• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Linzenvlaai recept

Zoek jij nog een lekkernij voor bij de koffie of thee? Maak dan eens deze heerlijke linzenvlaai. Bij het zien van de naam zul je vast denken dat er linzen in het recept zitten, maar dat is niet het geval. De naam is namelijk afgeleid van de linzertorte, een klassiek Oostenrijks gebakje. Wij hebben ervoor gekozen om de vlaai te vullen met heerlijke zoete appeltjes en daardoor is het gebak echt verrukkelijk geworden. We weten dan ook zeker dat deze vlaai bij iedere zoetekauw in de smaak gaat vallen. Lees snel verder voor ons linzenvlaai recept en ga lekker aan de slag!
± 1.5 uur bereidingstijd ± 1 uur wachttijd 12 personen 5/5 (1 waardering)
Zoek jij nog een lekkernij voor bij de koffie of thee? Maak dan eens deze heerlijke linzenvlaai. Bij het zien van de naam zul je vast denken dat er linzen in het recept zitten, maar dat is niet het geval. De naam is namelijk afgeleid van de linzertorte, een klassiek Oostenrijks gebakje. Wij hebben ervoor gekozen om de vlaai te vullen met heerlijke zoete appeltjes en daardoor is het gebak echt verrukkelijk geworden. We weten dan ook zeker dat deze vlaai bij iedere zoetekauw in de smaak gaat vallen. Lees snel verder voor ons linzenvlaai recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • Scheutje citroensap;
  • 2 eetlepels kristalsuiker;
  • 1 theelepel kaneel;
  • 50 gram Molen de Hoop (D)roompoeder;
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker;
  • 2 zakjes vanillesuiker;
  • 4 eetlepels paneermeel;
  • Deegroller;
  • Vlaaipan/Quichepan Losse Bodem Blauwstaal 26cm;
  • Bloem, om het deeg op uit te rollen;
  • Bakkwast;
  • Plasticfolie.

Overige benodigdheden:

  • 1 kilo appels;
  • 125 milliliter water;
  • 250 gram gezouten roomboter, op kamertemperatuur;
  • 2 eieren, maat M;
  • 1 eidooier, geklutst.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Citroensap Biologisch 200 ml
€ 1,40
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
BrandNewCake Kaneel Gemalen 130g
Normale prijs € 5,98 Speciale prijs € 5,09
+
Molen de Hoop Banketbakkers (D)roompoeder 500gr
€ 5,09
+
Molen de Hoop Zelfrijzend bakmeel 1kg
€ 3,49
+
Lichte Basterdsuiker Van Gilse 600g
€ 1,79
+
Dr. Oetker Vanillesuiker 80g (10x8g)
€ 1,89
+
Paneermeel Biologisch 200g
€ 2,59
+
Patisse Deegroller Hout 25cm
€ 9,99

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
BrandNewCake Bakkwast Siliconen 3cm (21cm)
Normale prijs € 1,98 Speciale prijs € 1,68
+
Vershoudfolie 32cm x 20m
€ 3,69
+

Recept

Het maken van het deeg:

  1. Kneed het zelfrijzend bakmeel, vanillesuiker, basterdsuiker, eieren en roomboter tot een egaal deeg.
  2. Doe het deeg in een kom en dek de kom af met plasticfolie.
  3. Zet het deeg minimaal 1 uur in de koelkast.

Het maken van de vlaaivulling:

  1. Schil de appels en snijd ze in stukjes.
  2. Doe de stukjes appel in een kom en meng de citroensap erdoorheen.
    Tip! 
    Als je de sap erdoor doet, zullen de appels minder verkleuren.
  3. Meng de kristalsuiker en de kaneel door de appels heen.
  4. Mix in 3 minuten op hoge snelheid de (D)roompoeder en het water door elkaar heen.
  5. Meng de helft van de room door de stukjes appel heen.
    Tip! Gebruik de andere helft banketbakkersroom eventueel voor op een broodje.
  6. Zet de stukjes appel even opzij.

Het maken van de linzenvlaai:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven).
  2. Spray de vlaaipan in met de bakspray en bestuif de binnenkant met een beetje bloem.
  3. Bestuif ook het werkblad met bloem.
  4. Rol ⅔ deel van het deeg uit.
  5. Leg het deeg in de vlaaipan en druk het zachtjes tegen de zijkanten aan.
  6. Rol met de deegroller over de rand van de vlaaipan, zodat het overtollige deeg eraf valt.
  7. Strooi wat paneermeel over de deegbodem heen.
  8. Leg de appelstukjes op de bodem.
  9. Rol het overige deeg uit en leg dit over de appelstukjes.
  10. Snijd het deeg langs de rand af.
  11. Bestrijk de bovenkant van het deeg met het eigeel en strooi er een beetje kristalsuiker overheen.
  12. Bak de vlaai in circa 45 minuten goudbruin en gaar.
  13. Laat de linzenvlaai volledig afkoelen.
  14. Strooi eventueel wat poedersuiker over de vlaai heen.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Bekijk ook eens onze andere taart recepten!

Kan jij geen genoeg krijgen van bakken en wil jij naast deze linzenvlaai nog een lekkere taart maken? Bekijk dan eens onze blog voor inspiratie, want daarop hebben we inmiddels al ruim 400 taart & gebak recepten verzameld. Je vindt er onder andere een recept waarmee je een heerlijke fraisier kunt maken, maar ook recepten voor lekkere lemon meringue taartjes en een Oreo cheesecakeBekijk al onze taart recepten hier!

Laat jouw zelfgemaakte linzenvlaai aan ons zien!

Heb jij zelf met dit recept een linzenvlaai gemaakt? Dan zijn we erg benieuwd naar hoe de vlaai is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door een foto van het gebak te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal kunnen wij jouw bakcreatie zien én delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!

Flag of Germany