• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Mastellen recept

Ben jij dol op het bakken van brood en wil je graag eens een keer wat anders maken? Maak dan eens deze heerlijke mastellen! Het is een traditioneel Vlaams broodje, die je voornamelijk alleen in Vlaanderen vindt. Doordat er een beetje kaneel door het deeg heen gaat, hebben de broodjes een heerlijke smaak. Wil jij zelf ook deze verrukkelijke mastellen maken? Lees dan snel verder voor ons recept en ga lekker aan de slag, succes!

Hoe eet je mastellen?

Mastellen worden niet net zoals standaard broodjes gegeten. Ze worden namelijk meestal wat platgedrukt voor ze worden genuttigd. Eerst wordt een mastel doorgesneden en aan beide kanten bestreken met boter en bruine suiker. Daarna doe je beide kanten tussen 2 stroken aluminium en ga je er met een strijkijzer overheen.Je krijgt dan een soort platte koek met gekarameliseerde suiker, oftewel een ‘gestreken mastel’. Wanneer je het niet zo fijn idee vindt om er met een strijkijzer overheen te gaan, kun je er ook voor kiezen om de mastellen in een tosti ijzer te doen.
± 1 uur bereidingstijd ± 2 uur wachttijd 15 personen 5/5 (1 waardering)
Ben jij dol op het bakken van brood en wil je graag eens een keer wat anders maken? Maak dan eens deze heerlijke mastellen! Het is een traditioneel Vlaams broodje, die je voornamelijk alleen in Vlaanderen vindt. Doordat er een beetje kaneel door het deeg heen gaat, hebben de broodjes een heerlijke smaak. Wil jij zelf ook deze verrukkelijke mastellen maken? Lees dan snel verder voor ons recept en ga lekker aan de slag, succes!

Hoe eet je mastellen?

Mastellen worden niet net zoals standaard broodjes gegeten. Ze worden namelijk meestal wat platgedrukt voor ze worden genuttigd. Eerst wordt een mastel doorgesneden en aan beide kanten bestreken met boter en bruine suiker. Daarna doe je beide kanten tussen 2 stroken aluminium en ga je er met een strijkijzer overheen.Je krijgt dan een soort platte koek met gekarameliseerde suiker, oftewel een ‘gestreken mastel’. Wanneer je het niet zo fijn idee vindt om er met een strijkijzer overheen te gaan, kun je er ook voor kiezen om de mastellen in een tosti ijzer te doen.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 12 gram gist;
  • 8 gram vanillesuiker;
  • 300 gram patentbloem;
  • 50 gram kristalsuiker;
  • 1 theelepel kaneel;
  • 1 theelepel zout;
  • Bakplaat;
  • Bakpapier.

Overige benodigdheden:

  • 150 milliliter volle melk;
  • 30 gram ongezouten roomboter;
  • 2 eieren, maat M.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
BrandNewCake Kaneel Gemalen 130g
Normale prijs € 5,98 Speciale prijs € 5,09
+
Keukenzout 1kg
€ 0,99
+
Dr. Oetker Vanillesuiker 80g (10x8g)
€ 1,89
+
Patisse Bakplaat 39x26cm
€ 10,99
+

Recept

  1. Warm de melk kort op, totdat deze lauwwarm is.
  2. Doe de patentbloem, 1 ei, vanillesuiker, kaneel, boter en melk in een kom.
  3. Doe de suiker en gist aan de ene kant van de kom en doe het zout aan de andere kant van de kom erbij in! Als je de gist en zout bij elkaar gooit, doet de gist zijn werk niet.
  4. Kneed de ingrediënten in 6 minuten tot een mooi deeg.
  5. Vorm van het deeg een bal en doe deze terug in de kom.
  6. Dek de kom af en laat het deeg 30 minuten rijzen.
  7. Maak van het deeg balletjes van 55 gram.
  8. Laat de deegballetjes wederom 20 minuten rijzen.
  9. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  10. Leg de broodjes op de bakplaat en laat voldoende ruimte tussen de balletjes zitten.
  11. Maak in het midden van de deegballetjes een gat.  Druk met de duim of de achterkant van een houten pollepel er een gat in.
  12. Laat de mastellen 1 uur rijzen op een warme plek.
  13. Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven).
  14. Klop het ei los en smeer de broodjes ermee in.
  15. Bak de mastellen in 13 minuten goudbruin en gaar.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Bekijk ook eens onze andere brood recepten!

Veel mensen eten brood als brunch, lunch of ontbijt Je kunt natuurlijk gewoon brood in de supermarkt of bij de bakker halen, maar het is het allerlekkerst om zelf brood te bakken. Wij zijn dan ook dol op het bakken van brood. Je vindt op onze blog dan ook een hele hoop brood recepten. Zo hebben wij een heerlijk recept voor hartige kaasbroodjes en voor de zoetekauwers onder ons een recept voor lekkere brioche bolletjes. Daarnaast vind je op onze blog ook recepten voor wat meer standaard broden. Bekijk ons recept voor een lekker rozijnenbrood of een volkorenbrood maar eens. Ben je benieuwd naar welke broden je allemaal thuis kunt bakken? Bekijk dan al onze andere brood recepten hier!

Deel jouw mastellen met ons!

Heb jij zelf met dit recept mastellen gemaakt? Dan zijn we erg benieuwd naar hoe ze zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door een foto van de broodjes te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal kunnen wij jouw bakcreatie zien én delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!

Flag of Germany