• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Plaatbrood met gerookte spekjes en bieslook recept

Ben jij op zoek naar een lekker brood recept? Maak dan eens dit heerlijke plaatbrood met gerookte spekjes en bieslook. Dit brood is echt verrukkelijk en doet het daarom onder andere erg goed met wat smeersels als borrelhapje. Uiteraard kun je het brood ook gewoon tijdens de lunch serveren en er bijvoorbeeld een lekkere sandwich mee maken. Reden genoeg dus om zelf eens dit plaatbrood te maken. Lees snel verder voor ons plaatbrood met gerookte spekjes en bieslook recept en ga lekker aan de slag!
± 1.5 uur bereidingstijd ± 3.5 uur wachttijd 10 personen 5/5 (1 waardering)
Ben jij op zoek naar een lekker brood recept? Maak dan eens dit heerlijke plaatbrood met gerookte spekjes en bieslook. Dit brood is echt verrukkelijk en doet het daarom onder andere erg goed met wat smeersels als borrelhapje. Uiteraard kun je het brood ook gewoon tijdens de lunch serveren en er bijvoorbeeld een lekkere sandwich mee maken. Reden genoeg dus om zelf eens dit plaatbrood te maken. Lees snel verder voor ons plaatbrood met gerookte spekjes en bieslook recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 450 gram Molen de Hoop Slaege Tarwebloem;
  • 5 gram Molen de Hoop Bakkerszout;
  • 5 gram Bruggeman Instant Gist;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • DeSh Stoombakje;
  • Patisse Bakplaat Geperforeerd 40x30cm;
  • Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st;
  • BrandNewCake Stokbroodmesje kunststof 15cm.

Overige benodigdheden:

  • 270 gram water;
  • 300 gram gerookte spekreepjes;
  • 10 gram verse bieslook;
  • Bubbeltjesfolie;
  • Planeetmenger met deeghaak;
  • Koekenpan.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st.
€ 3,29
+
Molen de Hoop Bakkerszout 750g (voor brood en banket)
€ 2,79
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
BrandNewCake Stokbroodmesje kunststof 15cm
€ 1,98
+
Patisse Bakplaat Geperforeerd 40x30cm
€ 10,99

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+
Molen de Hoop Slaege Tarwebloem 1kg
€ 3,49
+

Recept

Het voorbereiden van de spekreepjes:

  1. Doe de spekreepjes in een pan en zet de pan op een laag vuur.
  2. Zet het vuur wat harder, als er wat vet uit de spekjes is gelopen.
    Tip! De spekjes mogen slinken, maar ze hoeven niet volledig krokant gebakken te worden.
  3. Haal met een lepel 45 gram van het spekvet uit de pan en doe dit in een schaaltje.
  4. Doe de spekjes in een bakje.
  5. Laat de spekjes en het spekvet afkoelen.
  6. Was de bieslook en snijd het in fijne ringetjes.

Het kneden van het deeg met de machine:

  1. Doe het spekvet en de overige ingrediënten (behalve de spekreepjes) in een kom.
  2. Meng de ingrediënten op lage snelheid door elkaar heen tot een goed afgekneed deeg.
    Tip! Het deeg is goed gekneed, wanneer je ervan een flinterdun vliesje kunt trekken.
    Tip! Hoe lang het kneden precies duurt, verschilt per machine.
  3. Kneed de spekjes egaal door het deeg heen.

Het rijzen van het deeg:

  1. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden toe op te rollen.
  2. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  3. Draai het deeg ook 90 graden, zodat hij weer in de lengte voor je ligt.
  4. Rol het deeg nogmaals op.
  5. Duw vervolgens met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf.
    Tip! Als je dit doet, ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  6. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  7. Dek het deeg af met wat bubbeltjesfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het deegstuk in volume is verdubbeld.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 55 en 70 minuten duren.
  9. Draai het deegstuk om, zodat de sluiting naar boven toe komt te liggen.
  10. Sla het deeg goed door en bol het deeg losjes op.
  11. Leg het deeg met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  12. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.
  13. Laat het deeg circa 30 minuten ontspannen.

Het opmaken van het deeg:

  1. Bekleed de geperforeerde bakplaat met bakpapier.
    Tip! De gaatjes in de bakplaat zorgen ervoor dat het onderwarmte beter bij het deeg kan komen.
  2. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe komt te liggen.
  3. Ontgas het deegstuk, zodat het deeg breder wordt.
  4. Pak de deegplak aan de linker- en rechter uiteinde vast.
  5. Sla de uiteinden richting het midden tegen elkaar aan.
  6. Sla de deegplak goed door.
  7. Rol de deegplak onder lichte spanning op en zorg ervoor dat de naad goed dicht zit.
  8. Leg de deegrol met de sluiting naar beneden op de bakplaat.

Het narijzen van het deeg:

  1. Dek de bakvormen met het deeg af met bubbeltjesfolie.
  2. Laat het brood mooi vol rijzen.
    Tip! Het deeg is voldoende gerezen wanneer je het deeg voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! Dit zal ongeveer 50 minuten tot 1,5 uur duren.
  3. Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 210 graden (boven- en onderwarmte).
  4. Verwarm op de bodem van de oven een DeSh-stoombakje.
  5. Schuif ook een draadrooster in de oven en plaats deze zo laag mogelijk.

Het bakken van het brood:

  1. Snijd het brood 5 keer schuin in met het stokbroodmesje.
  2. Schuif de bakplaat op het draadrooster.
  3. Giet circa 150 milliliter water in het DeSh-stoombakje.
  4. Bak het plaatbrood voor 32 minuten.
  5. Zet de temperatuur terug naar 200 graden.
  6. Bak het brood nog 3 minuten.
    Tip! Je kunt voor de zekerheid een digitale (kern)thermometer in het midden van het brood steken om de gaarheid te controleren.
  7. Haal het brood van de bakplaat af en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
  8. Snijd het brood pan aan wanneer hij volledig afgekoeld is.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Laat aan ons jouw zelfgemaakte plaatbrood met gerookte spekjes en bieslook zien!

Heb jij met ons recept zelf een heerlijk plaatbrood met gerookte spekjes en bieslook gebakken? Dan vinden wij het erg leuk om te zien hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal, kunnen wij jouw foto ook nog eens delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!
Flag of Germany