In recepten voor het maken van koekjes-, sloffen- en taartbodems kan staan dat het deeg even in de koelkast moet rusten. Heb je je altijd al afgevraagd waar dit goed voor is? Lees dan vooral even verder, want in dit artikel vertellen we je precies waarom het zo belangrijk is om bepaalde soorten deeg een poosje te laten rusten als dat in een recept wordt aangegeven.

Waarom moet deeg rusten in de koelkast?

Er zijn verschillende voordelen voor het laten rusten van deeg in de koelkast. Een aantal daarvan benoemen we hieronder.

Steviger deeg

Een voordeel van het laten rusten van deeg in de koelkast, is dat het steviger wordt. Dit geldt vooral voor deegsoorten waar (veel) boter in voorkomt. Doordat het deeg gekneed is, is de boter die erin zit zacht geworden. Zodra je het deeg in de koelkast laat rusten, wordt de boter weer wat steviger, waardoor ook het deeg steviger wordt. Daardoor kun je het deeg makkelijker vormen en uitrollen en voorkom je dat het deeg tijdens het bakken gaat uitlopen.

Betere smaken

Naast een steviger deeg zorgt het rusten van deeg voor een betere smaak. Dit geldt vooral bij degen waarin specerijen zitten zoals kaneel of speculaas. Tijdens het rusten van het deeg kunnen de smaken beter in het deeg trekken, waardoor het eindresultaat nog lekkerder wordt. Je zult merken dat hoe langer je het deeg laat rusten, hoe meer smaak het krijgt.

Rustige gluten

In verschillende degen komen gluten voor. Voor een brood wil je voor een goede structuur sterke gluten, maar voor koekjes en andere lekkernijen wil je juist dat de gluten zich niet te veel ontwikkelen. Zodra je het deeg in de koelkast legt, hebben de gluten in het deeg de tijd om te rusten, waardoor ze minder snel ontwikkelen. Hierdoor worden de koekjes die je ermee maakt minder taai en juist wat krokanter. Deeg waarbij de gluten niet te veel ontwikkelen, kun je ook nog eens makkelijker uitrollen en in de vorm laten blijven waarin je het maakt.

Moet je deeg verpakken?

Voordat je deeg in de koelkast laat rusten, is het handig om het te verpakken in bijvoorbeeld plasticfolie. Door dat te doen, bescherm je het deeg tegen het vocht dat in de koelkast aanwezig is. Bovendien voorkom je met het inpakken van deeg in plasticfolie dat aanwezige geurtjes in het deeg kunnen trekken en de smaak van het deeg beïnvloeden.

Ontdek onze receptenpagina!

Wil je na het lezen van dit artikel lekker de keuken in duiken? Dan ben je wellicht nog op zoek naar inspiratie. Op onze receptenpagina hebben we inmiddels meer dan 1.600 uiteenlopende recepten verzameld. Neem eens een kijkje tussen onze koek recepten of bekijk eens onze taart & gebak recepten. We voegen trouwens wekelijks nieuwe recepten aan onze blog toe, dus het is zeker de moeite waard om er af en toe een kijkje op te nemen. Check al onze recepten hier en ga lekker aan de slag!

Lekker bakken met Baktotaal.nl!

Wist jij al dat wij naast een uitgebreide receptenpagina ook een webshop hebben met meer dan 10.000 uiteenlopende bakproducten? Op Baktotaal.nl vind je écht alles om te bakken. Van de beste ingrediënten tot aan de lekkerste bakmixen en van de beste bakvormen tot aan de mooiste decoraties. Bij ons vind je alles om jouw lekkernijen helemaal naar wens te maken. Neem dus snel een kijkje in onze webshop en plaats je bestelling vandaag nog, zodat je zo snel mogelijk thuis aan de bak kunt gaan!