• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Witbrood recept

In elke supermarkt en bij iedere bakker vind je wel witbrood. Wellicht heb je altijd al eens willen weten hoe je zelf zo'n brood kunt maken. In onderstaand recept leggen we stap voor stap uit hoe je dat kunt doen. Het maken van zo'n brood is even een werkje, maar alleen de geur van versgebakken brood in huis is het al waard. Bovendien smaakt vers, zelfgebakken brood natuurlijk het allerlekkerst. Lees snel verder voor ons witbrood recept en ga lekker aan de slag!

Goed om te weten!

Wat goed om te weten is dat de rijstijden en baktijden in dit recept slechts indicaties zijn. De rijstijd hangt namelijk af van de temperatuur van het deeg en de omgeving waarin het wordt gerezen. In een warmere omgeving rijst deeg sneller dan in een koudere omgeving. Daarnaast is iedere oven anders, waardoor de baktijd per oven kan verschillen. We raden aan om een digitale (kern)thermometer in het brood te steken. Wanneer een brood een kerntemperatuur van 96 graden heeft, is het brood gaar.

Het deeg beschermen tegen tocht en uitdroging

Voor een goed brood is het belangrijk dat je tussen de handelingen door het deeg zoveel mogelijk afdekt tegen tocht. Tocht kan namelijk een uitgedroogd deeghuidje veroorzaken, waardoor het deeg minder goed verwerkt kan worden. Wij hebben in onderstaand recept gebruik gemaakt van bubbeltjesfolie. Bubbeltjesfolie blijft namelijk niet of nauwelijks aan het deeg plakken.
± 2 uur bereidingstijd ± 4 uur wachttijd 20 personen 5/5 (1 waardering)
In elke supermarkt en bij iedere bakker vind je wel witbrood. Wellicht heb je altijd al eens willen weten hoe je zelf zo'n brood kunt maken. In onderstaand recept leggen we stap voor stap uit hoe je dat kunt doen. Het maken van zo'n brood is even een werkje, maar alleen de geur van versgebakken brood in huis is het al waard. Bovendien smaakt vers, zelfgebakken brood natuurlijk het allerlekkerst. Lees snel verder voor ons witbrood recept en ga lekker aan de slag!

Goed om te weten!

Wat goed om te weten is dat de rijstijden en baktijden in dit recept slechts indicaties zijn. De rijstijd hangt namelijk af van de temperatuur van het deeg en de omgeving waarin het wordt gerezen. In een warmere omgeving rijst deeg sneller dan in een koudere omgeving. Daarnaast is iedere oven anders, waardoor de baktijd per oven kan verschillen. We raden aan om een digitale (kern)thermometer in het brood te steken. Wanneer een brood een kerntemperatuur van 96 graden heeft, is het brood gaar.

Het deeg beschermen tegen tocht en uitdroging

Voor een goed brood is het belangrijk dat je tussen de handelingen door het deeg zoveel mogelijk afdekt tegen tocht. Tocht kan namelijk een uitgedroogd deeghuidje veroorzaken, waardoor het deeg minder goed verwerkt kan worden. Wij hebben in onderstaand recept gebruik gemaakt van bubbeltjesfolie. Bubbeltjesfolie blijft namelijk niet of nauwelijks aan het deeg plakken.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 550 gram Molen de Hoop Tarwebloem;
  • 10 gram Molen de Hoop Bakkerszout;
  • 7 gram Bruggeman Gist Instant;
  • 22 gram Molen de Hoop Broodverbeteraar;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • DeSh Stoombakje;
  • Broodvorm Heel-Brood Alusteel 30x10,5cm;
  • Brand New Cake Bakspray.

Overige benodigdheden:

  • 20 gram ongezouten roomboter;
  • 330 gram water;
  • Bubbeltjesfolie;
  • Planeetmenger of spiraalkneder.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Tarwebloem 1kg
Normale prijs € 3,08 Speciale prijs € 2,59
+
Molen de Hoop Bakkerszout 750g (voor brood en banket)
€ 2,79
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+
Molen de Hoop Broodverbeteraar 500gr
€ 5,69
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
Broodvorm Heel-Brood Alusteel 30x10,5cm
€ 17,48
+
BrandNewCake Bakspray 100ml
€ 3,19
+

Recept

Het maken van het deeg:

  1. Doe alle ingrediënten in een machine met deeghaak en laat de machine op lage snelheid kneden, totdat je een goed afgekneed deeg hebt.
    Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
    Tip! Hoelang je het deeg moet kneden, verschilt per machine.
  2. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden op te rollen.
  3. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  4. Draai het deeg 90 graden, zodat het deeg in de lengte voor je ligt.
  5. Rol het deeg nogmaals op.
  6. Duw met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf.
    Tip! Zo ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  7. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden op het werkblad.
  8. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie en laat het rijzen, totdat het 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het oppunten van het deeg:

  1. Draai het deeg om, zodat de sluiting boven ligt.
  2. Vorm het deeg tot een platte cirkel, waarin bijna geen lucht meer zit.
  3. Pak de cirkel linksboven en rechtsboven vast en sla deze punten richting het midden van de cirkel.
  4. Duw dit vervolgens goed aan.
    Tip! Je hebt nu een soort driehoek voor je liggen.
  5. Rol het deeg van onder naar boven op.
    Tip! Je hebt het deeg nu opgepunt.
  6. Leg het opgepunte deeg met de sluiting naar beneden op het werkblad.
  7. Dek het deeg af met plasticfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit noemen we de puntrijs en zal tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het deeg langmaken:

  1. Vet de bakvorm lichtjes in met de bakspray.
  2. Pak het deeg erbij en leg de sluiting naar boven toe.
  3. Duw de lucht uit het deeg.
    Tip! Je zult zien dat het deeg erg lang wordt. Het doel is een lengte van ongeveer 60 centimeter.
  4. Pak het deeg aan de linker- en rechterkant vast.
  5. Sla de uiteinden richting het midden van het deeg.
    Tip! Het deeg heeft nu een trapeziumvorm, waarbij de bovenkant iets smaller is dan de onderkant.
  6. Sla het deeg weer goed door.
  7. Rol het deeg onder spanning op en zorg ervoor dat de naad goed dichtzit.
    Tip! Het deeg is nu iets langer dan het bakblik.
  8. Leg het deeg met de sluiting naar onderen toe in de bakvorm.
  9. Dek de bakvorm af met bubbeltjesfolie.

Het narijzen van het brood:

  1. Laat het brood mooi volrijzen.
    Tip! Het deeg is goed als je het met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! Dit zal ongeveer 50 minuten tot 1,5 uur duren.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).
  3. Verwarm op de bodem van de oven het DeSH-stoombakje.
  4. Schuif ook een draadrooster zo laag mogelijk in de oven.

Het bakken van het witbrood:

  1. Zet de bakvorm op het draadrooster.
  2. Giet 150 milliliter water in het stoombakje.
  3. Bak het brood 20 minuten op 220 graden.
  4. Verlaag de oven naar 200 graden.
  5. Bak het brood in 20 minuten gaar.
  6. Zet de ovendeur op een kier en bak nog 5 minuten verder.
    Tip! Steek eventueel een digitale thermometer in het midden van het brood om de gaarheid te controleren.
  7. Los het busbrood direct na het bakken uit de vorm.
  8. Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
  9. Snijd het brood pas aan wanneer het volledig is afgekoeld.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Laat aan ons jouw zelfgemaakte witbrood zien!

Ga je zelf met dit recept een witbrood maken? Deel ’t resultaat dan met ons op Instagram! Wij zijn namelijk erg benieuwd naar hoe het brood is geworden. Maak er een foto van en plaats deze in je Insta Story. Tag ons met @baktotaal in de story, want dan kunnen we jouw foto niet alleen zien maar ook delen met onze volgers en dat vinden wij heel leuk om te doen.

Flag of Germany