Goed om te weten
Het bakken van brood is een precies werkje, waarbij veel handelingen en andere factoren komen kijken. Daarom is het handig om een aantal dingen te weten, voordat je met ons bruinbrood recept aan de slag gaat. Als eerste is het belangrijk dat alle ingrediënten goed worden afgewogen. Houd daarom nauwkeurig onderstaande hoeveelheden aan en gebruik een keukenweegschaal voor het afwegen van alle ingrediënten, inclusief het water. Zorg er ook voor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
Rijstijden
Het is goed om te weten dat de rijstijden die wij in ons bruinbrood recept noemen, een indicatie zijn. De rijstijd is naast de gebruikte hoeveelheid gist erg afhankelijk van de deeg- en omgevingstemperatuur. Deeg met meer gist rijst vaak sneller dan een deeg met minder gist. En een deeg in een warme omgeving rijst sneller dan een deeg in een koelere omgeving. Let tijdens het rijzen er dus vooral op hoe het deeg eruitziet en hoe het deeg aanvoelt. In het recept hieronder vertellen we hoe je kunt zien of het deeg voldoende is gerezen.
Baktemperatuur, baktijd en ovenfunctie
Wat ook goed is om te weten, is dat de baktijd en baktemperatuur per oven kunnen verschillen. Elke oven is namelijk anders. De genoemde baktijd en baktemperatuur in ons recept zijn richtlijnen. In het bruinbrood recept hieronder gaan we uit van een oven met boven- en onderwarmte (stilstaande lucht). Wanneer het brood tijdens het bakken erg snel kleurt, kun je de oventemperatuur wat verlagen. Heb je op jouw oven enkel de heteluchtfunctie (bakken met de ventilator aan)? Verlaag dan de oventemperatuur met ongeveer 10%. Bak wel altijd totdat het brood gaar is. Dit kun je meten met een digitale (kern)thermometer. Wanneer een brood een kerntemperatuur van 96 graden heeft, is het brood gaar.
Het deeg beschermen tegen tocht en uitdroging
Bescherm het brooddeeg tussen de handelingen door altijd zo goed mogelijk tegen tocht. Tocht kan namelijk een uitgedroogd deeghuidje veroorzaken, waardoor het deeg minder goed verwerkt kan worden. Dek het deeg bijvoorbeeld af met bubbeltjesfolie. Bubbeltjesfolie blijft niet of nauwelijks aan het deeg plakken. Leg hierbij de bubbeltjeskant naar beneden toe.
Laat jouw zelfgemaakte bruinbrood aan ons zien!
Heb jij met dit recept bruinbrood gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door een foto van het brood te delen in jouw Instagram Stories en ons te taggen met @baktotaal. Dan kunnen we jouw bakcreatie trouwens niet alleen zien, maar ook delen op ons eigen account. En dat vinden wij heel erg leuk om te doen!