffertjes en van American Pancakes tot aan uiteenlopende variaties erop. Wil je weten hoe je echt lekkere pannenkoeken kunt bakken of wil je juist eens een variant op de standaard pannenkoeken maken? Bekijk dan snel de pannenkoeken recepten die wij op deze pagina hebben verzameld, want op deze pagina vind je het allemaal. Op deze pagina geven we trouwens ook een aantal tips om zelf thuis de lekkerste pannenkoeken te bakken. Lees dus vooral even verder! 

 

Waar bak je pannenkoeken in? 

Voor het bakken van pannenkoeken, kun je het beste een platte koekenpan gebruiken die niet al te zwaar weegt. Hoe lichter de pan is, hoe fijner dat voor je polsen is én hoe makkelijker het wordt om de pan te gebruiken. Laat de pan eerst goed heten worden alvorens je er olie of boter in doet. Laat daarna ook de olie of boter goed heet worden, maar laat de boter niet roken. Wil je wat sneller pannenkoeken maken? Dan raden we aan om meerdere pannen tegelijk te gebruiken. 

 
Hoe kun je een goed pannenkoekenbeslag maken? 

Om een goed pannenkoekenbeslag te maken, zijn een aantal dingen belangrijk. Zo is het belangrijk dat je een ruime beslagkom gebruikt die goed schoon is. Als basis ingrediënten voor een pannenkoekenbeslag, heb je het volgende nodig: 

  • 250 gram bloem

  • 500 milliliter melk

  • 2 middelgrote eieren

  • Mespuntje zout

Pannenkoekenbeslag maken 

Voor het mixen van alle ingrediënten, kun je het beste een elektrische keukenmixer gebruiken. Met zo'n apparaat is het makkelijker om een klontvrij pannenkoekenbeslag te maken dan als je met een garde gaat mixen. Mix eerst de bloem en zout door elkaar heen. Doe dan eenderde van de melk en de eieren erbij en mix alles goed door. Voeg steeds meer melk toe, totdat het beslag iets dikker is dan yoghurtdrink en geen klontjes meer bevat. Door het melk geleidelijk aan het beslag toe te voegen, voorkom je zoveel mogelijk dat er klontjes ontstaan. Zitten er alsnog kleine klontjes in het beslag? Dan is dat niet zo erg, die verdwijnen namelijk wel tijdens het bakken.

Laat het pannenkoekenbeslag even rusten 

Om zo lekker mogelijke pannenkoeken te krijgen, is het een goed idee om het pannenkoekenbeslag even te laten rusten. Je geeft daarmee de gluten in de bloem de tijd om meer verbindingen met elkaar te maken. Dat geeft niet alleen lekkerdere pannenkoeken, maar zorgt ook ervoor dat het makkelijker wordt om straks met het beslag pannenkoeken te maken. Laat het beslag minstens 1 tot 3 uur in de koelkast rusten.  

 

Met welke bloem kun je het beste pannenkoeken bakken? 

Er zijn twee soorten bloem die veel worden gebruikt voor het bakken van pannenkoeken. Beide soorten zijn er dan ook zeer geschikt voor. Dat zijn patentbloem en tarwebloem. Tarwebloem wordt in de Nederlandse keuken het meeste gebruikt om pannenkoekenbeslag te maken. Wil je wat luchtigere pannenkoeken maken? Dan kun je het beste kiezen voor patentbloem. Patentbloem heeft namelijk een lager eiwitgehalte en een fijnere textuur dan tarwebloem, waardoor deze soort ideaal is voor het maken van lichtere en luchtigere pannenkoeken. 

Wil je glutenvrije pannenkoeken bakken? Dan kun je in plaats van bloem heel goed boekweitmeel gebruiken. 

 

Welke melk kun je het beste gebruiken voor pannenkoeken? 

Welke melk je het beste kunt gebruiken om pannenkoeken te maken, hangt geheel af van je eigen voorkeuren. Zowel volle melk als halfvolle melk, magere melk en zelfs plantaardige melk kun je namelijk prima gebruiken voor pannenkoeken recepten. Koemelk heeft een lichtzoete smaak, waardoor je ermee een heerlijk ietwat zoet pannenkoekenbeslag krijgt. Hoe voller de melk, hoe romiger de structuur is. Ga je plantaardige melk gebruiken? Dan hangt het van de plantaardige melksoort af wat voor soort smaakje het product aan het pannenkoekenbeslag geeft. Sojamelk komt qua smaak het meeste in de buurt van koemelk, maar veel mensen vinden het ook lekker om met amandelmelk een licht nootachtige smaak aan pannenkoekenbeslag te geven. Het is dus maar net wat je zelf lekker vindt.  

 

Pannenkoeken bakken met karnemelk, een verrassende twist! 

Heb jij al eens overwogen om pannenkoeken te bakken met karnemelk? Misschien vind je karnemelk niet lekker om te drinken, maar het product geeft wel een verrassende twist aan pannenkoeken. Door het zuurtje dat in karnemelk zit, wordt pannenkoekenbeslag namelijk lekker luchtig. Bovendien is karnemelk ook nog eens gezonder dan standaard melk, dus dat is mooi meegenomen. Houd er wel rekening mee dat door karnemelk het beslag een licht zure smaak krijgt. Houd je daar niet zo van? Dan kun je wat suiker aan het beslag toevoegen om dit te compenseren.  

Kun je pannenkoeken bakken zonder ei? 

Wil je graag pannenkoeken bakken zonder ei? Dan kun je de eieren prima weglaten. In plaats van ei, kun je dan wel het beste bakpoeder aan het beslag toevoegen. Je hebt dan ongeveer anderhalve theelepel bakpoeder nodig op 600 milliliter melk. Wil je plantaardige pannenkoeken maken en kies je daarom voor pannenkoeken zonder ei? Vervang de koemelk dan door plantaardige melk en je vegan pannenkoekenbeslag is ready to go! 

Pannenkoeken zonder melk 

Niet alleen zonder ei, maar zelfs ook zonder (plantaardig) melk kun je pannenkoeken maken. Je kunt melk namelijk vervangen voor water. Voor een extra interessant smaakje, kun je spuitwater zoals Spa Rood of Sprite gebruiken. Houd er wel rekening mee dat de lekkernijen wat minder romig doordat er geen melk in zit. 

 

Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd? 

Mislukt bij jou de eerste pannenkoek altijd? Dan ben je niet de enige! Bij heel veel mensen mislukt de eerste pannenkoek altijd. Dit komt vrijwel altijd doordat de pan nog niet heet genoeg was. Je zult namelijk zien dat tijdens het bakproces, het steeds makkelijker wordt om goed gelukte pannenkoeken te maken. Laat een pan dus eerst goed heet worden en laat daarna het vet dat je gebruikt goed heet worden. Heb je jouw pannenkoekenbeslag in de koelkast gezet? Laat het beslag dan eerst op kamertemperatuur komen, alvorens je het gaat gebruiken. Is de pan heet genoeg, is het vet heet genoeg én is het pannenkoekenbeslag op kamertemperatuur? Dan is de kans heel groot dat jouw eerste pannenkoek dit keer gaat lukken! 

 

Welke boter kun je het beste gebruiken voor pannenkoeken bakken? 

Sommige mensen gebruiken het liefste roomboter voor het bakken van pannenkoeken. Roomboter geeft een extra romige en volle smaak aan pannenkoeken. Weer andere mensen gebruiken zonnebloemolie, omdat de pannenkoeken door de olie een mooie goudbruine kleur krijgen. Het maakt niet zoveel uit of je plantaardige olie, margarine of roomboter gebruikt voor het bakken van pannenkoeken. We raden wel aan om sowieso een vet te gebruiken, ook al gebruik je een koekenpan met een antiaanbaklaag. Door het vet smaken pannenkoeken namelijk beter, worden ze mooier bruin én worden ze niet zo hard dan wanneer je geen vet gebruikt.  

 

Welke olie gebruiken bij het pannenkoeken bakken? 

Wil je olie gebruiken voor het maken van pannenkoeken? Zorg er dan voor dat je een geurloze olie gebruikt, zodat de smaak van de pannenkoeken niet erdoor worden beïnvloed. Gebruik bijvoorbeeld arachideolie, zonnebloemolie of olijfolie. 

  

Hoe kun je pannenkoeken luchtig maken? 

Er zijn meerdere manieren om pannenkoeken luchtiger te maken. Zo kun je (een deel) karnemelk aan het beslag toevoegen en in plaats van tarwebloem juist patentbloem gebruiken. Je kunt ook een mespuntje bakpoeder aan het beslag toevoegen om net wat luchtigere pannenkoeken te krijgen. Gebruik je karnemelk? Dan kun je wat baking soda aan het beslag toevoegen om het nog wat luchtiger te maken. 

  

Welke spek kun je het beste gebruiken voor pannenkoeken? 

Veel mensen vinden het lekker om pannenkoeken met spek te maken, maar welke spek kun je hiervoor het beste gebruiken? Wij raden aan om ontbijtspek te gebruiken. Dit spek is in dunne plakjes gesneden, waardoor je het ideaal over een pannenkoek kunt verdelen. Doe wat vet (olie of boter) in de pan, laat het spek ietwat bruin worden en giet dan het pannenkoekenbeslag in de pan. Bak de pannenkoeken aan beide kanten goudbruin en klaar is je pannenkoek met spek! 

 

Hoelang moeten pannenkoeken bakken? 

Als je pannenkoeken gaat maken, adviseren we om vooral naar de pannenkoek te kijken om te bepalen of die al klaar is. Het kan namelijk per pan en kookplaat verschillen hoelang je een pannenkoek moet bakken. In totaal kan het zo'n 6 minuten duren voordat een pannenkoek aan beide kanten goudbruin en gaar is.
 

Wanneer een pannenkoek omdraaien? 

Wanneer je het pannenkoekenbeslag in de koekenpan hebt verdeeld, wacht je totdat de bovenkant van de pannenkoek droog is. Dit duurt gemiddeld zo'n 2 tot 3 minuten, maar het kan ook wat langer duren. Draai de pannenkoek om als de bovenkant droog is. Laat de andere kant nog zo'n 2 minuten bakken.  

 

Pannenkoeken bakken op inductie 

Ook op een inductiekookplaat kun je prima pannenkoeken bakken. Houd wel goed in de gaten dat je een koekenpan gebruikt die voor inductie geschikt is. Het kan per inductiekookplaat verschillen op welke stand je het beste pannenkoeken kunt bakken. Bij de meeste inductiekookplaten is dat een lage stand, zoals 2 of 3. Welke stand jij het beste kan gebruiken, staat in de gebruiksaanwijzing van jouw inductiekookplaat aangegeven. Houd er rekening mee dat een inductiekookplaat altijd even goed warm moet worden, alvorens je pannenkoeken erop kunt gaan bakken.  

 

Onze tips om de beste pannenkoeken te bakken 

Hieronderzetten we onze pannenkoeken bakken tips nog even op een rijtje. 

Dit zijn onze pannenkoeken bakken tips:

  • Gebruik tarwebloem of patentbloem.
  • Hoe voller de melk, hoe romiger de smaak.
  • Laat het pannenkoekenbeslag een poosje in de koelkast rusten om lekkerder pannenkoeken te krijgen.
  • Maak met karnemelk, bakpoeder en/of baking soda het pannenkoekenbeslag luchtiger.
  • Gebruik een niet al te zware koekenpan met een lage rand.
  • Laat de pan eerst goed heet worden.
  • Draai een pannenkoek pas om als de bovenkant droog is.
  • Gebruik altijd een vet zoals boter, margarine of plantaardige olie. Ook al heeft je koekenpan een antiaanbaklaag. 

Hartige en zoete pannenkoeken 

Je kunt een pannenkoek helemaal naar jouw wens maken én opeten. Zo kun je de pannenkoek zowel koud als warm opeten en deze ook met allerlei vullingen vullen. Zowel hartige als zoete vullingen smaken perfect in dit heerlijke gerecht. Garneer de pannenkoek nog met een topping naar keuze en je hebt een verrukkelijke maaltijd. Deze lekkernij kun je dan ook perfect nuttigen als ontbijt, lunch en zelfs avondmaal, maar ook prima als tussendoortje eten. Het is maar net wat je zelf wilt! 

 

Hoe kun je pannenkoeken warm houden? 

Of je nou één of meerdere koekenpannen gebruikt, het kan even duren om een stapel pannenkoeken te maken. Om ervoor te zorgen dat iedereen een warme pannenkoek krijgt, is het belangrijk om pannenkoeken warm te houden. De meest makkelijke manier om pannenkoeken warm te houden, is door wat water in een pan te laten koken en als het water kookt, de pan op een lager vuurtje te zetten. Zet vervolgens een hittebestendige bord op de pan. Door de damp van het kokende water, blijft het bord warm. Op dit bord kun je dan de pannenkoeken leggen. Je kunt er zelfs voor kiezen om bovenop de pannenkoeken de deksel van de pan te doen, zodat de warmte met geen mogelijkheid kan ontsnappen. 

  

Hoe kun je pannenkoeken bewaren? 

Liever te veel pannenkoeken dan te weinig. Je wilt natuurlijk dat iedereen na het eten een volle buik heeft en gebakken pannenkoeken kun je prima nog een poosje bewaren. Het is dus helemaal niet erg als er nog wat lekkernijen overblijven. Laat de pannenkoeken eerst volledig afkoelen en leg ze daarna in een luchtdicht bakje met de deksel erbovenop. Je kunt de pannenkoeken ook in plasticfolie wikkelen. Zo luchtdicht verpakt kun je de pannenkoeken tot wel 3 dagen bewaren in de koelkast.  

 

Pannenkoeken bewaren in de vriezer 

Wil je de lekkernijen langer dan 3 dagen bewaren? Dan kun je pannenkoeken gewoon invriezen. Ook in dit geval moet je de koeken eerst volledig laten afkoelen en luchtdicht verpakken. Zodoende kun je de lekkernijen tot wel 3 maanden bewaren in de vriezer. Een bevroren pannenkoek kun je op kamertemperatuur weer laten ontdooien of opwarmen in de magnetron om 'm wat sneller ontdooit te krijgen. 

 

Pannenkoeken opwarmen 

Pannenkoeken zijn koud erg lekker, met wat poedersuiker of stroop erop heb je een heerlijke lunch of tussendoortje. Uiteraard kun je de lekkernijen ook even voor het serveren opwarmen in de magnetron. Heb je geen magnetron bij de hand? Dan kun je pannenkoeken kort opwarmen in een droge koekenpan op een middelhoog vuur. 

  

Shop alle benodigdheden om pannenkoeken te maken op Baktotaal! 

Een goed begin is het halve werk. Wil je dus met een pannenkoeken recept aan de slag gaan? Zorg er dan wel voor dat je de juiste materialen in huis hebt om pannenkoeken te kunnen maken. Zo mogen een goede pannenkoekenpan en een fijne beslagkom niet in je collectie ontbreken. Gelukkig shop je deze en andere items gewoon op Baktotaal!

Bekijk onze pannenkoeken recepten! 

Heb je na het lezen van al bovenstaande tips zin gekregen om zelf pannenkoeken te bakken? Dat snappen we heel goed, want met al deze handige tips kan het bijna niet meer misgaan. Op deze pagina hebben we uiteenlopende pannenkoeken recepten verzameld, waarmee je de meest uiteenlopende pannenkoeken kunt maken. Van standaard Hollandse pannenkoeken tot aan American pancakes. En van chocolate chip pannenkoeken tot aan een pannenkoekentaart. Bij ons vind je het allemaal. Bekijk dus snel de recepten op deze pagina en laat je inspireren! 

Flag of Germany