Wanneer je regelmatig bakt, zie je af en toe de termen bladerdeeg en filodeeg voorbijkomen. Met deze deegsoorten kun je namelijk verschillende lekkernijen maken. Hoewel bladerdeeg en filodeeg in eerste instantie veel op elkaar lijken, zit er toch wel degelijk een verschil tussen beide deegsoorten. In dit artikel vertellen we uitgebreid wat het verschil is tussen bladerdeeg en filodeeg, waarvoor je elk deegsoort het beste kunt gebruiken en welke van deze twee deegsoorten het gezondst is. Lees dus snel verder! 

Waarom lijken filodeeg en bladerdeeg op elkaar? 

Veel mensen denken dat filodeeg en bladerdeeg vrijwel hetzelfde zijn en voor dezelfde doeleinden kunnen worden gebruikt. Dat is niet zo gek, want als je beiden deegsoorten naast elkaar legt lijken ze best veel op elkaar. Beide soorten deeg kun je ook nog eens gebruiken voor zowel het bereiden van hartige hapjes als het maken van zoete lekkernijen. Het is dus niet zo vreemd als je denkt dat beide deegsoorten prima door elkaar kunnen worden vervangen en je hetzelfde eindresultaat krijgt. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen filodeeg en bladerdeeg, waardoor het belangrijk is om altijd het deeg te gebruiken dat in een recept staat aangegeven. 

 
Wat is bladerdeeg? 

Bladerdeeg is van oorsprong een Frans deeg dat is gemaakt van bloem, water en roomboter. Dit bladerdeeg is zo gekneed en gevouwen (getoerd), dat het uit heel veel verschillende laagjes bestaat. Tussen elk laagje deeg zit een laagje boter, waardoor het deeg lekker luchtig wordt tijdens het bakken en mooi bladert. Vandaar de naam bladerdeeg. Door de roomboter is het deeg wel vrij vet. Bij bladerdeeg is het de bedoeling dat het deeg uit meerdere laagjes bestaat. Ga je dit deeg gebruiken? Dan moet je het deeg zo min mogelijk kneden en uitrollen, zodat je de laagjes blijft behouden. Kneed en rol je bladerdeeg te veel? Dan wordt het een compact deeg, wat bij dit deeg juist niet de bedoeling is. 
 

Wat kun je maken met bladerdeeg? 

Met bladerdeeg kun je allerlei verschillende kanten op. Zo kun je met dit deeg de welbekende appelflappen maken, maar ook tompouces, tarte tartin en het klassiek Franse gebakje millefeuille kun je ermee maken. Naast zoete gebakjes, kun je met bladerdeeg ook prima hartige hapjes maken zoals kaasstengels, hartige tompouces en bourekas. Op deze pagina vind je genoeg bladerdeeg recepten waarmee je vast en zeker uit de voeten kunt.

Wat is filodeeg? 

Filodeeg komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en wordt gemaakt van water, olie, bloem en zout. Dit deeg is dus lactosevrij én veganistisch, maar niet glutenvrij. Check bij kant-en-klaar filodeeg wel even de verpakking, want soms kan het deeg wel zijn voorzien van een dun laagje boter om te voorkomen dat het uitdroogt. Filodeeg uit de vriezer moet je trouwens laten ontdooien in een vochtige theedoek. Als je dat niet doet, kan het deeg alsnog uitrdroken en afbrokkelen. Het kenmerkende aan filodeeg is het dat het flinterdun is, veel dunner dan bladerdeeg. Bovendien rijst filodeeg niet tijdens het bakken en is het een stuk minder vet. Toch wordt dit deeg wel lekker krokant tijdens het bakken. Dit deeg is dus flinterdun en bestaat niet uit meerdere laagjes, waardoor het een vrij kwetsbaar deeg is. Je moet er dus voorzichtig mee omgaan. 
 

Wat kun je met filodeeg maken? 

De meest bekende lekkernijen die met filodeeg worden gemaakt, zijn waarschijnlijk baklava en bastilla. Ook apefelstrudels, quiches, pasteitjes en zelfs loempia's kun je met dit deeg maken. Al worden loempia's van oorsprong gemaakt van een deeg dat bestaat uit rijstmeel en water. 

 

In het kort het verschil tussen bladerdeeg en filodeeg 

Het grootste verschil tussen bladerdeeg en filodeeg is dat bij bladerdeeg boter door het deeg wordt gevouwen en bij filodeeg olie wordt gebruikt. Nog een verschil is dat bladerdeeg uit verschillende laagjes bestaat en filodeeg niet en filodeeg ook niet rijst. Daarnaast is filodeeg flinterdun, waardoor het een kwetsbaarder deeg is waarmee je voorzichtig te werk moet gaan. Bladerdeeg wordt tijdens het bakken lekker luchtig, terwijl filodeeg lekker knapperig wordt. 

 

Kun je filodeeg en bladerdeeg door elkaar vervangen? 

Bij gerechten die de oven in gaan (wat bij filodeeg niet altijd het geval is), kun je prima filodeeg en bladerdeeg door elkaar vervangen. Houdt er dan wel rekening mee dat je een ander eindresultaat krijgt. Bladerdeeg is veel luchtiger en filodeeg veel knapperiger. Het ligt er dus maar net aan wat voor soort lekkernij je op tafel wilt zetten. Als je wil, kun je trouwens ook meerdere laagjes filodeeg op elkaar leggen om eenzelfde soort effect te krijgen als bij bladerdeeg. Doe dan wel telkens een beetje olie of boter tussen de laagjes.
 

Wat is gezonder: bladerdeeg of filodeeg? 

Doorgaans wordt filodeeg als een gezonder deeg gezien dan bladerdeeg. Dat komt doordat filodeeg niet zo vet is als bladerdeeg en bij het maken van filodeeg geen roomboter is gebruikt. Filodeeg bevat dan ook minder calorieën dan bladerdeeg.