• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Anijskrollen recept

Een speculaasje op een witte boterham, dat kennen veel mensen wel. Een speculaasje op een mooi gekruld broodje met anijs, dat is typisch voor Oost-Brabant. Daar hoort dit mooie, gekruide broodje, de anijskrol, bij de tradities rondom Sinterklaas. Het gaat hier al net zo mee als met pepernoten: vaak zijn ze al vanaf september te koop en met carnaval lusten sommigen er nog wel pap van. Als je niet in Oost-Brabant woont, kan je ze natuurlijk ook prima zelf bakken. En als je ze eenmaal hebt gebakken, is er in jouw huis vast een nieuwe traditie geboren, want de geur en de smaak van deze broodjes vallen ook buiten Brabant in de smaak, wedden? Lees snel verder voor ons anijskrollen recept en ga lekker aan de slag!
± 1 uur bereidingstijd ± 2 uur wachttijd 12 personen 5/5 (1 waardering)
Een speculaasje op een witte boterham, dat kennen veel mensen wel. Een speculaasje op een mooi gekruld broodje met anijs, dat is typisch voor Oost-Brabant. Daar hoort dit mooie, gekruide broodje, de anijskrol, bij de tradities rondom Sinterklaas. Het gaat hier al net zo mee als met pepernoten: vaak zijn ze al vanaf september te koop en met carnaval lusten sommigen er nog wel pap van. Als je niet in Oost-Brabant woont, kan je ze natuurlijk ook prima zelf bakken. En als je ze eenmaal hebt gebakken, is er in jouw huis vast een nieuwe traditie geboren, want de geur en de smaak van deze broodjes vallen ook buiten Brabant in de smaak, wedden? Lees snel verder voor ons anijskrollen recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 500 gram Molen de Hoop Amerikaanse Patentbloem;
  • 10 gram Molen de Hoop Bakkerszout;
  • 15 gram Bruggeman Instant Gist;
  • 75 gram Molen de Hoop Broodverbeteraar Kleinbrood;
  • 10 gram Molen de Hoop Anijszaad;
  • 10 gram Molen de Hoop Anijszaad Gemalen;
  • 40 gram Kristalsuiker;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st;
  • Bakkwastje echte haren.

Overige benodigdheden:

  • 300 gram water;
  • Boter om in te vetten;
  • Bubbeltjesfolie;
  • Planeetmenger met deeghaak;
  • Bakplaat.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Amerikaanse Patentbloem 1kg
€ 3,19
+
Molen de Hoop Bakkerszout 750g (voor brood en banket)
€ 2,79
+
Bruggeman Desem & Gist (5x20gr)
€ 5,38
+
Molen de Hoop Broodverbeteraar Kleinbrood 250g
€ 4,59
+
Molen de Hoop Anijszaad 50 gr.
€ 3,49
+
Molen de Hoop Anijszaad Gemalen 100 gr.
€ 4,79
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st.
€ 3,29
+
Kwast Hout / Natuurhaar 5cm (21cm)
€ 3,59
+

Recept


Het kneden van het deeg:

  1. Doe alle ingrediënten in de machine en laat de machine op lage snelheid kneden, totdat je een goed afgekneed deeg hebt.
    Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
    Tip! Hoelang het kneden precies duurt, verschilt per machine. Het blijft een wat plakkerig deeg.

Het opbollen van het deeg:

  1. Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken en bol deze op.
  2. Leg het deeg op het werkblad en draai met je hand van binnen naar buiten op het werkblad.
    Tip! Draai met je rechterhand met de klok mee en met je linkerhand tegen de klok in.
  3. Breng met je duim spanning op het deegstukje, terwijl je duim het werkblad aan blijft raken.
  4. Het deegstukje ‘kruipt’ met behulp van je duim onder zichzelf.
  5. Begin met een vrij vlakke hand.
  6. Wanneer je voelt dat het deeg tegen je hand komt, laat je langzaam je hand boller worden.
    Tip! Wanneer je te lang een vlakke hand gebruikt, zal er een puntje op de deegbolletjes ontstaan.
  7. Leg de opgebolde deegstukjes met de sluiting naar beneden op het werkblad.
  8. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.
  9. Laat het deeg 20 minuten rijzen.

Het opbollen van het deeg:

  1. Bestuif de bovenkant van een bolletje met een klein beetje bloem.
  2. Rol met 1 hand over het midden van het bolletje, zodat er een streng ontstaat.
  3. Rol de streng met 2 handen wat langer.
    Tip! Wanneer de streng tegen gaat stribbelen, stop je en ga je verder met de volgende.
  4. Wanneer je alle deeg bolletjes hebt gehad, ga je verder met de eerste.
    Tip! Je zult merken dat de streng na wat ontspanning weer langer wilt worden.
  5. Maak een lus van de strengen.
  6. Draai met de streng een rondje om een aantal vingers en duw het uiteinde in het midden van het rondje.
  7. Leg de krollen in 4 rijen van 3 op een met bakpapier beklede bakplaat.
  8. Dek de broodjes af met bubbeltjesfolie.

Het narijzen van het deeg:

  1. Laat de anijskrollen mooi volrijzen.
    Tip! Dit zal ongeveer 50 minuten tot 1,5 uur duren.
    Tip! De krollen zijn voldoende gerezen wanneer je er voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
  2. Verwarm de oven voor op 250 graden (boven- en onderwarmte).

Het bakken van de anijskrollen:

  1. Schuif de bakplaat in de laagste positie van de oven.
  2. Bak de broodjes in 9 minuten goudbruin en gaar.
    Tip! Prik eventueel een digitale (kern)thermometer in het midden van de krol om de gaarheid te controleren.
  3. Strijk de krollen na het bakken af met wat gesmolten boter.
  4. Laat de anijskrollen volledig afkoelen op een rooster.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw anijskrollen met ons!

Heb jij zelf met dit recept anijskrollen gemaakt? Dan zijn we erg benieuwd naar hoe de broodjes zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door een foto van de krollen te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal kunnen wij jouw bakcreaties zien én delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!
Flag of Germany