• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Zopf recept

Ken je zopf al? Dit witbrood komt oorspronkelijk uit Zwitserland en wordt daar traditioneel gezien vaak in het weekend, en dan in het bijzonder op zondagochtend, gegeten. Dit brood wordt gevlochten, waardoor het er heel erg mooi uitziet. Het is weer eens wat anders dan een standaard wit of bruin brood, want het brooddeeg is verrijkt met roomboter. Na het bakken kun je dit vlechtbrood beleggen met wat je zelf vindt. Zowel hartig als zoet beleg smaakt namelijk erg lekker op dit brood. Ben je benieuwd naar hoe je zelf dit heerlijke brood kunt maken? Lees dan snel verder voor ons zopf recept en ga lekker aan de slag!
± 1.5 uur bereidingstijd ± 3 uur wachttijd 10 personen 5/5 (1 waardering)
Ken je zopf al? Dit witbrood komt oorspronkelijk uit Zwitserland en wordt daar traditioneel gezien vaak in het weekend, en dan in het bijzonder op zondagochtend, gegeten. Dit brood wordt gevlochten, waardoor het er heel erg mooi uitziet. Het is weer eens wat anders dan een standaard wit of bruin brood, want het brooddeeg is verrijkt met roomboter. Na het bakken kun je dit vlechtbrood beleggen met wat je zelf vindt. Zowel hartig als zoet beleg smaakt namelijk erg lekker op dit brood. Ben je benieuwd naar hoe je zelf dit heerlijke brood kunt maken? Lees dan snel verder voor ons zopf recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 400 gram Molen de Hoop Tarwebloem;
  • 7 gram Molen de Hoop Bakkerszout;
  • 5 gram Bruggeman Gist Instant;
  • 16 gram Molen de Hoop Broodverbeteraar;
  • Brand New Cake Bakspray;
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • DeSh Stoombakje;
  • Kwast Hout / Natuurhaar 3,8cm (20cm);
  • Patisse Bakplaat 42x30cm.

Overige benodigdheden:

  • 50 gram ongezouten roomboter;
  • 260 gram + een extra scheutje volle melk;
  • 1 eigeel;
  • 20 gram ongezouten roomboter, gesmolten;
  • Bubbeltjesfolie;
  • Steelpannetje;
  • Planeetmenger met deeghaak;
  • Spiraalkneder.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Tarwebloem 1kg
Normale prijs € 3,08 Speciale prijs € 2,59
+
Molen de Hoop Bakkerszout 750g (voor brood en banket)
€ 2,79
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+
Molen de Hoop Broodverbeteraar 500gr
€ 5,69
+
BrandNewCake Bakspray 100ml
€ 3,19
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
Kwast Hout / Natuurhaar 3,8cm (20cm)
€ 2,59
+
Patisse Bakplaat 42x30cm
€ 21,99
+

Recept

Het maken van het deeg:

  1. Doe alle ingrediënten behalve de boter in een machine met deeghaak en laat de machine op lage snelheid kneden.
  2. Voeg 50 gram boter toe als het deeg gladder wordt.
  3. Kneed het deeg verder totdat je ervan een flinterdun vliesje kunt trekken.
    Tip! Hoelang je het deeg moet kneden, verschilt per machine.
  4. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden op te rollen.
  5. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  6. Draai het deeg 90 graden, zodat het deeg in de lengte voor je ligt.
  7. Rol het deeg nogmaals op.
  8. Duw met de zijkanten van je handen het deeg onder zichzelf.
    Tip! Zo ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  9. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  10. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie en laat het rijzen, totdat het 50% in volume is toegenomen.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 50 en 75 minuten duren.

Het verdelen van het deeg:

  1. Draai het deeg om, zodat de bovenkant onderop komt te liggen.
  2. Weeg het deeg in zijn geheel.
  3. Snijd het deeg met de deegkrabber doormidden.
    Tip! Zorg ervoor dat beide stukken hetzelfde gewicht hebben.
    Tip! Moet je vaker het deeg afsteken om op het juiste gewicht te komen? Plak de kleinere stukjes dan in het midden op het grotere deegstuk, zodat ze straks aan de binnenkomt komen en je mooie gladde bollen krijgt.

De bolrijs van het deeg:

  1. Sla de delen deeg goed door en bol ze losjes op.
  2. Leg de sluitingen weer naar beneden toe.
  3. Dek de deegbollen af met bubbeltjesfolie.
  4. Laat het deeg 20 minuten rusten.

Het deeg vormen tot een streng:

  1. Draai 1 deegbol om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  2. Sla het deeg door en maak het deeg wat breder.
    Tip! Er ontstaat een ovaal die in de breedte voor je ligt.
  3. Rol de ovaal van boven naar beneden onder enige spanning op tot een soort worst.
  4. Knijp de naad goed dicht.
  5. Herhaal bovenstaande stappen met de tweede deegbol.
  6. Dek de deegbollen af met plasticfolie en laat ze 10 minuten rusten.
  7. Rol de worst uit tot een streng van ongeveer 70 centimeter lang.
    Tip! Begint het deeg tegen te stribbelen en lukt het uitrollen niet meer? Laat het deeg even 5 minuten met rust.

Het vlechten van het deeg:

  1. Leg 1 streng in de lengte voor je en leg de andere streng in de breedte er overheen.
    Tip! Je hebt nu een kruis voor je liggen.
    Tip! Je gaat nu het deeg vlechten.
  2. Leg de bovenste streng via de rechterkant naar beneden.
  3. Plaats de onderste streng via links naar boven.
    Tip! Deze streng zit nu om de andere streng gedraaid.
  4. Pak de streng die in de breedte voor je ligt.
  5. Breng rechts naar links en links naar rechts.
    Tip! De rechter streng ligt langs de bovenkant en de linker langs de onderkant.
  6. Herhaal bovenstaande stap, totdat je niet meer verder kunt vlechten.
  7. Druk de laatste delen van de strengen goed samen en vouw dit onder de vlecht.
  8. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  9. Leg het deeg op de bakplaat.
  10. Klop het eigeel los en smeer het brood in met eigeel.
    Tip! Voeg eventueel een scheutje melk aan het eigeel toe, om het wat smeerbaarder te maken.
  11. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.

Het narijzen van de zopf:

  1. Laat de zopf mooi volrijzen.
    Tip! Het deeg is goed als je het met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! Dit zal ongeveer 50 minuten tot 1,5 uur duren.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
  3. Verwarm op de bodem van de oven het DeSH-stoombakje.
  4. Schuif ook een draadrooster zo laag mogelijk in de oven.
    Tip! Hier zet je straks de bakplaat op.
    Tip! Past de bakplaat in de rails van de oven? Dan heb je geen draadrooster nodig.

Het bakken van de zopf:

  1. Bestrijk de zopf vlak voor het bakken met het eigeel mengsel.
  2. Schuif de bakplaat op de laagste positie in de oven en giet circa 150 milliliter water in de braadslede.
  3. Bak de zopf in 30 minuten goudbruin en gaar.
    Tip! Steek eventueel een digitale thermometer in het midden van het brood om de gaarheid te controleren.
  4. Strijk direct na het bakken het brood af met een dun laagje gesmolten boter.
  5. Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
  6. Snijd de zopf pas aan wanneer het brood volledig is afgekoeld.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Laat aan ons jouw zelfgemaakte zopf zien!

Heb jij ook met ons recept zopf gemaakt? Dan vinden wij het erg leuk om te zien hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, want dan kunnen we jouw bakcreatie niet alleen zien maar ook delen met onze volgers!

Flag of Germany