Met coulis kun je allerlei verschillende kanten op. Zo kun je het gebruiken als decoratie om een gerecht er mooier uit te laten zien en het wordt ook vaak als smaakmaker gebruikt bij desserts of baksels. In dit artikel vertellen we precies wat coulis is, hoe je het kunt gebruiken, welke vruchten je kunt gebruiken om coulis te maken en hoe je de saus het beste kunt bewaren. Lees dus snel verder en kom alles over coulis te weten.

Wat is coulis?

Coulis is een vloeibare, zijdezachte saus die wordt gemaakt van gepureerd fruit of groenten. De saus wordt af en toe op smaak gebracht met wat suiker of een andere zoetstof. Doordat coulis van verse producten wordt gemaakt, kan de saus pitjes bevatten. Sommige mensen kiezen ervoor om de saus te zeven, zodat er een glad mengsel ontstaat.

Hoe gebruik je coulis?

Coulis kan op verschillende manieren worden gebruikt. Zo wordt het gebruikt als dessertsaus op ijs, maar ook als extra smaakmaker in bijvoorbeeld gebak of cake. Daarnaast wordt het ook als decoratie gebruikt. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar opgemaakte borden in een restaurant. Je zult zien dat daar de coulis als druppels op een bord staan, waardoor het gerecht meteen een professionele uitstraling heeft.

Welke vruchten kun je gebruiken voor coulis?

Je kunt voor het maken van coulis uit heel veel verschillende soorten fruit kiezen. Welke soort je kiest, is afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en het seizoen van het moment. Wanneer een vruchtsoort niet verkrijgbaar is, zou je kunnen gaan voor een diepvries variant. Je kunt trouwens wel het beste voor vers fruit gaan, omdat daar de meeste smaak aan zit. We zien vooral dat onderstaande vruchtsoorten het meest worden gebruikt voor het maken van coulis:

  • Aardbeien
  • Frambozen
  • Bramen
  • Sinaasappel
  • Mango
  • Perzik

Hoe maak je coulis?

Voor het maken van coulis heb je slechts 3 ingrediënten nodig en de handelingen die je ervoor moet uitvoeren, zijn niet heel erg lastig. Het is dus vrij eenvoudig om zelf coulis te maken. Hieronder leggen we uit hoe je dat kunt doen.

Benodigdheden voor coulis:

  • 125 gram vers fruit, bijvoorbeeld aardbeien;
  • 2 eetlepels kristalsuiker;
  • 1 theelepel citroensap.

Bereidingswijze:

  1. Was de aardbeien en snijd ze in stukjes.
  2. Breng de aardbeien met de suiker en citroensap op een middelhoog vuur aan de kook.
  3. Zet het vuur lager en laat het goedje 5 minuten sudderen.
  4. Haal de pan van het vuur af en laat alles afkoelen.
  5. Pureer het fruit met een blender of staafmixer.

Hoe kun je coulis het beste bewaren?

Heb je meer coulis gemaakt dan dat je nodig hebt? Dan is het fijn om te weten hoe je de saus het beste kunt bewaren. Coulis kun je prima 1 week in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Wil je het langer dan 1 week bewaren? Dan kun je de saus het best goed verpakt in de vriezer bewaren. In de vriezer blijft de coulis tot wel 3 maanden goed.

Ontdek onze receptenpagina!

Heb je zin gekregen om met coulis aan de slag te gaan? Dan ben je vast nog op zoek naar lekkernijen, waarvoor je deze saus kunt gebruiken. Op onze receptenpagina vind je inmiddels ruim 1.600 uiteenlopende recepten, waarmee je vast wel uit de voeten kunt. Probeer bijvoorbeeld eens dit recept voor een oranje taart of neem eens een kijkje tussen onze cupcake- of dessert recepten. Check al onze recepten hier en ga lekker aan de slag!

Shop alle ingrediënten op Baktotaal.nl!

Om de heerlijkste lekkernijen te maken, heb je natuurlijk wel ingrediënten nodig. Met meer dan 10.000 bakproducten in het assortiment, vind je op Baktotaal.nl écht alles om te bakken. Van grondstoffen tot aan eetbare strooisels en van taartplateaus tot aan broodbakvormen. Bij ons vind je het allemaal. Plaats jouw bestelling vandaag nog, zodat je jouw benodigdheden zo snel mogelijk in huis hebt en je ook zo snel mogelijk aan de slag kunt gaan. Bekijk en shop ons uitgebreide assortiment op Baktotaal.nl!