Bak jij graag zelf brood? Dan ben je de techniek 'deeg opbollen' vast weleens tegengekomen. Dit is een methode die vaak in broodrecepten wordt gebruikt en ook erg belangrijk is om toe te passen als je een lekker brood wilt krijgen. In dit artikel leggen we uit wat deeg opbollen precies is, hoe je dit het beste kunt doen en waarom het zo belangrijk is om brooddeeg op te bollen. Lees dus snel verder en kom er alles over te weten!

Waarom moet je deeg opbollen?

Er zijn een paar redenen waarom het belangrijk is om deeg op te bollen. Hieronder behandelen we de belangrijkste redenen:

Vormbehoud: tijdens het opbollen breng je het deeg terug naar een compacte en gelijkmatige vorm, waardoor het brood tijdens het bakken beter in een vorm blijft.
Gelijkmatige structuur: bij het opbollen druk je eventueel luchtbellen uit het deeg. Daardoor krijgt het deeg een gelijkmatige structuur en heb je straks geen gaten in het brood.

Wanneer bol je deeg op?

Na de eerste rijzing van het deeg, bol je het op. Tijdens het opbollen, maak je het brooddeeg klaar voor de tweede rijzing. Het volume van het deeg wordt hierbij vergroot en de textuur wordt verfijnd.

Wat gebeurt er als je deeg niet opbolt?

Als je deeg niet opbolt terwijl dat wel moet, zie je dat terug in het eindresultaat. Je zult dit in onder andere onderstaande dingen gaan merken:

Textuur: de kans is groot dat het deeg een ongelijkmatige textuur heeft met grote gaten en luchtbellen.
Minder vormbehoud: ook de kans op een plat en ongelijkmatig brood is erg groot.
Dichte kruim: het gebrek aan opbollen kan resulteren in een dichte kruim, waardoor het brood een stuk minder lekker wordt.

Hoe bol je het brooddeeg op?

Er zijn natuurlijk verschillende manieren hoe je deeg kunt opbollen, maar je zult in onze recepten vaak onderstaande manier zien:

  1. Bestuif het werkblad met een beetje bloem en stort het deeg op het werkblad.
  2. Sla het deeg egaal plat en rol het van boven naar beneden toe op.
  3. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  4. Draai het deeg 90 graden, zodat het in de lengte voor je ligt.
  5. Rol het deeg nogmaals op.
  6. Duw voorzichtig met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf. Er ontstaat dan een gladde bol met de sluiting aan de onderkant.
  7. Laat het deeg vervolgens vol rijzen in bijvoorbeeld een rijsmandje.

Ontdek onze brood recepten!

Wil jij graag verschillende brood recepten uitproberen? Dan vind je het vast leuk om te lezen dat we ruim 100 uiteenlopende brood recepten op onze receptenpagina hebben verzameld. Je vindt er recepten voor wit brood, maar ook allerlei recepten voor bruin brood. Ben je niet zo van de standaard broden en vind je het leuk om wat originelere broden te maken? Dan raden we aan om eens tussen onze recepten voor gevulde broodjes te kijken. Bekijk al onze brood recepten hier en ga lekker aan de bak!

Shop alle bakbenodigdheden op Baktotaal.nl!

Een recept kan pas slagen als je de juiste bakproducten gebruikt. Op Baktotaal.nl vind je niet ruim 1.600 recepten, maar ook een uitgebreid assortiment met meer dan 10.000 bakbenodigdheden. Van bloem, meel, gist en zaden tot aan rijsmandjes en weegschalen. Bij ons vind je het allemaal! Plaats daarom vandaag nog een bestelling, zodat je zo snel mogelijk een heerlijk brood kunt bakken. Bekijk en shop ons uitgebreide assortiment hier!