• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Fijn volkorenbrood recept

In dit recept laten we zien hoe je zelf een fijn volkorenbrood kunt maken. Je vraagt je wellicht af wat het verschil is tussen een fijn- en normaal volkorenbrood, maar in dit fijn volkorenbrood zitten geen gebroken of gepofte granen verwerkt. Dit brood heeft dus een wat minder bite en is wat zachter van structuur. Wij bakten de broden in 2 halve brood bakvormen, zodat we 2 halfjes kregen. Als je dat doet, kun je eenvoudig een half brood in de vriezer bewaren. Lees snel verder voor ons fijn volkorenbrood recept en ga lekker aan de slag!
± 1 uur bereidingstijd ± 2 uur wachttijd 12 personen
In dit recept laten we zien hoe je zelf een fijn volkorenbrood kunt maken. Je vraagt je wellicht af wat het verschil is tussen een fijn- en normaal volkorenbrood, maar in dit fijn volkorenbrood zitten geen gebroken of gepofte granen verwerkt. Dit brood heeft dus een wat minder bite en is wat zachter van structuur. Wij bakten de broden in 2 halve brood bakvormen, zodat we 2 halfjes kregen. Als je dat doet, kun je eenvoudig een half brood in de vriezer bewaren. Lees snel verder voor ons fijn volkorenbrood recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 580 gram Molen de Hoop Volkoren Tarwemeel;
  • 11 gram Molen de Hoop Bakkerszout;
  • 7 gram Bruggeman Instant gist;
  • 24 gram Molen de Hoop Broodverbeteraar;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • DeSh Stoombakje;
  • 2x Broodvorm Half-Brood Alusteel 15x10,5cm;
  • Bakspray.

Overige benodigdheden:

  • 410 gram water;
  • 15 gram ongezouten roomboter;
  • Bubbeltjesfolie;
  • Planeetmenger met deeghaak (optioneel, om het deeg te kneden).

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Bruggeman Gist instant 500gr
€ 6,99
+
Molen de Hoop Bakkerszout 750g (voor brood en banket)
€ 2,79
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
Broodvorm Half-Brood Alusteel 15x10,5cm
€ 15,49
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
Molen de Hoop Broodverbeteraar 500gr
€ 5,69
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Molen de Hoop Volkoren Tarwemeel 1kg
€ 2,99
+
BrandNewCake Bakspray 100ml
€ 3,19
+

Recept

Het deeg kneden met de hand:

  1. Doe de droge ingrediënten in een kom en meng dit met de hand door elkaar heen.
  2. Meng met een deegkrabber het water en de roomboter door elkaar heen, totdat het niet meer lukt.
  3. Stort het deeg op het werkblad.
  4. Kneed het deeg met de hand in circa 20 à 30 minuten tot een goed afgekneed deeg.
    Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
    Tip! Hoe lang het kneden precies duurt, verschilt per persoon.

Het rijzen van het deeg:

  1. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden toe op te rollen.
  2. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  3. Draai het deeg ook 90 graden, zodat hij weer in de lengte voor je ligt.
  4. Rol het deeg nogmaals op.
  5. Duw vervolgens met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf. Tip! Als je dit doet, ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  6. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  7. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het opbollen van het deeg:

  1. Weeg het deeg af en verdeel het deeg in 2 gelijke stukken.
    Tip! De stukken deeg moeten hetzelfde gewicht hebben.
  2. Bol de deegstukken losjes op.
  3. Leg de deegstukken met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  4. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.
  5. Laat de deegstukken rijzen, totdat ze 50% in volume zijn toegenomen. Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 30 en 45 minuten duren.

Het deeg langmaken:

  1. Vet de bakvormen egaal en lichtjes in met bakspray.
  2. Draai een deegstuk om, zodat de sluiting naar boven toe komt te liggen.
  3. Ontgas het deegstuk, door de lucht eruit te drukken.
    Tip! Je zult zien dat de deegplak erg breed wordt, het doel is ongeveer 30 centimeter breed.
  4. Pak de deegplak aan de linker- en rechter uiteinde vast en sla deze uiteinden richting het midden/de onderkant van de deegplak.
    Tip! De deegplak heeft nu een trapeziumvorm, de bovenkant is iets smaller dan de onderkant.
  5. Sla de deegplak goed door.
  6. Rol vervolgens de deegplak onder lichte spanning op en zorg ervoor dat de naad goed dichtzit.
  7. Leg het lang gemaakte deegstuk met de sluiting naar onder en wijzend naar de zijkant van de bakvorm.
  8. Leg het deeg in de bakvorm.
  9. Herhaal bovenstaande stappen bij de tweede deegbol.

Het narijzen van het deeg:

  1. Dek de bakvormen met het deeg af met plasticfolie.
  2. Laat de broden mooi vol rijzen.
    Tip! Het deeg is voldoende gerezen wanneer je het voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! De narijs zal 50 minuten tot 1,5 uur duren.
  3. Verwarm tijdens de narijs de oven alvast voor op 220 graden (onder- en bovenwarmte).
  4. Verwarm op de bodem van de oven een DeSh-stoombakje.
  5. Schuif ook een draadrooster in de oven en plaats deze zo laag mogelijk.

Het bakken van het fijn volkorenbrood:

  1. Zet de bakvormen op het draadrooster en giet circa 150 milliliter water in het DeSh-stoombakje.
  2. Bak het brood 15 minuten op 220 graden.
  3. Verlaag de temperatuur naar 200 graden.
  4. Bak het fijn volkorenbrood 12 minuten verder op 200 graden.
  5. Zet de ovendeur op een kier en bak nog 3 minuten verder.
    Tip! De totale baktijd bedraagt dus ongeveer 30 minuten.
    Tip! Je kunt voor de zekerheid een digitale (kern)thermometer in het midden van het brood steken om de gaarheid te controleren.
  6. Los de broden na het bakken direct uit de bakvorm en laat ze volledig afkoelen op een afkoelrooster.
  7. Snijd het fijn volkorenbrood pas aan wanneer het brood volledig is afgekoeld.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Laat aan ons jouw zelfgemaakte fijn volkorenbrood zien!

Ga je zelf met dit recept een fijn volkorenbrood maken? Deel ’t resultaat dan met ons op Instagram! Wij zijn namelijk erg benieuwd naar hoe het brood is geworden. Maak er een foto van en plaats deze in je Insta Story. Tag ons met @baktotaal in de story, want dan kunnen we jouw foto niet alleen zien maar ook delen met onze volgers en dat vinden wij heel leuk om te doen.
Flag of Germany