• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Appelkruimelvlaai recept

We kiezen vaak voor makkelijk en halen al snel een vlaai uit de supermarkt, maar dat is natuurlijk niet zo lekker als een verse zelfgemaakte vlaai. Daarom leggen wij in dit artikel uit hoe je eenvoudig zelf een appelkruimelvlaai kunt maken. De vlaai smaakt vers uit de oven het allerlekkerst. Dit gebak is dan ook de perfecte traktatie om uit te delen tijdens een verjaardag met bijvoorbeeld een lekkere toef slagroom. Lees snel verder voor ons appelkruimelvlaai recept en ga lekker aan de slag!
± 1.5 uur bereidingstijd ± 1 uur wachttijd 10 personen
We kiezen vaak voor makkelijk en halen al snel een vlaai uit de supermarkt, maar dat is natuurlijk niet zo lekker als een verse zelfgemaakte vlaai. Daarom leggen wij in dit artikel uit hoe je eenvoudig zelf een appelkruimelvlaai kunt maken. De vlaai smaakt vers uit de oven het allerlekkerst. Dit gebak is dan ook de perfecte traktatie om uit te delen tijdens een verjaardag met bijvoorbeeld een lekkere toef slagroom. Lees snel verder voor ons appelkruimelvlaai recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 190 gram patentbloem;
  • 30 gram kristalsuiker;
  • 6 gram droge gist;
  • 200 gram Brand New Cake Banketbakkersroom-mix;
  • 200 gram rozijnen;
  • 1 theelepel kaneel;
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker;
  • 50 gram havermout;
  • 50 gram witte basterdsuiker;
  • Poedersuiker, ter garnering;
  • Bakpapier;
  • Brand New Cake Bakspray;
  • Brand New Cake Bakbonen;
  • Patisse Quichevorm Geperforeerd (losse bodem) Ø24cm.

Overige benodigdheden:

  • 80 milliliter volle melk;
  • 70 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
  • 80 gram ongezouten roomboter, koud;
  • 40 gram kokossnippers;
  • Snufje zout;
  • 1 eidooier, maat M;
  • 500 milliliter water;
  • 6 zoete appels;
  • 1 citroen.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Lichte Basterdsuiker Van Gilse 600g
€ 1,79
+
Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st.
€ 3,29
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
BrandNewCake Bakbonen 500g
Normale prijs € 8,99 Speciale prijs € 7,65
+
BrandNewCake Banketbakkersroom-mix 400g
Normale prijs € 4,79 Speciale prijs € 4,07
+
Witte Basterdsuiker Van Gilse 600g
€ 1,79
+
BrandNewCake Kaneel Gemalen 130g
Normale prijs € 5,98 Speciale prijs € 5,09
+
Poedersuiker 250g
€ 2,19
+
Patisse Quichevorm Geperforeerd (losse bodem) Ø24cm
€ 13,00
+
Molen de Hoop Havermout (vlokken) 500gr
€ 3,08
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
Molen de Hoop Rozijnen 1kg
€ 7,39
+
BrandNewCake Bakspray 100ml
Normale prijs € 3,19 Speciale prijs € 2,71
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+

Recept

Het maken van de bodem:

  1. Warm de melk lauwwarm op in de magnetron.
  2. Roer de gist door de lauwwarme melk heen.
  3. Doe 150 gram patentbloem, 30 gram kristalsuiker, 20 gram ongezouten roomboter, zout, eidooier en gistmengsel in een kom.
  4. Kneed in 10 minuten de ingrediënten door elkaar heen, totdat je een mooie deegbal hebt.
  5. Laat het deeg 30 minuten op een warme plek rijzen.

Het bakken van de vlaaibodem:

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven).
  2. Rol op een vel bakpapier het deeg uit tot een dikte van 3 millimeter.
    Tip! Zorg ervoor dat het deeg groot genoeg is, zodat je de hele vlaaivorm ermee kan bekleden.
  3. Spray de vlaaivorm in met bakspray.
  4. Bekleed de bodem en de randen van de vorm met het deeg en snijd het overtollige deeg weg.
  5. Leg een vel bakpapier op het deeg en verdeel de bakbonen hier overheen.
  6. Bak de bodem in 25 minuten gaar.
  7. Laat de bodem na het bakken volledig afkoelen.
    Tip! De oven kun je aan laten staan, om straks het hele gebak af te bakken.

Het maken van de appelvulling:

  1. Meng met een garde de Banketbakkersroom-mix en het water door elkaar heen.
  2. Smeer de room uit op de afgekoelde bodem.
  3. Week de rozijnen 10 minuten in koud water.
  4. Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  5. Laat de rozijnen uitlekken.
  6. Doe de appels, 50 gram roomboter, lichtbruine basterdsuiker en kaneel in een pannetje en zet het pannetje op een middelhoog vuur.
  7. Bak de blokjes appel 10 minuten in de pan, totdat ze zacht zijn.
  8. Haal de pan van het vuur af en meng de uitgelekte rozijnen door de blokjes appel heen.

Het maken van het kruimeldeeg:

  1. Haal 80 gram roomboter uit de koelkast en snijd de boter in blokjes.
  2. Doe 40 gram patentbloem, havermout, kokossnippers, witte basterdsuiker en blokjes roomboter in een kom.
  3. Kneed bovenstaande ingrediënten met de handen tot een kruimeldeeg.

Het afwerken van de appelkruimelvlaai:

  1. Verdeel de appelvulling over de room en doe daar bovenop de deegkruimels.
  2. Bak de vlaai in 20 minuten goudbruin en gaar.
  3. Laat de taart na het bakken volledig afkoelen.
  4. Garneer het gebak eventueel met poedersuiker.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Hoe kun je de appelkruimelvlaai het beste bewaren?

Blijft er wat van de appelkruimelvlaai over of komt het qua planning beter uit om het gebak alvast van tevoren te bakken? Dan vind je het vast fijn om te lezen dat je de taart prima een aantal dagen kunt bewaren. Voordat je de taart verpakt, is het belangrijk dat de vlaai volledig is afgekoeld. Zet het gebak daarna in een taartdoos in de koelkast. Zodoende kun je het gebak 3 dagen bewaren. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om de taart in te vriezen. In de vriezer blijft de vlaai tot 3 maanden goed.

Bekijk ook eens onze andere taart en gebak recepten!

Heb jij na het bakken van deze appelkruimelvlaai de smaak helemaal te pakken? Dan is het zeker de moeite waard om eens onze andere taart- en gebak recepten te bekijken.Op onze blog hebben we ruim 450 recepten verzameld waarmee je de lekkerste taarten en andere gebakjes kunt maken. Zo vind je er allerlei lekkere cheesecake recepten en recepten voor slagroomtaarten. Daarnaast vind je er ook een recept voor een monchou slof en een recept voor een hazelnoot schuimtaart. Deze recepten zijn makkelijk te volgen en stuk voor stuk het proberen waard. Bekijk al onze taart & gebak recepten hier!

Laat aan ons jouw zelfgemaakte appelkruimelvlaai zien!

Ga je zelf met dit recept een appelkruimelvlaai maken? Deel ’t resultaat dan met ons op Instagram! Wij zijn namelijk erg benieuwd naar hoe de vlaai is geworden. Maak een foto van het gebak en plaats deze in je Insta Story. Tag ons met @baktotaal in de story, want dan kunnen we jouw foto niet alleen zien maar ook delen met onze volgers en dat vinden wij heel leuk om te doen.

Flag of Germany