Bakpapier, het is een eenvoudig maar toch essentieel product wat je eigenlijk altijd wel in je keukenkastje moet hebben liggen. Of je nou aan het bakken of aan het koken bent, dit product is erg makkelijk om te gebruiken om aanbakken te voorkomen of voor het gemakkelijk verwijderen van voedsel van bijvoorbeeld een bakplaat. In dit artikel gaan we dieper in op wat bakpapier is, hoe je het gebruikt en de verschillende soorten. Lees dus snel verder om meer erover te weten te komen!

Wat is bakpapier?

Bakpapier, ook wel antikleef papier of ovenpapier genoemd, is een dun hittebestendig papier dat speciaal is ontworpen om te worden gebruikt bij het bakken. Het papier heeft een siliconen coating, waardoor het voedsel niet blijft plakken aan het papier tijdens het bakproces. Het papier kan tegen een temperatuur tot ongeveer 220 graden Celsius.

Hoe gebruik je bakpapier?

Ga je voor het eerst bakpapier gebruiken? Dan vind je het wellicht fijn om te weten hoe je dit product het beste kunt toepassen. Gelukkig is dat heel eenvoudig. Wanneer je een rol bakpapier gebruikt, scheur je gewoon een stuk dat groot genoeg is om de bakvorm of bakplaat te bekleden. Dit leg je in de bakvorm of over de bakplaat en daarna leg je jouw baksel erop. Zodra je baksel gebakken is, kun je de lekkernij gemakkelijk van het bakpapier afhalen zonder dat deze blijft kleven.

Welke soorten bakpapier heb je?

Als je in de winkel of in onze webshop op zoek bent naar bakpapier, zul je merken dat er meerdere soorten papier zijn waaruit je kunt kiezen. Hieronder behandelen we de meest bekende soorten, zodat je voortaan het verschil weet en weet welke je in huis moet halen.

Wit bakpapier

De bekendste soort is het standaard wit bakpapier. Deze soort wordt in de meeste keukens gebruikt. Het witte siliconen laagje zorgt ervoor dat het papier hittebestendig en vetwerend is. Je kunt dit papier perfect gebruiken voor het bakken van koekjes, cakes en andere lekkernijen.

Bruin bakpapier

Bruin bakpapier zien we ook regelmatig voorbij komen, dit wordt ook wel ongebleekt bakpapier genoemd. Dit bakpapier is nagenoeg hetzelfde als wit bakpapier, alleen kiezen veel mensen hiervoor omdat het ongebleekt is. Daardoor zien mensen het als een verstandigere keuze.

Herbruikbare bakvellen

Tegenwoordig bestaan er ook herbruikbare bakvellen. Deze bakvellen zijn meerdere malen te gebruiken en kun je eenvoudig schoonmaken. Dat komt dankzij een non-stick coating. Door deze coating kun je het vuil zo eraf vegen. Je kunt zo’n bakvel in de oven laten liggen en keer en keer opnieuw gebruiken. De meeste bakvellen zijn zelfs geschikt tot een temperatuur van 260 graden.

Wat is een vervanger voor bakpapier?

Wil je net bezig gaan in de keuken, maar kom je erachter dat je bakpapier op is? Dan kan dat natuurlijk erg vervelend zijn. Gelukkig zijn er een aantal andere producten die je ook prima zou kunnen gebruiken. Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken. Heb je toevallig een siliconen bakmat in huis? Dan zou je deze over de bakplaat heen kunnen leggen. Het fijne aan zo'n bakmat is dat je deze altijd kunt hergebruiken.

Bekijk ons assortiment bakpapier!

Op Baktotaal.nl vind je ruim 10.000 bakproducten. We bieden onder andere ook een uitgebreid assortiment bakpapier aan. Of je nou op zoek bent naar een rol bakpapier of vellen bakpapier. Bij ons vind je het in verschillende hoeveelheden en formaten, zodat je altijd de gewenste afmeting in huis kunt halen. Bekijk en shop ons assortiment bakpapier hier!