Soms kom je van die lekkernijen tegen die je wel kent, maar waarvan je niet precies weet wat het is. Meringue kan zo'n lekkernij zijn. Daarom leggen we in dit artikel aan je uit wat meringue precies is, waarvan het gemaakt wordt en hoe je het schuim het beste kunt bewaren. Na het lezen van dit artikel weet je alles over meringue, waardoor het je misschien zelfs wel leuk lijkt om eens ermee aan de slag te gaan. Lees dus snel verder!

Wat is meringue?

Meringue is een schuimgebak dat gemaakt wordt van eiwitten en suiker. De ingrediënten worden opgeklopt tot een stevig en luchtig mengsel. Vervolgens kun je het schuim opspuiten en afbakken. Hierbij wordt de buitenkant knapperig, maar de binnenkant blijft lekker zacht en luchtig. Je kunt in sommige recepten ook tegenkomen dat de meringue alleen gebrand hoeft te worden.

Hoe kun je meringue maken?

Het maken van meringue is helemaal niet lastig. De eiwitten hoeven slechts met wat suiker te worden opgeklopt. Om dit goed te laten lukken, is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt.

Verse eieren: gebruik verse eieren. Eiwitten van verse eiwitten kunnen makkelijker worden opgeklopt tot stijve pieken.
Vetvrije kloppers en kommen: het is erg belangrijk dat je schone en vetvrije kloppers en kommen gebruikt. Door een klein beetje vuil of vet kunnen eiwitten al niet meer stijf worden.
Toevoegen van suiker: voeg de suiker tijdens het kloppen geleidelijk aan toe. Dit voorkomt dat de eiwitten slap worden.
Niet overkloppen: klop de eiwitten tot stijve pieken, maar vermijd overkloppen. Als je te lang door blijft kloppen, kunnen de eiwitten korrelig worden en kunnen ze helaas niet meer gebruikt worden.

Hoe lang moet meringue in de oven?

De baktijd van meringue hangt af van de grootte en de dikte van het schuim. Over het algemeen worden meringues op een lage temperatuur gebakken, meestal rond de 100 graden. Door de lage temperatuur duurt het sowieso langer dan dat je bij het bakken van een taart of cake gewend bent. Het duurt meestal zo’n 1 tot 2 uur voordat de meringues helemaal droog zijn.

Hoe lang kun je meringue bewaren?

Versgebakken meringues kunnen tot circa 5 dagen bewaard worden. Je kunt het schuim het beste op een koele en droge plek in een luchtdichte trommel bewaren. Meringue is erg gevoelig voor vocht, waardoor het schuim bij een beetje vocht al zacht kan worden. Daarom is het belangrijk dat je de lekkernij op de juiste manier verpakt.

Is meringue glutenvrij?

Meringue is glutenvrij, want het bestaat enkel uit eiwitten en suiker. Het is dan ook de perfecte zoete lekkernij voor mensen die een glutenvrij dieet volgen, maar wel van zoetigheden willen genieten.

Lekker bakken met Baktotaal!

Vind je het leuk om nieuwe recepten uit te proberen? Dan raden we aan om eens een kijkje te nemen op onze receptenpagina. Op deze pagina hebben we namelijk een heleboel recepten verzameld, die je perfect kunt gebruiken voor het maken van de heerlijkste lekkernijen. Of je nou zin hebt om een taart te bakken of een heerlijk brood, we hebben werkelijk voor ieder wat wils. Bekijk al onze recepten hier en laat je creativiteit de vrije loop!

Shop al jouw benodigdheden op Baktotaal.nl!

Heb je een lekker recept gevonden om te maken? Dan ben je bijna klaar om aan de slag te gaan. Het enige wat je nog nodig hebt zijn ingrediënten en andere bakbenodigdheden. Op Baktotaal vind je alles voor het maken van de heerlijkste lekkernijen. Van de mooiste bakvormen tot aan lekkere bakmixen, bij ons vind je écht alles om te bakken. We raden aan om een kijkje te nemen bij ons assortiment en alle benodigdheden te bestellen, zodat je zo snel mogelijk thuis aan de bak kunt. Bekijk en shop ons uitgebreide assortiment op Baktotaal.nl!