• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Vloerbrood recept

Vloerbrood is populair bij de bakker. Het ziet er rustiek uit en het heeft rondom een heerlijke knapperige korst. Het geheim van die korst zit in de manier van bakken: rechtstreeks op de vloer van de oven. Wij maakten ‘m op een speciale steen en dat werkt zeker net zo goed. Het deeg van een vloerbrood gaat niet in een bakblik, maar los in de oven. Daardoor kan je ook een beetje freestylen met de vorm. Vloerbrood is lekker met alle soorten beleg, maar als je een gezellige borrel organiseert is het ook een mooie landelijke aanvulling op je tafel. En de ideale metgezel van een pan soep of een stoofpot. Kruidenboter en tapenade erbij en scheuren maar! Lees snel verder voor ons vloerbrood recept en ga lekker aan de slag!

± 1.5 uur bereidingstijd ± 16 uur wachttijd 10 personen 5/5 (1 waardering)

Vloerbrood is populair bij de bakker. Het ziet er rustiek uit en het heeft rondom een heerlijke knapperige korst. Het geheim van die korst zit in de manier van bakken: rechtstreeks op de vloer van de oven. Wij maakten ‘m op een speciale steen en dat werkt zeker net zo goed. Het deeg van een vloerbrood gaat niet in een bakblik, maar los in de oven. Daardoor kan je ook een beetje freestylen met de vorm. Vloerbrood is lekker met alle soorten beleg, maar als je een gezellige borrel organiseert is het ook een mooie landelijke aanvulling op je tafel. En de ideale metgezel van een pan soep of een stoofpot. Kruidenboter en tapenade erbij en scheuren maar! Lees snel verder voor ons vloerbrood recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 500 gram Franse Tarwebloem T65 (Emilie Girardeau);
  • 3,1 gram Bruggeman Gist Instant;
  • 8 gram Molen de Hoop Bakkerszout;
  • 15 gram Molen de Hoop Krokantbroodpoeder;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • DeSh Stoombakje;
  • BrandNewCake Broodbaksteen / Pizzasteen 300x400x11mm;
  • Rijsmandje Riet Rond Ø24cm (800 tot 1000 gram deeg);
  • BrandNewCake Pizzaschep 80cm;
  • BrandNewCake Stokbroodmesje (incl. 5 mesjes);
  • BrandNewCake Precisie Weegschaal 200gr. / 0.01gr.

Overige benodigdheden:

  • 320 gram water;
  • Bubbeltjesfolie;
  • Planeetmenger met deeghaak.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
BrandNewCake Precisie Weegschaal 200gr. / 0.01gr.
€ 9,98
+
BrandNewCake Pizzaschep 80cm
€ 23,99
+
BrandNewCake Stokbroodmesje (incl. 5 mesjes)
€ 6,49
+
Molen de Hoop Bakkerszout 750g (voor brood en banket)
€ 2,79
+
Franse Tarwebloem T65 1kg (Emilie Girardeau)
€ 2,29
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
BrandNewCake Broodbaksteen / Pizzasteen 300x400x11mm
€ 25,99
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
Deegkrabber Kunststof Rechthoek Zwart 21,6x12,8cm
€ 3,29
+
Molen de Hoop Krokantbroodpoeder 250gr
€ 3,99
+
Rijsmandje Riet Rond Ø24cm (800 tot 1000 gram deeg)
€ 12,98
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+

Recept

Het maken van de poolish:

  1. Meng 0,1 gram gist en 100 gram tarwebloem door elkaar heen.
  2. Roer 100 gram water door het bloemmengsel heen, tot een papje.
    Tip! Dit wordt de poolish.
  3. Dek de poolish af en laat het goedje 12 uur staan op kamertemperatuur.

Het kneden van het deeg:

  1. Doe alle ingrediënten (inclusief de poolish) in een ruime kom.
  2. Meng de ingrediënten met een deegkrabber door elkaar heen, totdat het niet meer lukt.
  3. Stort het deeg op het werkblad.
  4. Kneed het deeg met de hand in circa 20 tot 30 minuten tot een goed gekneed deeg.
    Tip! Het deeg is goed gekneed, wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
    Tip! Hoe lang het kneden precies duurt, verschilt per persoon.

Het rijzen van het deeg:

  1. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden toe op te rollen.
  2. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  3. Draai het deeg ook 90 graden, zodat hij weer in de lengte voor je ligt.
  4. Rol het deeg nogmaals op.
  5. Duw vervolgens met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf.
    Tip! Als je dit doet, ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  6. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden in de kom.
  7. Dek de kom af met bubbeltjesfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 70 en 95 minuten duren.
  9. Strooi een klein laagje bloem op het deeg.
  10. Laat het deeg ondersteboven uit de kom op het werkblad vallen.
  11. Bol het deeg opnieuw losjes op.
  12. Leg het deeg met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  13. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.
  14. Laat het deeg 20 minuten ontspannen.

Het vormen van het deeg:

  1. Strooi wat tarwebloem in het rijstmandje.
  2. Pak het deegstuk erbij en draai hem om, zodat de sluiting boven komt te liggen.
  3. Druk het deegstuk in snelle bewegingen wat uit tot een cirkel.
  4. Bol het deegstuk wat steviger op.
  5. Pak de cirkel vast en sla deze richting het midden.
  6. Ga zo door, totdat je alle kanten naar binnen toe hebt geslagen.
  7. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar beneden toe komt te liggen.
  8. Breng nog wat meer spanning op de bol, door met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf te duwen.
  9. Bestrooi het deeg met wat bloem en zorg ervoor dat de hele vorm goed bedekt is met bloem.
  10. Leg de bloembol ondersteboven in het rijsmandje.
    Tip! De sluiting van het deeg is dus zichtbaar.

Het narijzen van het deeg:

  1. Dek het mandje af met bubbeltjesfolie.
  2. Laat het brood mooi vol rijzen.
    Tip! Het deeg is voldoende gerezen als je het voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! Dit zal ongeveer 40 tot 60 minuten duren.
  3. Verwarm ondertussen de oven alvast voor, zo warm als hij kan.
  4. Schuif een draadrooster in de laagste positie van de oven.
  5. Leg de broodbaksteen/pizzasteen op de draadrooster.
    Tip! Begin op tijd met voorwarmen, want het duurt circa 40 minuten voordat de steen goed warm is.
  6. Verwarm op de bodem een DeSh-stoombakje mee.

Het bakken van het vloerbrood:

  1. Bestrooi het deegstuk met wat bloem.
  2. Draai het mandje voorzichtig om boven de pizzaschep, zodat het deeg op de pizzaschep komt te liggen.
  3. Snijd met een mesje in een snelle beweging een groot kruis op de bol.
  4. Schuif het deeg op de pizzasteen.
  5. Giet circa 150 milliliter water in het stoombakje.
  6. Zet de temperatuur terug naar 230 graden.
  7. Bak het vloerbrood voor 20 minuten.
  8. Zet de oven terug als het brood al ver gekleurd is.
  9. Bak het brood nog 12 minuten.
  10. Zet de ovendeur op een kier en bak het brood nog 3 minuten verder.
    Tip! De totale baktijd bedraagt dus 35 minuten.
    Tip! Je kunt voor de zekerheid een digitale (kern)thermometer in het midden van het brood steken om de gaarheid te controleren.
  11. Haal het brood van de steen af en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
  12. Snijd het brood pas aan wanneer hij volledig afgekoeld is.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Laat jouw zelfgemaakte vloerbrood aan ons zien!

Heb jij ook met ons recept een lekker vloerbrood gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, want dan kunnen we jouw bakcreatie niet alleen zien maar ook delen met onze volgers!
Flag of Germany