Bij voornamelijk Italiaanse recepten wordt mascarpone gebruikt, al zien we dit product ook steeds meer in de Nederlandse keuken voorbijkomen. Mascarpone is een Italiaanse volle en romige roomkaas die ondanks deze eigenschappen wel smeerbaar is. Deze roomkaas kun je verwerken in zowel zoete als hartige recepten. Het kan echter zo zijn dat je om verschillende redenen op zoek bent naar een vervanger voor deze roomkaas. Daarom leggen we in dit artikel haarfijn uit waarmee je mascarpone kunt vervangen. Lees dus snel verder!

Waarom mascarpone vervangen?

Er kunnen verschillende redenen zijn om mascarpone te vermijden of te vervangen. Hieronder behandelen we een aantal redenen, zodat het duidelijker wordt waarom sommige mensen hiervoor kiezen:

  1. Dieetvoorkeuren: sommige mensen eten om verschillende redenen lactosevrij en kunnen daarom geen mascarpone gebruiken. Dit geldt tevens ook voor veganisten.
  2. Allergieën: personen met een lactose-intolerantie of een zuivelallergie kunnen mascarpone niet nuttigen.

Waarmee kun je mascarpone vervangen?

Wil je een recept gaan volgen waarin mascarpone voorkomt, maar wil je dat product liever vermijden? Gelukkig zijn er verschillende producten waarmee je mascarpone kunt vervangen. Hieronder geven we een aantal opties.

Roomkaas

Roomkaas is een goede vervanger voor mascarpone, omdat de romigheid en de textuur van beide producten vergelijkbaar zijn. Let er alleen wel op dat mascarpone een vettere variant is en de helft meer vet bevat dan roomkaas. Mascarpone geeft dan ook een zoetere smaak aan het baksel dan roomkaas. Houd daar dus wel even rekening mee en voeg eventueel wat extra suiker toe om het gerecht lekker zoet te houden.

Monchou

Monchou is eigenlijk hetzelfde als roomkaas en kan dus ook prima worden gebruikt als vervanger van mascarpone. Monchou is ook nog eens minder vet dan mascarpone en smaakt iets zuurder. Dat is ideaal als je wilt dat de smaak van je baksel een wat frissere ondertoon heeft. Vind je monchou te zuur? Dan kun je altijd nog wat suiker eraan toevoegen.

Kwark

Je zou zelfs mascarpone kunnen vervangen door kwark. Kwark heeft wel een iets andere textuur dan mascarpone, maar is wel lekker romig. Daardoor is kwark een prima vervanger voor mascarpone.

Ricotta

In recepten voor tiramisu, lasagne of pastasauzen zou je mascarpone prima kunnen vervangen door mascarpone. Ricotta is ook een Italiaanse kaassoort, maar lichter en korrelige van textuur. Hierdoor is ricotta een stuk minder romig, waardoor je niet in elk recept mascarpone kunt vervangen door ricotta.

Griekse yoghurt

Het is mogelijk om mascarpone door Griekse yoghurt te vervangen, maar dit vergt wel wat meer werk. Griekse yoghurt is in vergelijking met mascarpone best dun, waardoor je het niet meteen door het beslag heen kunt mengen. Je kunt de Griekse yoghurt het beste eerst door een kaasdoek of door een hele fijne zeef drukken, om de overtollige vloeistof te verwijderen. Hierdoor krijg je een dikkere consistentie, die je perfect aan het beslag kunt toevoegen.

Wat is een vegan vervanger voor mascarpone?

Leef je veganistisch of ben je lactose intolerant? Dan is het natuurlijk fijn om te weten wat je kunt gebruiken in plaats van mascarpone. Gelukkig bestaat er tegenwoordig vegan mascarpone. Deze mascarpone wordt ook wel mascarvone genoemd en is geschikt voor veganisten en mensen met een lactose intolerantie. Mascarvone is namelijk op basis van erwtenmeel en kokosvet en is heerlijk romig van smaak. Kun je deze vegan variant niet vinden in de supermarkt? Dan kun je ook gaan voor een vegan roomkaas.

Ontdek onze receptenpagina!

Kun je geen genoeg krijgen van bakken en bak jij graag elke keer weer wat anders? Dan vind je het vast leuk om nieuwe inspiratie op te doen. Op onze receptenpagina hebben we inmiddels al ruim 1.600 uiteenlopende recepten verzameld, waarmee je de heerlijkste lekkernijen kunt maken. Van taarten tot aan desserts en van cupcakes tot aan bonbons. Bij ons vind je het allemaal. We voegen trouwens wekelijks nieuwe recepten aan onze receptenpagina toe, dus het is zeker de moeite waard om er regelmatig een kijkje op te nemen. Check al onze recepten hier!