Wat is harcha?
Harcha zijn Marokkaanse broodjes die ook weleens griesmeelkoeken, anagdhem of mbesses worden genoemd. De broodjes worden in een speciale pan gebakken. Zo’n pan kun je in sommige Marokkaanse winkels wel vinden en anders kun je een koekenpan met een dikke bodem gebruiken. Dat hebben wij gedaan. Het kenmerkende aan deze panbroodjes is dat de buitenkant lekker krokant is en de binnenkant juist boterzacht.
Waarvan wordt harcha gemaakt?
Het verbaast je misschien, maar er wordt geen boter gebruikt voor het maken van deze broodjes. Er komt zelfs geen ei aan te pas. Het enige wat je nodig hebt, is griesmeel, water, zonnebloemolie en zout. Je kunt de broodjes zo groot en zo klein maken als dat je zelf wilt. Ook de dikte kun je zelf bepalen, al raden we aan om het deeg niet dikker dan 2 cm te laten zijn. Hoe dunner het deeg, hoe krokanter en minder luchtig de broodjes worden. Hoe dikker het deeg is, hoe zachter de broodjes aan de binnenkant zullen zijn.
Hoe kun je deze Marokkaanse panbroodjes serveren?
Deze broodjes worden doorgaans als ontbijt gegeten, maar je kunt ze ook heel goed als lunch nuttigen. De broodjes zelf worden met weinig ingrediënten gemaakt, maar ze worden ook vrij summier belegd. Eet ze bijvoorbeeld met een klontje roomboter en wat honing. Je kunt de boter en honing eventueel eerst even door elkaar heen mixen. Wat olijfolie is ook lekker. Sommige mensen eten de broodjes met een gekookt eitje erop. Je kunt ze ook prima beleggen met jam, pindakaas, hazelnootpasta, kaas en roomkaas. Het is dus maar net wat je zelf lekker vindt!
Laat jouw zelfgemaakte harcha aan ons zien!
Ben jij van plan om met ons recept harcha te maken? Dan vinden wij het heel leuk om te zien hoe de panbroodjes zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met
@baktotaal in de story, zodat wij jouw foto kunnen zien én delen met onze volgers!