Wanneer je met een recept bezig bent en het woord 'lobbig' tegenkomt, is het fijn om te weten wat dat woord precies betekent. Dan weet je namelijk wat er van je wordt verwacht en krijg je een zo goed mogelijk eindresultaat. In dit artikel leggen we uit wat lobbig precies betekent en wat het verschil is bij het lobbig kloppen van slagroom en het lobbig kloppen van een beslag. Lees dus snel verder om hierover meer te weten te komen!

Wat is lobbig kloppen?

Lobbig kloppen is een proces waarbij lucht in een substantie wordt geklopt, waardoor het volume van de substantie toeneemt en er een luchtige en zachte textuur ontstaat. Dit wordt doorgaans gedaan door de substantie door te roeren of op te kloppen. Hiervoor kun je een garde, mixer of keukenmachine gebruiken.

Hoe kun je slagroom lobbig kloppen?

Bij slagroom zien we de term 'lobbig' het meest voorbijkomen. Wanneer slagroom lobbig wordt geklopt, wordt er lucht in de room geklopt. Daardoor neemt het volume van de room toe en wordt de room dikker en steviger. Er ontstaat een romige textuur die perfect is voor het maken van toeven op taarten, desserts of chocolademelk. Voor het lobbig kloppen van slagroom, kun je het beste verse room met een hoog vetgehalte gebruiken. Het is belangrijk dat je niet te lang door klopt, want dan kan de room in de schift gaan en is deze niet meer te gebruiken.

Hoe kun je beslag lobbig kloppen?

Ook beslag kan lobbig worden geklopt. Dit gebeurt vooral bij beslagen voor pannenkoeken en wafels. Bij het lobbig kloppen van beslag wordt lucht in het beslag geklopt, wat zorgt voor een lichtere textuur. Hierdoor wordt het eindresultaat lekker luchtig en zacht. Het is afhankelijk van het recept, maar doorgaans worden de droge ingrediënten aan de natte ingrediënten toegevoegd, waardoor je een gladde massa krijgt. Klop alleen niet te lang door, want dan gaat de luchtigheid verloren.

Wanneer is een mengsel lobbig?

Over het algemeen noemen we iets lobbig, wanneer het mengsel een lichte en luchtige textuur heeft, maar toch soepel en smeerbaar blijft. Bij slagroom kun je stoppen met kloppen wanneer de slagroom zachte pieken vormt, die wanneer je de garde uit de kom optilt hun vorm behouden. Bij beslag kun je spreken van lobbig, wanneer het mengsel glad en klontvrij is en het makkelijk van een lepel of garde afdruipt.

Shop al jouw bakbenodigdheden op Baktotaal

Heb je zin om lekker aan de slag te gaan in de keuken? Dan heb je natuurlijk wel wat ingrediënten en bakbenodigdheden nodig. Op Baktotaal.nl bieden we een assortiment met ruim 10.000 producten aan. Van allerlei ingrediënten tot aan bakgereedschappen van hoogwaardige kwaliteit. En van de leukste decoraties tot aan de mooiste kleurstoffen. Bij ons vind je écht alles om te bakken. Bestel vandaag nog jouw bakbenodigdheden in onze webshop, zodat je zo snel mogelijk aan de bak kunt gaan. Bekijk en shop ons uitgebreide assortiment hier!

Ontdek onze receptenpagina!

Wist je al dat wij naast een uitgebreid assortiment bakproducten ook een receptenpagina met ruim 1.600 uiteenlopende recepten hebben? Van recepten voor taarten tot aan recepten voor cupcakes en van chocolade recepten tot aan hartige recepten. We hebben echt voor ieder wat wils. Bij elk recept staat stap voor stap beschreven welke handelingen je moet uitvoeren, zodat het voor iedereen mogelijk is om zelf thuis de heerlijkste lekkernijen te maken. We vullen onze receptenpagina wekelijks aan met nieuwe recepten, dus het is zeker de moeite waard om onze pagina regelmatig te checken. Ontdek al onze recepten hier en ga lekker aan de slag!