• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Proteïne brood recept

Ben je bewust bezig met je voeding en wil je graag voldoende proteïne binnen krijgen? Dan moet je echt eens dit eiwitrijke brood proberen! We hebben dit brood met de Proteïne Broodmix van Molen de Hoop gemaakt. Hierdoor wordt het maken ervan een stuk eenvoudiger. In onderstaand recept leggen we stap voor stap uit hoe je zelf dit heerlijke brood voor het ontbijt of de lunch kunt maken. Lees snel verder voor ons proteïne brood recept en ga lekker aan de slag!
± 2 uur bereidingstijd ± 3 uur wachttijd 12 personen
Ben je bewust bezig met je voeding en wil je graag voldoende proteïne binnen krijgen? Dan moet je echt eens dit eiwitrijke brood proberen! We hebben dit brood met de Proteïne Broodmix van Molen de Hoop gemaakt. Hierdoor wordt het maken ervan een stuk eenvoudiger. In onderstaand recept leggen we stap voor stap uit hoe je zelf dit heerlijke brood voor het ontbijt of de lunch kunt maken. Lees snel verder voor ons proteïne brood recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 500 gram Molen de Hoop Proteïne Broodmix;
  • 7 gram Instant Gist;
  • Brand New Cake Bakspray;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • DeSh Stoombakje;
  • Patisse Bakplaat Geperforeerd 40x30cm;
  • Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st;
  • BrandNewCake Stokbroodmesje kunststof 15cm.

Overige benodigdheden:

  • 440 gram water;
  • Bubbeltjesfolie;
  • Planeetmenger met deeghaak.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Proteïne Broodmix (Koolhydraatarm) 1kg
€ 8,29
+
Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st.
€ 3,29
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
BrandNewCake Stokbroodmesje kunststof 15cm
€ 1,98
+
Patisse Bakplaat Geperforeerd 40x30cm
€ 10,99

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
Dr. Oetker Gist 21g (3x7g)
€ 1,79
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
BrandNewCake Bakspray 100ml
€ 3,19
+

Recept

Het kneden van het deeg:

  1. Meng de Brood-mix en het water met een deegkrabber door elkaar heen.
  2. Laat het geheel afgedekt een half uur staan.
    Tip! Dit geeft de broodmix al wat kans om te beginnen met het opnemen van het vocht.
    Tip! Dit noemen we ‘autolyse’.
  3. Doe het mengsel (broodmix + water) en de instant gist in de machine.
  4. Laat de machine op een lage snelheid kneden tot een goed afgekneed deeg.
    Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
    Tip! Er zitten erg veel zaden in het deeg, dus probeer een vliesje te trekken van een stukje deeg dat niet veel zaden bevat.
    Tip! Hoe lang het kneden precies duurt, verschilt per machine.

Het rijzen van het deeg:

  1. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden toe op te rollen.
  2. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  3. Draai het deeg ook 90 graden, zodat hij weer in de lengte voor je ligt.
  4. Rol het deeg nogmaals op.
  5. Duw vervolgens met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf. Tip! Als je dit doet, ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
    Tip! Helemaal goed opbollen lukt met dit deeg niet. Het is namelijk erg elastisch en niet goed rekbaar.
  6. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  7. Dek het deegstuk af met wat bubbeltjesfolie.
  8. Laat het deeg rijzen, totdat het in volume is verdubbeld.
    Tip! Dit zal waarschijnlijk tussen de 55 en 70 minuten duren.

Het opmaken van het deeg:

  1. Bekleed de geperforeerde bakplaat met bakpapier.
    Tip! De gaatjes in de bakplaat zorgen ervoor dat de onderwarmte beter bij het deeg kan komen.
  2. Pak het deegstuk erbij en bebloem de bovenkant van de deegbol met een klein beetje bloem.
  3. Draai de bol om, zodat de sluiting naar boven toe komt te liggen.
  4. Ontgas het deegstuk.
    Tip! Je zult merken dat de plak breder wordt.
  5. Pak de deegplak aan het linker- en rechter uiteinde vast en sla de uiteinden richting het midden tegen elkaar.
  6. Sla de deegplak goed door.
  7. Rol de deegplak onder lichting spanning op en zorg er daarbij voor dat de naad goed dicht zit.
  8. Leg de deegrol met de sluiting naar beneden toe op de bakplaat.

De narijs van het deeg:

  1. Dek de bakplaat af met bubbeltjesfolie.
  2. Laat het brood mooi vol rijzen.
    Tip! Het deeg is voldoende gerezen wanneer je het voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! Dit zal ongeveer 1,5 tot 2 uur duren.
  3. Verwarm tijdens de narijs alvast de oven voor op 210 graden (boven- en onderwarmte).
  4. Verwarm op de bodem van de oven een DeSh-stoombakje.
  5. Schuif ook een draadrooster in de oven en plaats deze zo laag mogelijk.

Het bakken van de proteïne brood:

  1. Snijd het brood een paar keer schuin in met een stokbroodmesje tot zo’n 1,5 centimeter diepte.
    Tip! Dit zorgt ervoor dat het brood tijdens het bakken aan de bovenkant los komt en niet net boven de plaat gaat scheuren.
  2. Schuif de bakplaat op het draadrooster.
  3. Giet circa 150 milliliter water in de braadslede of in het DeSh-stoombakje.
  4. Bak het brood voor 15 minuten.
    Tip! Wanneer je een braadslede gebruikt voor het genereren van stoom, dan is dit het moment om de braadslede met het eventuele resterende water uit de oven te halen. Wanneer je een DeSh-stoombakje gebruikt, kun je deze gewoon laten staan.
  5. Verlaag de temperatuur naar 180 graden.
  6. Bak het brood 32 minuten verder.
  7. Zet de ovendeur op een kier en bak nog 3 minuten verder.
    Tip! De totale baktijd bedraagt dus ongeveer 50 minuten.
    Tip! Je kunt voor de zekerheid een digitale (kern)thermometer in het midden van het brood steken om de gaarheid te controleren.
  8. Laat het eiwitrijk brood na het bakken volledig afkoelen op een rooster. Tip! Door het vele water in het brood is het brood erg kwetsbaar.
  9. Snijd het proteïne brood pas aan wanneer hij volledig is afgekoeld.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Aandachtspunten om rekening mee te houden

Om het koolhydraatgehalte in deze mix extreem laag te houden, is er voor de hoofdbestanddelen van de proteïnebroodmix gekozen voor pure tarwegluten met sojabloem. In soja zitten stofjes die een remmende werking hebben op protease (Kunitz-proteaseremmer/SKTI). Protease is een enzym dan normaal eiwitkettingen opknipt. Die werking van protease mist dus in deze broodmix. Dat maakt dat dit deeg erg stug en lastiger te verwerken is. De gluten worden tijdens het rijzen namelijk niet afgebroken door de proteasen, hierdoor zal het eiwitrijke deeg weinig/niet ontspannen (gluten zijn eiwitkettingen). Verder neemt de broodmix voor Proteïnebrood erg veel vocht op, maar duurt dit wel lang. We gaan dus in ons recept gebruik maken van een Autolyse. Verdere uitleg hierover staat in de werkwijze beschreven.

Laat jouw zelfgemaakte proteïne brood aan ons zien!

Heb jij ook met ons recept een lekker proteïne brood gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, want dan kunnen we jouw bakcreatie niet alleen zien maar ook delen met onze volgers!
Flag of Germany