• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Oerbrood recept

In dit recept laten we zien hoe je zelf een heerlijk oerbrood kunt maken. Dit brood bevat oude graansoorten, zoals spelt bloem en gepofte Emmer. Het deeg van dit brood blijft wat plakkeriger dan dat je misschien gewend bent, maar dat hoort zo. Je hoeft dus geen extra bloem of meel aan dit deeg toe te voegen. Het oerbrood heeft een erg knapperige korst en kun je beleggen met wat je maar lekker vindt. Dit brood is heerlijk om te serveren als ontbijt of lunch. Lees snel verder voor ons oerbrood recept en ga lekker aan de slag!
± 1.5 uur bereidingstijd ± 4 uur wachttijd 12 personen
In dit recept laten we zien hoe je zelf een heerlijk oerbrood kunt maken. Dit brood bevat oude graansoorten, zoals spelt bloem en gepofte Emmer. Het deeg van dit brood blijft wat plakkeriger dan dat je misschien gewend bent, maar dat hoort zo. Je hoeft dus geen extra bloem of meel aan dit deeg toe te voegen. Het oerbrood heeft een erg knapperige korst en kun je beleggen met wat je maar lekker vindt. Dit brood is heerlijk om te serveren als ontbijt of lunch. Lees snel verder voor ons oerbrood recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 500 gram Molen de Hoop Oerbroodmix;
  • 5 gram instant gist;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm;
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • DeSh Stoombakje;
  • 2x Broodvorm Half-Brood Alusteel 15x10,5cm;
  • Dr. Oetker Bakspray

Overige benodigdheden:

  • 310 gram water;
  • Bubbeltjesfolie;
  • Planeetmenger met deeghaak.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Dr. Oetker Bakspray 125ml
€ 5,49
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch 12x8,6cm
€ 0,99
+
Molen de Hoop Oerbroodmix 1kg
€ 6,09
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
Broodvorm Half-Brood Alusteel 15x10,5cm
€ 15,49
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+

Recept

Het deeg kneden met een machine:

  1. Doe alle ingrediënten in de machine en laat de machine op een lage snelheid kneden tot een goed afgekneed deeg.
    Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
    Tip! Hoe lang het kneden precies duurt, verschilt per machine.

Het rijzen van het deeg:

  1. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden toe op te rollen.
  2. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  3. Draai het deeg ook 90 graden, zodat hij weer in de lengte voor je ligt.
  4. Rol het deeg nogmaals op.
  5. Duw vervolgens met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf.
    Tip! Als je dit doet, ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  6. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  7. Dek de kom af met bubbeltjesfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het opbollen van het deeg:

  1. Weeg het deeg af en verdeel het in 2 gelijke stukken.
    Tip! De stukken deeg moeten hetzelfde gewicht hebben.
  2. Bol de deegstukken losjes op.
  3. Leg de deegstukken met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  4. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.
  5. Laat de deegstukken rijzen, totdat ze 50% in volume zijn toegenomen.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het deeg langmaken:

  1. Vet de bakvormen egaal en lichtjes in met de bakspray.
  2. Draai een deegstuk om, zodat de sluiting naar boven toe komt te liggen.
  3. Ontgas het deegstuk, door de lucht eruit te drukken.
    Tip! Je zult zien dat de deegplak erg breed wordt, het doel is ongeveer 30 centimeter breed.
  4. Pak de deegplak aan de linker- en rechter uiteinde vast en sla deze uiteinden richting het midden/de onderkant van de deegplak.
    Tip! De deegplak heeft nu een trapeziumvorm, de bovenkant is iets smaller dan de onderkant.
  5. Sla de deegplak goed door.
  6. Rol vervolgens de deegplak onder lichte spanning op en zorg ervoor dat de naad goed dichtzit.
    Tip! Rol het deeg zeker niet te strak op, want dan zal het deeghuidje scheuren door de vulling.
  7. Leg het lang gemaakte deegstuk met de sluiting naar onder en wijzend naar de zijkant van de bakvorm.
    Tip! De deegrol is nu iets langer dan het bakblik.
  8. Leg het deeg in de bakvorm.
  9. Herhaal bovenstaande stappen bij de tweede deegbol.

Het narijzen van het deeg:

  1. Dek de bakvormen met het deeg af met plasticfolie.
  2. Laat het brood mooi vol rijzen.
    Tip! Het deeg is voldoende gerezen wanneer je het voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! De narijs zal 50 minuten tot 1,5 uur duren.
  3. Verwarm tijdens de narijs de oven alvast voor op 220 graden (onder- en bovenwarmte).
  4. Verwarm op de bodem van de oven een DeSh-stoombakje.
  5. Schuif ook een draadrooster in de oven en plaats deze zo laag mogelijk.

Het bakken van het oerbrood:

  1. Zet de bakvormen op het draadrooster en giet circa 150 milliliter water in het DeSh-stoombakje.
  2. Bak het brood 15 minuten op 220 graden.
  3. Verlaag de temperatuur naar 200 graden.
  4. Bak het oerbrood 12 minuten verder op 200 graden. 
  5. Zet de ovendeur op een kier en bak nog 3 minuten verder.
    Tip! De totale baktijd bedraagt dus ongeveer 30 minuten.
    Tip! Je kunt voor de zekerheid een digitale (kern)thermometer in het midden van het brood steken om de gaarheid te controleren.
  6. Los de broden na het bakken direct uit de bakvorm en laat ze volledig afkoelen op een afkoelrooster.
  7. Snijd het oerbrood pas aan wanneer het brood volledig is afgekoeld.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw oerbrood met ons!

Heb jij met dit recept een oerbrood gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te delen in jouw Instagram Stories en ons te taggen met @baktotaal. Dan kunnen we jouw bakcreatie trouwens niet alleen zien, maar ook delen op ons eigen account. En dat vinden wij heel erg leuk om te doen!
Flag of Germany