• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Vlaai recepten

Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 9-15 van 15

per pagina
Pagina
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 9-15 van 15

per pagina
Pagina

Het inbakken van de nieuwe vlaaipan:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (heteluchtoven).
  2. Spoel de vlaaipan af met warm water.
  3. Zet de vlaaipan 20 minuten in de oven.
  4. Vet de vorm lichtjes in met plantaardige olie en zet de vorm daarna 1 uur in de oven.

Het voorbereiden van de vlaai:

  1. Kneed de Vlaaiendeegmix, 150 milliliter koud water en het gist tot een soepel deeg.
  2. Vorm het deeg tot een bol.
  3. Laat het deeg 5 minuten rusten.
  4. Mix in 3 minuten op hoge snelheid de Banketbakkersroom-mix en 250 milliliter water door elkaar heen.
  5. Zet de room tot verder gebruik in de koeling.

Het maken van de vlaai:

  1. Steek het deeg in 2 gelijke delen.
  2. Bestuif het werkblad met een beetje bloem.
  3. Rol 1 deel deeg uit tot een dikte van ongeveer 3 millimeter.
  4. Spray de vlaaipan in met bakspray.
  5. Leg het uitgerolde deeg losjes over de vlaaipan heen.
  6. Rol met de deegroller over de rand, zodat het overtollige deeg eraf valt.
  7. Verdeel de banketbakkersroom gelijkmatig over de bodem.
  8. Verdeel de kersen weer op de room.
  9. Bestuif het werkblad met een beetje bloem.
  10. Rol het tweede deel deeg rechthoekig uit tot een dikte van 3 millimeter.
    Tip! Zorg ervoor dat het deeg ongeveer 20 bij 30 centimeter is.
  11. Dip de vlaairoller in een zakje bloem en klop de overtollige bloem eraf.
  12. Rol met de vlaairoller over het deeg heen en druk hem er goed door.
    Tip! Ga met de roller centimeter voor centimeter naar voren en naar achteren.
    Tip! Let op dat je wel over hetzelfde stukje rolt, anders krijg je geen mooi patroon.
  13. Leg het raster met de onderkant van het deeg tegen de onderkant van de vlaaipan aan.
  14. Leg het deeg nu voorzichtig over de kersen en trek hierbij langzaam het raster open.
  15. Duw het deeg zachtjes aan langs de rand en rol het overtollige deeg eraf met de deegroller.

Het bakken van de vlaai:

  1. Laat het rasterdeeg 25 minuten rijzen.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
  3. Bestrijk het raster met losgeklopt ei.
  4. Bak de vlaai in 17 à 20 minuten goudbruin en gaar.
  5. Haal de vlaai uit de vorm en laat het gebak afkoelen op een rooster.

Handige informatie

Als we iets lekkers willen maken voor bij de koffie of thee als er visite komt of wanneer er iets te vieren is, denken we al snel aan het maken van een taart. Aan vlaaien wordt dan niet zo snel gedacht. Dat maakt het extra leuk om voor een verjaardag of ander feestje niet een taart te maken, maar juist een lekkere vlaai. Dat is weer eens wat anders dan een appeltaart of slagroomtaart. Er zijn allerlei verschillende vlaaien te maken, dus er is voor ieders wat wils. Bekijk de vlaai recepten maar eens die wij op deze pagina hebben verzameld en laat je erdoor inspireren!

Wat is een vlaai precies?

Het is niet in 1 zin uit te leggen wat een vlaai is, want er bestaan namelijk meerdere varianten van deze lekkernij. Over het algemeen is het een zoet gebak, dat vaak wordt gevuld met fruit(compote), rijst of pudding. Meestal heeft een vlaai een ruitpatroon van deeg op de bovenkant, ook wel raster genoemd, maar het gebak kan ook bedekt zijn met kruimels of een volledige deksel hebben. Er zijn ook vlaaien die aan de bovenkant open zijn.

Van welk deeg wordt een vlaai gemaakt?

Het kan ook verschillen waarvan het vlaaideeg wordt gemaakt. De meeste vlaaien worden gemaakt met gistdeeg. Dit deeg is vergelijkbaar met zacht brooddeeg en heeft een neutrale smaak. Ook linzendeeg kan worden gebruikt voor het maken van een vlaai. Dit deeg is wat zoeter dan gistdeeg en heeft trouwens niets te maken met de peulvruchten linzen te maken. Het deeg wordt oorspronkelijk namelijk gebruikt bij het maken van de "Linzertorte" uit Linz, Oostenrijk. Dit deeg bestaat grotendeels uit geroosterde en gemalen noten (vaak hazelnoten, soms walnoten of amandelen), citroen en specerijen die het zo lekker maken. Linzendeeg is niet alleen lekker zoet, maar ook nog eens lekker knapperig.

Een stevige vlaaibodem

Het maakt niet veel uit welk deeg je gebruikt voor het maken van een vlaai, als de vlaaibodem maar stevig genoeg is. De bodem moet namelijk niet uit elkaar vallen als je het gebak aansnijdt. Daarnaast moet je gemakkelijk een gesneden puntje van de vlaai kunnen oppakken en opeten.

Wat is het verschil tussen een taart en een vlaai?

Taarten en vlaaien worden vaak over 1 kam geschoren, terwijl het toch echt 2 verschillende soorten gebak zijn. Het belangrijkste verschil tussen een vlaai en een taart is dat je een taart van uiteenlopende ingrediënten kunt maken en de versieringen die bij een taart worden gebruikt. Zo kan een taart prima worden versierd met fondant en andere suikerdecoraties om het gebak zodoende in een bepaald thema te krijgen. Een vlaai decoreer je doorgaans enkel met slagroom, nootjes, chocoladedecoraties en/of vers fruit. Bovendien wordt een vlaai gemaakt van 1 bepaald soort deeg, is het gebak altijd rond en heeft het altijd een opstaande rand. Dat hoeft bij een taart allemaal niet het geval te zijn.

Vlaai maken

Wil je een vlaai maken? Op deze pagina hebben we de meest heerlijke vlaai recepten waar je uit kan kiezen. Wil je een heerlijke fris en fruitige vlaai? Kies dan voor een kersen-, aardbeien- of abrikozenvlaai. Ook populair is de rijstevlaai. Deze vlaaisoort bestaat uit een vulling waar dessertrijst is toegevoegd.

Welke vlaai ga jij maken?

Als je een vlaai wilt maken, denk dan goed na wat je precies wilt maken en wie je gasten zijn. Waar houden zij van? En ga je eventueel ook andere vlaaien of taarten serveren? Een traditionele fruitvlaai doet het altijd goed, maar ook de rijste- en chocoladevlaaien zijn echte toppers.

Wat heb je nodig om een vlaai te maken?

Als je eenmaal een lekker recept voor een vlaai hebt gevonden, raden we aan om goed te kijken naar wat je nodig hebt om de vlaai te maken. De meeste benodigdheden kun je in onze webshop vinden. Van een vlaaivorm tot aan een garde en beslagkom: bij ons vind je het allemaal. Vul dus jouw winkelmandje met alle benodigdheden en ingrediënten uit onze webshop en plaats je bestelling vandaag nog. Dan kun je zo snel mogelijk aan de slag gaan met jouw favoriete vlaai recept.
Flag of Germany