Als je van bakken houdt, ben je wellicht wel bekend met het ingrediënt dat vaak wordt gebruikt in zoete lekkernijen: basterdsuiker. Deze suiker voegt niet alleen smaak toe aan je creaties, maar het heeft ook een unieke textuur. In dit artikel vertellen we meer over wat basterdsuiker precies is, hoe het wordt gebruikt in de keuken en welke verschillende soorten verkrijgbaar zijn. Lees dus snel verder!

Wat is basterdsuiker?

Basterdsuiker, ook wel bastaardsuiker genoemd, is een soort kristalsuiker dat vaak wordt gebruikt in bakrecepten. Het is een combinatie van kristalsuiker en een kleine hoeveelheid invertsuiker. Invertsuiker is een mengsel van glucose en fructose en geeft de basterdsuiker een stroperig uiterlijk. Deze suiker is dus natter dan gewone suiker, waardoor het baksel minder snel uitdroogt. Hoe meer invertsuiker er is toegevoegd, hoe donkerder de suiker en hoe sterker de smaak is.

Waarvoor gebruik je basterdsuiker?

Tegenwoordig heb je zoveel verschillende soorten suiker, dat we ons heel goed kunnen voorstellen dat je het lastig vindt om de juiste soort suiker te kiezen. Basterdsuiker wordt voor het maken van verschillende baksels gebruikt, maar voornamelijk voor het maken van koekjes en andere banketsoorten. Daarnaast wordt er bij suikerwerk en bij het bakken van brood ook veel gebruikgemaakt van deze suikersoort.

Kun je basterdsuiker vervangen voor kristalsuiker?

Een veelgestelde vraag die we krijgen is of je bastaardsuiker kunt vervangen voor kristalsuiker. In principe zou je de suikers door elkaar kunnen vervangen, maar je moet dan wel rekening houden met een iets ander eindresultaat. Kristalsuiker zorgt namelijk ervoor dat je baksels wat brosser worden en langer knapperig blijven. Doordat bastaardsuiker meer vocht bevat, wordt een baksel juist wat smeuïger en krijgt het baksel extra smaak.

Welke verschillende soorten basterdsuiker heb je?

Nu je wat meer te weten bent gekomen over wat deze suikersoort nou precies is, ben je waarschijnlijk wel benieuwd naar de verschillende soorten. Je hebt namelijk net zoals van kristalsuiker, bloem en meel ook van deze suikersoort verschillende soorten. Hieronder vertellen we kort wat over wat het verschil tussen deze soorten is.

Witte basterdsuiker

De witte variant is een van de bekendste soorten basterdsuiker. Deze suiker gebruik je voornamelijk als je wilt dat je baksel niet gaat kleuren. Het wordt vaak gebruikt in recepten waar een subtiele zoetheid gewenst is. Denk hierbij aan een standaard vanillecake.

Lichtbruine basterdsuiker

Deze suiker bevat wat meer invertsuiker dan de witte suiker, waardoor de kleur wat bruiner is. De lichtbruine variant heeft een subtiele karamelsmaak. Deze suiker wordt vaak gebruikt voor het maken van blondies, American cookies of andere chocoladekoekjes.

Donkere basterdsuiker

In deze suiker zit erg veel invertsuiker. Daardoor heeft deze variant een donkere kleur en is die sterk van smaak. Door die sterke smaak kun je deze suiker perfect gebruiken voor wat stevigere en zwaardere baksels. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een chocoladecake, gingerbread koekjes en speculaasjes.

Waar kun je basterdsuiker kopen?

Wellicht vind je het ook nog leuk om te weten dat deze suikersoort een typisch Nederlands product is en in vrijwel geen ander land verkrijgbaar is. Woon je niet in Nederland? Dan kun je gelukkig deze suikersoort gewoon online bestellen in onze webshop. Wij hebben een uitgebreid assortiment, waar je uit meerdere hoeveelheden en verschillende merken kunt kiezen. Shop de basterdsuiker op Baktotaal.nl!

Bekijk eens onze receptenpagina!

Heb je na het lezen van dit artikel helemaal zin gekregen om te bakken? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want op onze receptenpagina hebben we ruim 1.600 uiteenlopende recepten verzameld. Van recepten voor het maken van heerlijke taarten tot aan recepten voor desserts en van brood recepten tot aan hartige recepten. Je vindt er echt voor ieder wat wils. We vullen onze blog wekelijks aan met nieuwe recepten, dus het is zeker de moeite waard om er regelmatig een kijkje op te nemen. Bekijk al onze recepten hier!