Wanneer je regelmatig in de keuken staat of recepten bekijkt, kom je vast en zeker verschillende soorten deeg tegen. Wellicht vraag je je bij sommige deegsoorten af wat je er precies mee kunt maken en wat het verschil is tussen de soorten deeg. In dit artikel vertellen we alles over de verschillende soorten deeg. Lees dus snel verder en kom er alles over te weten!

Brooddeeg

Het spreekt wel voor zich dat brooddeeg wordt gemaakt voor het maken van een lekker brood. Dit deeg bestaat doorgaans uit bloem, water, zout en gist. Gist zorgt ervoor dat het deeg gaat rijzen, waardoor er luchtbelletjes ontstaan. Door die luchtbelletjes wordt het brood tijdens het bakken lekker luchtig. Het leuke aan brooddeeg is dat je het helemaal naar wens kunt vormen. Of je nou een vlechtbrood wilt maken of bolletjes. Het is maar net wat waar je zin in hebt.

Vlaaideeg

Vlaaideeg wordt gebruikt voor het maken van de lekkerste vlaaien. Dit deeg is net zoals brood een gistdeeg. Aan vlaaideeg wordt boter toegevoegd, waardoor het deeg iets zoeter en zachter van structuur is dan brooddeeg. Hierdoor kun je het deeg makkelijk uitrollen en in een vlaaipan plaatsen.

Koekdeeg

Koekdeeg is een geliefd deeg onder alle koekliefhebbers. Dit deeg staat bekend om zijn heerlijke smaak en kruimelige textuur. Het deeg kun je eenvoudig maken met bloem, suiker, eieren en boter. Het leuke aan dit deeg is dat je het voor allerlei verschillende soorten koekjes kunt gebruiken. Of je nou zin hebt om suikerkoekjes te maken of lekkere chocoladekoekjes, met koekdeeg kun je alle kanten op.

Roerdeeg

De naam zegt het al, de ingrediënten van dit deeg worden enkel door elkaar heen geroerd. Dit deeg blijft zachter dan normaal koekjesdeeg en wordt daarom verwerkt met een spuitzak. Met een spuitzak en een spuitmondje naar keuze kun je roerdeeg perfect in de gewenste vorm op de bakplaat spuiten. Dit deeg wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van kattentongen.

Wrijfdeeg

Een wrijfdeeg is een deeg waarbij je de ingrediënten met de hand als het ware door elkaar heen wrijft. Je wrijft de boter en de suiker net zo lang door elkaar heen, totdat het een romige, witte massa wordt. Vervolgens wrijf je de overige ingrediënten er doorheen. Door deze techniek krijg je een luchtig en zalvig deeg. Ook wrijfdeeg doe je in een spuitzak, om het deeg vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat te spuiten. Dit deeg wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van sprits koekjes.

Korstdeeg

Korstdeeg wordt ook wel kruimeldeeg of harde wener genoemd. Dit deeg wordt voornamelijk gebruikt wanneer het baksel een stevige korst nodig heeft. Denk hierbij aan een quiche of een amandelstaaf, waarbij de vulling zacht is en de buitenkant lekker knapperig.

Bladerdeeg

Bladerdeeg is een bekend en veelzijdig deeg. Bij dit deeg worden dunne lagen deeg afgewisseld met boter. Om lagen te creëren, wordt dit deeg opgevouwen en uitgerold. Hierdoor wordt het deeg tijdens het bakken uit elkaar geblazen in vele dunne laagjes. Bladerdeeg staat dan ook bekend om zijn lichte en krokante textuur, waardoor je ermee perfect kaasstengels, appelflappen en heel veel andere lekkernijen kunt maken.

Ontdek onze receptenpagina!

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen om aan de slag te gaan met de verschillende soorten deeg? Dan vind je het vast fijn om te lezen dat we op onze receptenpagina ruim 1.600 uiteenlopende recepten hebben verzameld. In deze recepten staat duidelijk en stap voor stap beschreven, hoe je zelf thuis de heerlijkste lekkernijen kunt maken. Neem daarom snel een kijkje op onze receptenpagina en ga lekker aan de slag!

Shop alle ingrediënten op Baktotaal

Wanneer je jouw favoriete recept hebt uitgekozen, is het tijd om alle benodigdheden bij elkaar te verzamelen. Op Baktotaal.nl vind je een uitgebreid assortiment met ruim 10.000 producten. Je vindt hier dan ook écht alles om te bakken. Bestel alle ingrediënten en bakbenodigdheden vandaag nog, zodat je zo snel mogelijk thuis aan de bak kunt gaan. Bekijk en shop ons uitgebreide assortiment hier!