• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Bruin brood recepten

Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

6 producten

per pagina

De bolrijs:

  1. Doe alle ingrediënten in een machine met deeghaak en laat de machine op lage snelheid kneden, totdat je een goed afgekneed deeg hebt.
    Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
    Tip! Hoe lang het kneden precies duurt, verschilt per machine.
  2. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden op te rollen.
  3. Draai het deeg om, zodat de sluiting boven ligt.
  4. Draai het deeg ook 90 graden, zodat hij weer in de lengte voor je ligt.
  5. Rol het nogmaals op.
  6. Duw vervolgens met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf.
    Tip! Als je dit doet, ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  7. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  8. Dek het deegstuk af met wat bubbeltjesfolie en laat het rijzen totdat het ongeveer 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit noemen we de bolrijs.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het oppunten van het deeg:

  1. Draai het deeg om, zodat de sluiting boven komt te liggen.
  2. Maak van het deeg een ronde en platte cirkel waarin bijna geen lucht meer zit.
  3. Pak de cirkel linksboven en rechtsboven vast.
  4. Sla deze uiteinden richting het midden van de cirkel.
  5. Duw dit vervolgens goed aan.
    Tip! Je hebt nu een soort van driehoek voor je liggen.
  6. Rol de driehoek van boven naar beneden, onder lichte spanning op.
    Tip! Je hebt nu het deeg opgepunt.
  7. Leg het opgepunte deegstuk met de sluiting naar beneden op je werkblad en dek af met bubbeltjesfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het ongeveer 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit noemen we de puntrijs.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het deeg langmaken:

  1. Vet de bakvorm egaal en lichtjes in met de bakspray.
  2. Draai het deegpunt om, zodat de sluiting boven komt te liggen.
  3. Ontgas het deeg, door de lucht eruit te drukken.
    Tip! Je zult zien dat de deegplak erg breed wordt, het doel is ongeveer 60 centimeter breed.
  4. Pak het deegplak aan het linker- en rechter uiteinde vast en sla deze uiteinden richting het midden/de onderkant van de deegplak.
    Tip! De deegplak heeft nu een trapeziumvorm; de bovenkant is iets smaller dan de onderkant.
  5. Sla de deegplak weer goed door.
  6. Rol de deegplak onder spanning op en zorg ervoor dat de naad goed dicht zit.
    Tip! De langgemaakte deegrol is nu iets langer dan het bakblik.
  7. Leg het langgemaakte deegstuk met de sluiting naar onderen toe.
  8. Leg het deeg in de bakvorm.
  9. Dek de bakvorm met het deeg af met bubbeltjesfolie.
    Tip! Het deegstuk gaat nu de 'narijs' in.

Het narijzen van het deeg:

  1. Laat het bruinbrood deeg mooi volrijzen.
    Tip! Het deeg is voldoende gerezen wanneer je het voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! De narijs zal ongeveer 50 minuten tot 1,5 uur duren.
  2. Verwarm tijdens de narijs alvast de oven voor op 220 graden onder- en bovenwarmte.  
  3. Verwarm op de bodem van de oven een Desh stoombakje of RVS braadslede mee.
  4. Schuif ook een draadrooster in de oven en plaats deze zo laag mogelijk.

Het bakken van het bruinbrood:

  1. Zet de bakvorm op het draadrooster en giet circa 150 milliliter water in de braadslede of vul het DeSh stoombakje om stoom te genereren.
  2. Bak het deeg 20 minuten op 220 graden.
  3. Verlaag daarna de temperatuur naar 200 graden.
    Tip! Wanneer je een braadslede gebruikt voor het genereren van stoom, dan is dit het moment om de braadslede met het eventuele resterende water uit de oven te halen. Wanneer je een DeSh-stoombakje gebruikt, kun je deze gewoon laten staan.
  4. Bak het bruinbrood verder voor 20 minuten op 200 graden.
  5. Zet daarna de ovendeur op een kier en bak nog 5 minuten verder.
    Tip! De totale baktijd bedraagt dus ongeveer 45 minuten.
    Tip! Je kunt voor de zekerheid een digitale (kern)thermometer in het midden van het brood steken om de gaarheid te controleren.
  6. Los het tarwebrood na het bakken direct uit de bakvorm en laat het brood volledig afkoelen op een afkoelrooster.
  7. Snijd het bruinbrood pas aan wanneer het brood volledig is afgekoeld.

Handige informatie

Bekijk de bruin brood recepten op Baktotaal.nl! 

Eén van de meest geliefde alledaagse broden is toch wel bruin brood. Dit brood kun je beleggen met zowel zoet beleg zoals jam en hagelslag als met hartig beleg zoals kaas en worst. Uiteraard kun je dit brood bij diverse bakkerijen en supermarkten kopen. Je hebt dan keuze genoeg. Toch is het veel lekkerder om zelf dit brood te maken. Vers gebakken brood is namelijk het allerlekkerst. Als je de bruin brood recepten op deze pagina volgt, zul je zien dat je als thuisbakker een heerlijk bruin brood kunt maken. Bekijk de recepten op deze pagina maar eens en laat je inspireren! 

Wat zijn de ingrediënten van bruin brood? 

Bruin brood bevat doorgaans vijftig tot zeventig procent volkorenmeel en wordt aangevuld met bloem. Voor de echte donkere bruine broden wordt moutmeel toegevoegd, dit geeft het brood z’n donkere kleur. Toch ontstaat er nog weleens een misverstand over de voedingswaarde van bruin brood. Je denkt misschien: hoe bruiner het brood, hoe meer voedingsstoffen. Helaas klopt dat niet helemaal. De voedingsstoffen komen uit de zemelen (het tarwemeel) en niet uit het moutmeel. Dus hoe meer tarwemeel er gebruikt is voor een bruin brood, hoe meer voedingsstoffen. Kijk dus niet naar de kleur om te bepalen of een brood gezond is, maar naar de ingrediënten. Een lichtbruin brood kan al erg gezond zijn, terwijl een donkerbruin brood niet zo gezond kan zijn. 

Bestaan er verschillende soorten bruin brood? 

Jazeker! Bruin brood kun je in diverse varianten bakken. Een tarweknip of tarwerond zijn populaire broden die allebei in een broodblik worden gebakken. Daarnaast is het tarwevloerbrood ook een goede optie om met tarwemeel en bloem te bakken. Met de bruin brood recepten die je op deze pagina vindt, krijg je stuk voor stuk een heerlijk brood als eindresultaat. Maak verschillende variaties bruin brood en ontdek jouw favoriet! 

Al je favoriete bruin brood recepten op één plek 

Of je nu op zoek bent naar een makkelijk bruin brood recept of juist eens flink wilt uitpakken, bij Baktotaal vind je het allemaal. Onze broodrecepten worden speciaal voor ons ontwikkeld door een broodbakker, waardoor elk recept dus klopt. Bovendien wordt alles wat met onze recepten wordt gemaakt, eerst intern gekeurd. Alleen van de beste baksels publiceren wij het recept. Met onze recepten krijg je dus zeker weten een goed eindproduct. 

Is het lastig om zelf bruin brood te bakken? 

Het lijkt misschien een hele klus, en misschien zelfs wel een hele uitdaging, om zelf bruin brood te bakken. Toch hoeft het echt niet moeilijk te zijn om dat te doen, vooral niet als je onze recepten volgt. In elk recept geven wij namelijk duidelijk aan welke ingrediënten en benodigdheden je nodig hebt en hoeveel je daarvan nodig hebt. Daarnaast hebben we alle instructies in een overzichtelijk stappenplan gezet en elke instructie zo duidelijk mogelijk omschreven. Als je de juiste hoeveelheid ingrediënten aanhoudt, de juiste benodigdheden gebruikt én stap voor stap onze instructies doorneemt gaat het helemaal goedkomen. Je zult zien dat het dankzij onze recepten helemaal niet lastig is om zelf een heerlijk bruin brood te bakken.

Shop alle benodigdheden en ingrediënten op Baktotaal.nl! 

Op Baktotaal.nl vind je niet alleen fijne bruin brood recepten waarmee je zelf heerlijk bruin brood kunt maken, maar je vindt ook alles wat je hiervoor nodig hebt. Naast recepten vind je namelijk ook diverse bakbenodigdheden, broodmixen en aanvullende ingrediënten in onze webshop. Hiermee bak je de heerlijkste broden, taarten en meer! Probeer de lekkerste recepten en laat je inspireren door onze kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en bakbenodigdheden. 

Flag of Germany