Maak je regelmatig lekkernijen aan de hand van recepten? Dan ben je vast weleens kookroom of slagroom in een recept tegengekomen. Misschien heb je je toen afgevraagd wat het verschil is tussen deze twee zuivelproducten en of het echt uitmaakt welke van de twee je gebruikt in een recept. In dit artikel vertellen we alles over deze producten, zodat je de volgende keer precies weet wanneer je welke room kunt gebruiken. Lees dus snel verder!

Wat is room?

Voordat we dieper ingaan op wat het verschil is tussen kookroom en slagroom is het handig om te weten wat room an sich precies is. Room is een zuivelproduct dat wordt gemaakt van koemelk. De room ontstaat doordat er een laag vet bovenop de koemelk drijft. Het vet wordt van de melk afgehaald en daarvan wordt room gemaakt die wij weleens in de keuken gebruiken. Om het room te mogen noemen, moet het uit minimaal 10% bestaan.

Wat is het verschil tussen kookroom en slagroom?

Kookroom en slagroom zijn beide zuivelproducten die regelmatig in de keuken worden gebruikt. Toch verschillen de producten in samenstelling, textuur en gebruik. Hieronder leggen we de verschillen aan je uit.

Kookroom

De naam doet je vast al vermoeden dat je kookroom perfect tijdens het koken kunt gebruiken. De room heeft een vetgehalte van circa 20% en wordt vaak gebruikt om een romige smaak te geven aan soepen en sauzen. Aan deze room is een bindmiddel toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de room in warme gerechten niet gaat schiften. Kookroom kun je, in tegenstelling tot slagroom, niet opkloppen.

Slagroom

Slagroom, ook wel volle room genoemd, is ook gemaakt van koemelk en bevat minimaal 30% vet. Deze room is dus een stuk vetter dan kookroom. Doordat slagroom veel vet bevat, kun je dit product perfect opkloppen tot een mooie stevige room. Deze room wordt vaak gebruikt als topping voor desserts, taarten en gebak. Zelfs warme dranken zoals koffie en chocolademelk worden soms van een mooie toef slagroom voorzien.

Kun je kookroom vervangen door slagroom?

Ja, je zou kookroom kunnen vervangen door slagroom. Het is namelijk hetzelfde product, alleen bevat kookroom minder vet dan slagroom. In saus- of soep recepten waarin kookroom wordt gebruikt als smaakmaker, kun je dus prima de kookroom vervangen door slagroom.

Kun je slagroom vervangen door kookroom?

Het is afhankelijk van het recept of je slagroom kunt vervangen voor kookroom. In recepten waarin slagroom wordt gebruikt om een gerecht romiger te maken, zou je de slagroom prima kunnen vervangen door kookroom. In een recept waarbij de slagroom wordt gebruikt als topping, kun je het product helaas niet vervangen door kookroom. Dat komt doordat kookroom niet kan worden opgeklopt.

Shop alle bakbenodigdheden op Baktotaal.nl!

Heb je zin om lekker te gaan bakken en ben je nog op zoek naar bakproducten? Neem dan eens een kijkje op Baktotaal.nl! We bieden namelijk een uitgebreid assortiment aan met ruim 10.000 bakproducten. Van handige bakmixen tot aan slagroom, bloem en meel en van leuke sprinkles tot aan mooie bakvormen. Bij ons vind je écht alles om te bakken. Bekijk en shop ons uitgebreide assortiment hier!

Lekker bakken met Baktotaal!

Op Baktotaal.nl vind je niet alleen een ruim assortiment aan bakproducten, maar ook een heuse receptenpagina. Op deze pagina hebben we inmiddels al ruim 1.600 uiteenlopende recepten verzameld. Dankzij deze recepten wordt het eenvoudig om zelf thuis aan de slag te gaan. Bekijk bijvoorbeeld eens onze taart-, koek- en dessert recepten. Daarnaast hebben we ook nog recepten voor hartige hapjes en verschillende brood recepten. We voegen trouwens wekelijks nieuwe recepten toe, dus het is zeker de moeite waard om regelmatig een kijkje op onze receptenpagina te nemen. Bekijk al onze recepten hier en ga lekker aan de slag!