• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Romige broodkroon met pistache en abrikoos recept

Dit is nou typisch zo’n leuk oefenrecept voor de feestdagen. Dit feestelijke brood gevuld met banketbakkersroom heet een broodkroon. En met een beetje fantasie kan je de vorm van een koninklijk hoofddeksel er inderdaad in herkennen. Ben je benieuwd geworden naar hoe je zelf dit lekkere brood kunt maken? Lees dan snel verder voor het recept en ga aan de slag.

Broodkroon of broodbaret?

Onze broodkroon pakte een beetje uit als een broodbaret, maar dat mag de pret niet drukken. Hij is namelijk wel hartstikke lekker. Dit brood lijk een beetje op een reusachtig roombroodje, maar dan met een massa extra smaak. In het originele recept maak je ‘m met amandelspijs en met sinaasappelschil en rozijnen, wij maakten zelf een groene spijs van pistachenoten en deden stukjes gedroogde abrikoos door het deeg. Dat maakte ‘m net wat spannender van smaak en voegde ook wat extra kleur toe. Tegen kerst kan je natuurlijk ook cranberries nemen in plaats van abrikoos, dan heb je ‘m meteen in de goede feestkleuren. Al met al kun je gewoon lekker met dit recept experimenteren, want je hebt immers nog wel een aantal weken tot Kerst te gaan.

± 1 uur bereidingstijd ± 2 uur wachttijd 8 personen

Dit is nou typisch zo’n leuk oefenrecept voor de feestdagen. Dit feestelijke brood gevuld met banketbakkersroom heet een broodkroon. En met een beetje fantasie kan je de vorm van een koninklijk hoofddeksel er inderdaad in herkennen. Ben je benieuwd geworden naar hoe je zelf dit lekkere brood kunt maken? Lees dan snel verder voor het recept en ga aan de slag.

Broodkroon of broodbaret?

Onze broodkroon pakte een beetje uit als een broodbaret, maar dat mag de pret niet drukken. Hij is namelijk wel hartstikke lekker. Dit brood lijk een beetje op een reusachtig roombroodje, maar dan met een massa extra smaak. In het originele recept maak je ‘m met amandelspijs en met sinaasappelschil en rozijnen, wij maakten zelf een groene spijs van pistachenoten en deden stukjes gedroogde abrikoos door het deeg. Dat maakte ‘m net wat spannender van smaak en voegde ook wat extra kleur toe. Tegen kerst kan je natuurlijk ook cranberries nemen in plaats van abrikoos, dan heb je ‘m meteen in de goede feestkleuren. Al met al kun je gewoon lekker met dit recept experimenteren, want je hebt immers nog wel een aantal weken tot Kerst te gaan.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 250 gram tarwebloem;
  • 160 gram brand New Cake Banketbakkersroom-mix;
  • 5 zout;
  • 35 gram kristalsuiker;
  • 200 gram Molen de Hoop gedroogde abrikozenstukjes;
  • 275 gram pistachepitten;
  • 250 gram fijne suiker;
  • Taartpan gesiliconeerd 22 centimeter;
  • Spuitzakken;
  • Plasticfolie.

Overige benodigdheden:

  • 400 milliliter + 1 eetlepel water;
  • 1 ei;
  • 60 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Tarwebloem 1kg
€ 3,08
+
BrandNewCake Banketbakkersroom-mix 400g
Normale prijs € 4,79 Speciale prijs € 4,07
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Molen de Hoop Abrikozen Gedroogde Stukjes 250gr
€ 4,29
+
Fijne Kristalsuiker Van Gilse 750g
€ 1,79
+
Poedersuiker 250g
€ 2,19
+
Taartpan Rond Gesiliconeerd Ø22cm
€ 10,99
+
Vershoudfolie 32cm x 20m
€ 3,69
+
BrandNewCake Wegwerp Spuitzak 40cm Groen 20 stuks
Normale prijs € 3,99 Speciale prijs € 3,40

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
Molen de Hoop Pistachepitten 150gr
€ 7,59
+

Recept

Het maken van het deeg:

  1. Wel 150 gram gedroogde abrikozenstukjes in warm water.
  2. Laat het uitlekken en leg het op een keukenpapier.
    Tip! Je hebt een deel nodig voor het deeg en een deel voor de vulling.
  3. Verwarm de melk totdat die lauwwarm is.
  4. Roer de verse gist door de melk heen en laat het goedje even staan.
  5. Doe de bloem in een kom.
  6. Strooi het zout en de suiker langs de rand van de kom.
  7. Maak een kuiltje in de bloem en schenk daar de melk en gist in.
  8. Doe het ei en de boter erbij in en meng alles goed door elkaar heen.
  9. Kneed het mengsel in 10 minuten tot een soepel deeg.
  10. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het één uur op kamertemperatuur rijzen.

Het maken van de pistache-spijs:

  1. Maal 250 gram pistachepitten met de suiker fijn in een keukenmachine.
  2. Voeg het ei en de eetlepel water toe en meng het allemaal door elkaar heen.
  3. Doe het mengsel in spuitzak en leg de zak even weg.

Het maken van de banketbakkersroom:

  1. Doe de Banketbakkersroom-mix samen met 400 milliliter water in een kom.
  2. Mix het geheel in 3 minuten tot een luchtige room.
  3. Doe de room in een spuitzak en leg de zak even in de koelkast.

Het maken van de broodkroon:

  1. Kneed de helft van de gewelde abrikozenstukjes door het deeg heen.
  2. Verdeel het deeg in 2 delen.
  3. Rol beide stukken uit tot een langwerpige vorm van ongeveer 50 centimeter lang en 10 centimeter breed.
  4. Verdeel op 1 deegplak een laag pistachespijs.
  5. Spuit daar bovenop een dikke laag van de banketbakkersroom.
  6. Verdeel daarop de resterende gewelde abrikozenstukjes.
  7. Vouw de tweede plak deeg hier omheen.
  8. Leg het deeg als een lange worst voorzichtig rond in de taartpan.
  9. Dek het af met plasticfolie en laat het ongeveer 45 minuten rijzen.
  10. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  11. Verwijder de folie en bak het brood in 25 minuten goudbruin.
  12. Bestrijk het brood uit de oven gelijk met de boter.
  13. Bestrooi de bovenkant met de 25 gram pistachepitten en abrikozenstukjes.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw romige broodkroon met ons!

Heb jij zelf met dit recept een romige broodkroon met pistache en abrikoos gemaakt? Dan zijn we erg benieuwd naar hoe de broodkroon is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal kunnen wij jouw bakcreaties zien én delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!

Flag of Germany