Chocolade is niet alleen heerlijk om te eten, maar het is ook erg leuk om ermee te werken. Met chocolade kun je namelijk allerlei prachtige creaties maken en het is dan natuurlijk extra leuk als je de chocolade een gaaf kleurtje kunt geven. In dit artikel leggen we uit hoe je chocolade kunt kleuren en welke kleurstof je hiervoor het beste kunt gebruiken, want je kunt ervoor niet elke kleurstof gebruiken. Lees snel verder als je alles wilt weten over chocolade kleuren!

Welke soorten chocolade kun je kleuren?

Mensen vragen zich weleens af of je elke smaak chocolade callets kunt kleuren. Dat is gelukkig gewoon mogelijk, maar het resultaat verschilt wel per chocoladesoort. Zo kun je witte chocolade veel beter kleuren dan melk- of pure chocolade. Dit komt doordat de bruine kleur van melk- en pure chocolade geen goede basiskleur is. Als je die chocolade kleurt, krijgt het wel een beetje een kleurtje, maar de kleur is niet zo duidelijk te zien als bij witte chocolade.

Chocolade kleuren met chocolade kleurstof

Het is belangrijk dat je voor het kleuren van chocolade, kleurstoffen gebruikt die daarvoor geschikt zijn. Dit worden ook wel chocolade kleurstoffen genoemd. Deze kleurstoffen zijn verkrijgbaar in olie- of poedervorm en zijn speciaal ontwikkeld om chocolade mee te kleuren. Het grootste verschil bij deze kleurstof in vergelijking met andere kleurstof is dat chocolade kleurstof is gemaakt op oliebasis en niet op waterbasis. Dat is erg belangrijk voor een goed eindresultaat, want al een kleine hoeveelheid water kan chocolade laten stollen en bederven.

Kun je chocolade kleuren met kleurstof gel?

Chocolade kun je helaas niet kleuren met kleurstof gel op waterbasis. Dat is helaas niet mogelijk. De meeste kleurstof gels zijn namelijk op waterbasis en 1 druppel water kan de chocolade al negatief beïnvloeden. Je zult merken dat de chocolade gaat stollen, waardoor het niet meer bruikbaar is. Let er daarom altijd goed op dat je een kleurstof gebruikt die niet op waterbasis is.

Kun je chocolade kleuren met natuurlijke kleurstoffen?

Naast een chocolade kleurstof kun je chocolade ook kleuren met natuurlijke kleurstoffen. Denk hierbij voornamelijk aan poeder. Zo kun je bijvoorbeeld matcha poeder gebruiken voor een lichtgroene kleur en kurkuma voor een subtiele gele kleur. Dit geeft niet alleen een mooie kleur aan je chocolade, maar ook een lekkere smaak. Daarnaast bieden we in onze webshop verschillende natuurlijke kleurpoeders aan. Van rood tot aan blauw en van oranje tot aan zwart, we hebben echt voor ieder wat wils. Shop al onze natuurlijke kleurpoeders hier!

Hoe kun je chocolade kleuren?

Heb je de chocolade en de gewenste chocolade kleurstof in huis? Dan is het tijd om de chocolade te gaan kleuren. Hieronder leggen we in een aantal stappen uit hoe je dat het beste kunt doen:

  1. Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron.
  2. Voeg de gewenste hoeveelheid kleurstof aan de chocolade toe.
  3. Spatel de kleurstof gelijkmatig door de gesmolten chocolade heen, totdat je een mooie egale kleur hebt.

Hoe kun je chocolade kleuren met cacaoboter?

Naast chocolade kleurstof en natuurlijke kleurstof kun je ook gekleurde cacaoboter gebruiken om chocolade een kleurtje te geven. Cacaoboter meng je alleen niet door de chocolade heen, maar gebruik je in de chocoladevorm of mal zoals een bonbonvorm. Je kleurt dus eerst de vorm met cacaoboter in. Vervolgens giet je de gesmolten chocolade in de vorm en laat je het geheel uitharden. Als je daarna de chocolade uit de vorm haalt, zul je zien dat de buitenkant mooi gekleurd is.

Shop de benodigdheden op Baktotaal.nl!

Ben je van plan om een chocolade creatie te maken en wil je hiervoor zelf chocolade gaan kleuren? Dan heb je daarvoor natuurlijk wel een aantal ingrediënten en gereedschappen nodig. In onze webshop vind je een heuse chocolade wereld, waarin je alles vindt om met chocolade aan de slag te gaan. Van chocolade van de beste kwaliteit tot aan bonbonvormen en van mallen in verschillende soorten figuren tot aan diverse smeltbakken. Shop en bekijk ons assortiment op Baktotaal.nl!