• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Bruinbrood recept

Bruinbrood of tarwebrood, wat is nou de juiste benaming? Sommige mensen denken zelfs dat het twee verschillende broden zijn, maar niets is minder waar. Voor het nieuwe warenwetbesluit, werd dit brood tarwebrood genoemd. Het brood bestaat namelijk voor 50% uit tarwemeel en 50% uit bloem. Tegenwoordig noemen wij hetzelfde brood bruinbrood en als je het helemaal goed wilt doen, noem je het Bruin Tarwe Busbrood. Afijn, al met al is dit een heerlijk brood dat vers uit eigen oven natuurlijk het allerlekkerst is. Lees dus snel verder voor ons bruinbrood recept en ga lekker aan de slag!
± 2 uur bereidingstijd ± 3 uur wachttijd 20 personen 5/5 (2 waarderingen)
Bruinbrood of tarwebrood, wat is nou de juiste benaming? Sommige mensen denken zelfs dat het twee verschillende broden zijn, maar niets is minder waar. Voor het nieuwe warenwetbesluit, werd dit brood tarwebrood genoemd. Het brood bestaat namelijk voor 50% uit tarwemeel en 50% uit bloem. Tegenwoordig noemen wij hetzelfde brood bruinbrood en als je het helemaal goed wilt doen, noem je het Bruin Tarwe Busbrood. Afijn, al met al is dit een heerlijk brood dat vers uit eigen oven natuurlijk het allerlekkerst is. Lees dus snel verder voor ons bruinbrood recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 275 gram Molen de Hoop Tarwebloem;
  • 275 gram Molen de Hoop Volkoren Tarwemeel;
  • 10 gram Molen de Hoop Bakkerszout;
  • 7 gram Bruggeman Gist instant;
  • 11 gram Molen de Hoop Donker Gerstemout;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • Broodvorm Heel-Brood Alusteel 30x10,5cm;
  • BrandNewCake Bakspray;
  • Desh stoombakje of kleine braadslede;
  • Digitale keukenweegschaal;
  • Optioneel: 30 gram Molen de Hoop Broodverbeteraar.

Overige benodigdheden:

  • 358 gram water;
  • Bubbeltjesfolie;
  • Mengkom;
  • Maatbeker;
  • Planeetmenger of spiraalkneder.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Tarwebloem 1kg
€ 3,08
+
Molen de Hoop Volkoren Tarwemeel 1kg
€ 2,99
+
Molen de Hoop Bakkerszout 750g (voor brood en banket)
€ 2,79
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+
Molen de Hoop Donker Gerstemout 500gr
€ 7,29
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
Normale prijs € 9,98 Speciale prijs € 8,48
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
Broodvorm Heel-Brood Alusteel 30x10,5cm
€ 17,48
+
BrandNewCake Bakspray 100ml
Normale prijs € 3,19 Speciale prijs € 2,71
+
BrandNewCake Keukenweegschaal 5kg
Normale prijs € 14,98 Speciale prijs € 12,73
+
Molen de Hoop Broodverbeteraar 500gr
€ 5,69
+

Recept

De bolrijs:

  1. Doe alle ingrediënten in een machine met deeghaak en laat de machine op lage snelheid kneden, totdat je een goed afgekneed deeg hebt.
    Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
    Tip! Hoe lang het kneden precies duurt, verschilt per machine.
  2. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden op te rollen.
  3. Draai het deeg om, zodat de sluiting boven ligt.
  4. Draai het deeg ook 90 graden, zodat hij weer in de lengte voor je ligt.
  5. Rol het nogmaals op.
  6. Duw vervolgens met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf.
    Tip! Als je dit doet, ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  7. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  8. Dek het deegstuk af met wat bubbeltjesfolie en laat het rijzen totdat het ongeveer 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit noemen we de bolrijs.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het oppunten van het deeg:

  1. Draai het deeg om, zodat de sluiting boven komt te liggen.
  2. Maak van het deeg een ronde en platte cirkel waarin bijna geen lucht meer zit.
  3. Pak de cirkel linksboven en rechtsboven vast.
  4. Sla deze uiteinden richting het midden van de cirkel.
  5. Duw dit vervolgens goed aan.
    Tip! Je hebt nu een soort van driehoek voor je liggen.
  6. Rol de driehoek van boven naar beneden, onder lichte spanning op.
    Tip! Je hebt nu het deeg opgepunt.
  7. Leg het opgepunte deegstuk met de sluiting naar beneden op je werkblad en dek af met bubbeltjesfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het ongeveer 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit noemen we de puntrijs.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het deeg langmaken:

  1. Vet de bakvorm egaal en lichtjes in met de bakspray.
  2. Draai het deegpunt om, zodat de sluiting boven komt te liggen.
  3. Ontgas het deeg, door de lucht eruit te drukken.
    Tip! Je zult zien dat de deegplak erg breed wordt, het doel is ongeveer 60 centimeter breed.
  4. Pak het deegplak aan het linker- en rechter uiteinde vast en sla deze uiteinden richting het midden/de onderkant van de deegplak.
    Tip! De deegplak heeft nu een trapeziumvorm; de bovenkant is iets smaller dan de onderkant.
  5. Sla de deegplak weer goed door.
  6. Rol de deegplak onder spanning op en zorg ervoor dat de naad goed dicht zit.
    Tip! De langgemaakte deegrol is nu iets langer dan het bakblik.
  7. Leg het langgemaakte deegstuk met de sluiting naar onderen toe.
  8. Leg het deeg in de bakvorm.
  9. Dek de bakvorm met het deeg af met bubbeltjesfolie.
    Tip! Het deegstuk gaat nu de 'narijs' in.

Het narijzen van het deeg:

  1. Laat het bruinbrood deeg mooi volrijzen.
    Tip! Het deeg is voldoende gerezen wanneer je het voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! De narijs zal ongeveer 50 minuten tot 1,5 uur duren.
  2. Verwarm tijdens de narijs alvast de oven voor op 220 graden onder- en bovenwarmte.  
  3. Verwarm op de bodem van de oven een Desh stoombakje of RVS braadslede mee.
  4. Schuif ook een draadrooster in de oven en plaats deze zo laag mogelijk.

Het bakken van het bruinbrood:

  1. Zet de bakvorm op het draadrooster en giet circa 150 milliliter water in de braadslede of vul het DeSh stoombakje om stoom te genereren.
  2. Bak het deeg 20 minuten op 220 graden.
  3. Verlaag daarna de temperatuur naar 200 graden.
    Tip! Wanneer je een braadslede gebruikt voor het genereren van stoom, dan is dit het moment om de braadslede met het eventuele resterende water uit de oven te halen. Wanneer je een DeSh-stoombakje gebruikt, kun je deze gewoon laten staan.
  4. Bak het bruinbrood verder voor 20 minuten op 200 graden.
  5. Zet daarna de ovendeur op een kier en bak nog 5 minuten verder.
    Tip! De totale baktijd bedraagt dus ongeveer 45 minuten.
    Tip! Je kunt voor de zekerheid een digitale (kern)thermometer in het midden van het brood steken om de gaarheid te controleren.
  6. Los het tarwebrood na het bakken direct uit de bakvorm en laat het brood volledig afkoelen op een afkoelrooster.
  7. Snijd het bruinbrood pas aan wanneer het brood volledig is afgekoeld.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Goed om te weten

Het bakken van brood is een precies werkje, waarbij veel handelingen en andere factoren komen kijken. Daarom is het handig om een aantal dingen te weten, voordat je met ons bruinbrood recept aan de slag gaat. Als eerste is het belangrijk dat alle ingrediënten goed worden afgewogen. Houd daarom nauwkeurig onderstaande hoeveelheden aan en gebruik een keukenweegschaal voor het afwegen van alle ingrediënten, inclusief het water. Zorg er ook voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Rijstijden

Het is goed om te weten dat de rijstijden die wij in ons bruinbrood recept noemen, een indicatie zijn. De rijstijd is naast de gebruikte hoeveelheid gist erg afhankelijk van de deeg- en omgevingstemperatuur. Deeg met meer gist rijst vaak sneller dan een deeg met minder gist. En een deeg in een warme omgeving rijst sneller dan een deeg in een koelere omgeving. Let tijdens het rijzen er dus vooral op hoe het deeg eruitziet en hoe het deeg aanvoelt. In het recept hieronder vertellen we hoe je kunt zien of het deeg voldoende is gerezen.

Baktemperatuur, baktijd en ovenfunctie

Wat ook goed is om te weten, is dat de baktijd en baktemperatuur per oven kunnen verschillen. Elke oven is namelijk anders. De genoemde baktijd en baktemperatuur in ons recept zijn richtlijnen. In het bruinbrood recept hieronder gaan we uit van een oven met boven- en onderwarmte (stilstaande lucht). Wanneer het brood tijdens het bakken erg snel kleurt, kun je de oventemperatuur wat verlagen. Heb je op jouw oven enkel de heteluchtfunctie (bakken met de ventilator aan)? Verlaag dan de oventemperatuur met ongeveer 10%. Bak wel altijd totdat het brood gaar is. Dit kun je meten met een digitale (kern)thermometer. Wanneer een brood een kerntemperatuur van 96 graden heeft, is het brood gaar.

Het deeg beschermen tegen tocht en uitdroging

Bescherm het brooddeeg tussen de handelingen door altijd zo goed mogelijk tegen tocht. Tocht kan namelijk een uitgedroogd deeghuidje veroorzaken, waardoor het deeg minder goed verwerkt kan worden. Dek het deeg bijvoorbeeld af met bubbeltjesfolie. Bubbeltjesfolie blijft niet of nauwelijks aan het deeg plakken. Leg hierbij de bubbeltjeskant naar beneden toe.

Laat jouw zelfgemaakte bruinbrood aan ons zien!

Heb jij met dit recept bruinbrood gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door een foto van het brood te delen in jouw Instagram Stories en ons te taggen met @baktotaal. Dan kunnen we jouw bakcreatie trouwens niet alleen zien, maar ook delen op ons eigen account. En dat vinden wij heel erg leuk om te doen!

Flag of Germany