• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Vikorn brood recept

Zeg nou zelf: er is weinig wat lekkerder ruikt dan versgebakken brood. Ben jij er nog niet zo bedreven in? Dan zijn de mixen van Molen De Hoop je beste vriend. Daar hoeft namelijk alleen maar gist en water bij. Kan jij je dus helemaal concentreren op de beschreven technieken in dit recept: kneden, opbollen, oppunten en lang maken. Bak bijvoorbeeld dit Vikornbrood. Dit is een bruin meergranenbrood met zaden en zonnebloempitten. Dit brood bevat veel vitamines en ijzer en is rijk aan vezels. Heerlijk met een lekkere boerenkaas erop. Of, als het al wat langer ligt, in je broodrooster. Lees snel verder voor ons vikorn brood recept en ga lekker aan de slag!
± 2 uur bereidingstijd ± 4 uur wachttijd 15 personen 5/5 (1 waardering)
Zeg nou zelf: er is weinig wat lekkerder ruikt dan versgebakken brood. Ben jij er nog niet zo bedreven in? Dan zijn de mixen van Molen De Hoop je beste vriend. Daar hoeft namelijk alleen maar gist en water bij. Kan jij je dus helemaal concentreren op de beschreven technieken in dit recept: kneden, opbollen, oppunten en lang maken. Bak bijvoorbeeld dit Vikornbrood. Dit is een bruin meergranenbrood met zaden en zonnebloempitten. Dit brood bevat veel vitamines en ijzer en is rijk aan vezels. Heerlijk met een lekkere boerenkaas erop. Of, als het al wat langer ligt, in je broodrooster. Lees snel verder voor ons vikorn brood recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 420 gram Molen de Hoop Vikorn Broodmix;
  • 7 gram Instant Gist;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • DeSh Stoombakje;
  • Nordic Ware Broodbakvorm 13x23cm;
  • Dr. Oetker Bakspray.

Overige benodigdheden:

  • 260 gram water;
  • Bubbeltjesfolie.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Dr. Oetker Bakspray 125ml
€ 5,49
+
Molen de Hoop Vikorn Broodmix 1kg
€ 4,89
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
Nordic Ware Broodbakvorm 13x23cm
€ 18,39
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+

Recept

Het deeg kneden met de hand:

  1. Meng de Broodmix en de gist door elkaar heen.
  2. Meng het water met een deegkrabber erdoorheen, totdat je het niet meer kunt mengen.
  3. Stort het deeg op het werkblad.
  4. Kneed het deeg met de hand in circa 20 tot 30 minuten tot een goed afgekneed deeg.
    Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
    Tip! Hoelang het kneden precies duurt, verschilt per persoon.

Het rijzen van het deeg:

  1. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden toe op te rollen.
  2. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  3. Draai het deeg ook 90 graden, zodat hij weer in de lengte voor je ligt.
  4. Rol het deeg nogmaals op.
  5. Duw vervolgens met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf. Tip! Als je dit doet, ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  6. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden op het werkblad.
  7. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het oppunten van het deeg:

  1. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  2. Vorm het deeg tot een platte cirkel, waarin bijna geen lucht meer zit.
  3. Pak de cirkel linksboven en rechtsboven vast en sla deze punten richting het midden van de cirkel.
  4. Duw dit vervolgens goed aan.
    Tip! Je hebt nu een soort driehoek voor je liggen.
  5. Rol de driehoek onder lichte spanning van boven naar beneden op.
  6. Leg het opgepunte deeg met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  7. Dek het deeg af met plasticfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit noemen we de puntrijs en zal tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het deeg lang maken:

  1. Vet de bakvorm lichtjes in met de bakspray.
  2. Pak het deeg erbij en leg de sluiting naar boven toe.
  3. Duw de lucht uit het deeg.
    Tip! Je zult zien dat het deeg erg lang wordt. Het doel is een lengte van ongeveer 46 centimeter.
  4. Pak het deeg aan de linker- en rechterkant vast.
  5. Sla de uiteinden richting het midden / de onderkant van het deeg.
    Tip! Het deeg heeft nu een trapeziumvorm, waarbij de bovenkant iets smaller is dan de onderkant.
  6. Sla het deeg weer goed door.
  7. Rol het deeg onder spanning op en zorg ervoor dat de naad goed dicht zit.
    Tip! Het deeg is nu iets langer dan de broodvorm.
  8. Leg het deeg met de sluiting naar onderen toe in de bakvorm.
  9. Dek de bakvorm af met bubbeltjesfolie.

Het narijzen van het vikorn brood:

  1. Laat het brood mooi volrijzen.
    Tip! Het deeg is goed gerezen wanneer je het voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! Dit zal ongeveer 50 minuten tot 1,5 uur duren.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
  3. Verwarm op de bodem van de oven een DeSh-stoombakje mee.
  4. Schuif ook een draadrooster zo laag mogelijk in de oven.

Het bakken van het vikorn brood:

  1. Zet de bakvorm op het draadrooster.
  2. Giet circa 150 milliliter water in het stoombakje.
  3. Bak het brood in 20 minuten gaar.
  4. Verlaag de temperatuur naar 200 graden.
  5. Bak het brood nog 12 minuten verder.
  6. Zet de ovendeur op een kier en bak nog 3 minuten verder.
    Tip! Steek eventueel een digitale thermometer in het midden van het brood om de gaarheid te controleren.
  7. Stort het brood direct na het bakken uit de vorm.
  8. Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
  9. Snijd het brood pas aan wanneer het volledig is afgekoeld.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Laat jouw zelfgemaakte vikorn brood aan ons zien!

Heb jij ook met dit recept een lekkere vikorn brood gemaakt? Dan vinden wij het heel leuk om te zien hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, zodat wij jouw foto kunnen zien én delen met onze volgers!
Flag of Germany