• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Apfelstrudel recepten

Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

3 producten

per pagina
  1. Was en schil de appels.
  2. Snijd de appels in dunne plakjes.
  3. Rasp de citroenen en voeg de citroenrasp toe aan de appels.
  4. Pers de citroenen uit en voeg ook de sap van beide citroenen aan de appels.
  5. Voeg de kaneel en basterdsuiker toe en meng dit samen.
  6. Rooster het casinobrood.
  7. Maal het geroosterde brood fijn in een hakmolen.
  8. Smelt de ongezouten roomboter.
  9. Smeer elk vel filodeeg in met de roomboter en leg de vellen op elkaar.
  10. Het laatste vel filodeeg smeer je ook in met ongezouten roomboter, smeer de randen in met eigeel en bestrooi het filodeeg behalve de randen met het geroosterde brood.
  11. Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven).
  12. Doe de plakjes appel op het deeg en rol het deeg strak op.
  13. Verplaats de rol op een beklede bakplaat met bakpapier.
  14. Smeer de rol in met eigeel en bak de apfelstrudel in 35 minuten goudbruin.
  15. Doe de oven uit en laat de apfelstrudel daarna nog ongeveer 10 minuten in de oven aan.
  16. Laat het gebak daarna nog even buiten de oven afkoelen.
  17. Haal de apfelstrudel dan uit de oven om nog even af te koelen.

Handige informatie

Apfelstrudel recepten 

Apfelstrudel, wie kent deze lekkernij nou niet? Veel mensen doet dit gebak denken aan de wintersport, omdat ze het dan vaak eten. Met een (warm) vanillesausje erbij en/of een toef slagroom heb je een heerlijke lekkernij waarmee je jezelf op koude winterdagen kunt opwarmen. Stiekem vinden wij apfelstrudel het hele jaar door wel lekker. Op deze pagina hebben wij dan ook verschillende apfelstrudel recepten verzameld, waarmee je lekker aan de slag kunt gaan. Een apfelstrudel is toch gewoon een apfestrudel? Horen we je denken. Nou, als je de recepten op deze pagina bekijkt zal je zien dat er allerlei verschillende varianten te maken zijn. Bekijk de recepten op deze pagina dus maar eens en laat je inspireren door alle mogelijkheden. 

Wat is apfelstrudel precies? 

Apfelstrudel (ook wel appelstrudel genoemd) is een traditioneel gebaksoort uit Oostenrijk. Apfelstrudel is gebaseerd op het dessert baklava, uit het Ottomaanse Rijk. Vanuit dit rijk kwam het gerecht terecht in het toenmalige Oostenrijk-Hongarije. Door het gerecht her en der aan te passen, ontstond de appelstrudel. Deze lekkernij is daardoor trouwens niet alleen populair in Oostenrijk, maar ook in Hongarije. In Hongarije wordt het gerecht almásrétes genoemd. Als je eens op vakantie gaat naar Hongarije, weet je dus wat je daar zeker in een restaurant moet bestellen. Lang geleden werd dit gebak vooral door wat armere mensen gegeten, maar tegenwoordig wordt dit gerecht door bijna iedereen omarmt. Het gebak bestaat uit een flinterdun uitgetrokken deeg en een vulling van plakjes appels en rozijnen.  

Wintersport 

De apfelstrudel is dus een typisch lekkernij uit Oostenrijk, maar ook daarbuiten erg geliefd. Veel mensen die op wintersport naar Oostenrijk gaan, willen minstens 1 keer in hun vakantie een plak appelstrudel eten. Dat hoort er eenmaal bij en is voor veel mensen een traditie om te doen. Eenmaal thuis, doet een appelstrudel hen weer aan hun wintersportvakantie(s) denken. Wil je je thuis dus eens eventjes in Oostenrijk wanen? Maak dan eens een heerlijke apfelstrudel! 

Hoe kun je apfelstrudel maken? 

Het is helemaal niet lastig om een lekkere strudel te maken, al moet je wel even weten hoe je dat moet doen. Op een strook van het flinterdunne deeg worden stukjes appel en rozijnen gelegd. Het deeg wordt vervolgens opgerold, waardoor er verschillende laagjes deeg ontstaan. Die laagjes zijn erg kenmerkend voor de strudel. Omdat het deeg wordt opgerold, is het noodzakelijk dat je de stukjes appel en rozijnen niet over de hele oppervlakte ervan verdeeld. Als je dat wel doet, worden de verschillende laagjes deeg niet gaar en dat is niet zo lekker. 

Ziehteig 

Officieel wordt appelstrudel gemaakt van een flinterdun en elastisch deeg, ook wel strudeldeeg of 'ziehteig' genoemd. Ziehteig is de Duitse naam van strudeldeeg en betekent letterlijk 'trekdeeg'.  

Kun je appelstrudel maken van bladerdeeg? 

Hoewel dit dessert officieel niet standaard van bladerdeeg wordt gemaakt, kan dat wel. Het is zelfs makkelijker om een strudel van bladerdeeg te maken dan van ziehteig. Je ziet dit dan ook steeds vaker gebeuren. In plaats van bladerdeeg, kun je ook filodeeg gebruiken. Doordat filodeeg nog dunner is dan bladerdeeg en je dit deeg ook heel goed in verschillende laagjes kunt opbouwen (net als ziehteig), is dit deeg misschien wel een geschiktere vervangen voor het officiële strudeldeeg dan bladerdeeg. 

Hoe wordt appelstrudel geserveerd? 

In Nederland wordt vaak een plak strudel bij de koffie of thee geserveerd. Doorgaans wordt deze lekkernij met warme vanillesaus geserveerd, wat vooral in Oostenrijk erg populair is om te doen. Dat komt doordat de warme vanillesaus heerlijk is in combinatie met de appels en rozijnen. Je kunt dit gebak zowel koud als warm eten. Daarnaast is in Nederland de strudel ook een geliefd dessert. Met warme vanillesaus, een bolletje ijs en een toef slagroom erbij heb je namelijk een volwaardige afsluiter van een heerlijk diner. 

Kies jouw favoriete apfelstrudel recept uit en ga aan de slag! 

Wil je precies weten hoe je zelf een lekkere appelstrudel kan maken? Kies dan een apfelstrudel recept uit op deze pagina. Elk recept op deze pagina bestaat namelijk uit een duidelijk stappenplan waarin we stap voor stap uitleggen wat je moet doen om een heerlijke strudel te krijgen, aangevuld met een aantal handige tips. Dankzij de duidelijke instructies die in elk recept staan, gaat het jou vast en zeker lukken om zelf een lekkere apfelstrudel te maken. Heb je trouwens iets lekkers gemaakt met 1 van onze recepten en zit je op Instagram? Dan vinden wij het heel erg leuk om jouw baksel te zien! Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en ons te taggen met @baktotaal. We kunnen jouw foto dan niet alleen zien, maar ook nog eens delen met onze volgers. En dat vinden we onwijs leuk om te doen! 

Flag of Germany