• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Krentenbrood recept

In onderstaand recept laten we zien hoe je zelf een heerlijke krentenbrood kunt maken. Dit brood is het lekkerst als die versgebakken is. Krentenbrood smaakt heerlijk met een beetje boter erop. Eet het brood bijvoorbeeld als ontbijt of lunch, al doet een plakje van dit brood het ook heel goed als tussendoortje bij de koffie of thee. Voordat je begint met het bakken van dit brood is het handig om te weten dat je 1 dag van tevoren de Rozijnen-Krenten Mix moet wellen. Lees snel verder voor ons krentenbrood recept en ga lekker aan de slag!
± 2 uur bereidingstijd ± 27 uur wachttijd 12 personen 5/5 (1 waardering)
In onderstaand recept laten we zien hoe je zelf een heerlijke krentenbrood kunt maken. Dit brood is het lekkerst als die versgebakken is. Krentenbrood smaakt heerlijk met een beetje boter erop. Eet het brood bijvoorbeeld als ontbijt of lunch, al doet een plakje van dit brood het ook heel goed als tussendoortje bij de koffie of thee. Voordat je begint met het bakken van dit brood is het handig om te weten dat je 1 dag van tevoren de Rozijnen-Krenten Mix moet wellen. Lees snel verder voor ons krentenbrood recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 200 gram Molen de Hoop Amerikaanse Patentbloem;
  • 4 gram Molen de Hoop Bakkerszout;
  • 6 gram Bruggeman Gist Instant;
  • 32 gram Molen de Hoop Broodverbeteraar Vruchtenbrood;
  • 4 gram Molen de Hoop Citroenrasp;
  • 200 gram Molen de Hoop Rozijnen-Krenten Mix;
  • Brand New Cake Bakspray;
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Taartring RVS Ø18 x 5cm;
  • Zeef bol RVS met handvat, 20 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • DeSh Stoombakje;
  • Kwast Hout / Natuurhaar 3,8cm (20cm);
  • Bakplaat;
  • Bakpapier.

Overige benodigdheden:

  • 120 gram water;
  • 8 gram ongezouten roomboter;
  • 10 gram gesmolten ongezouten roomboter;
  • Bubbeltjesfolie.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Zeef bol RVS met handvat, 20 cm
€ 9,69
+
Patisse Bakplaat 39x26cm
€ 10,99
+
Molen de Hoop Bakkerszout 750g (voor brood en banket)
€ 2,79
+
Desh Stoombakje
€ 49,99
+
Molen de Hoop Amerikaanse Patentbloem 1kg
€ 3,19
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
Molen de Hoop Citroenrasp 100gr
€ 2,69
+
Kitchen Craft Bakpapier 30 cm Rol 10 m
€ 7,89
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
Taartring RVS Ø18x5cm
€ 16,29
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Molen de Hoop Rozijnen-Krenten Mix 500g
€ 5,09
+
Kwast Hout / Natuurhaar 3,8cm (20cm)
€ 2,59
+
Molen de Hoop Broodverbeteraar Vruchtenbrood 250 gram
€ 3,89
+
BrandNewCake Bakspray 100ml
€ 3,19
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+

Recept

Het wellen van de krenten, 24 uur van tevoren:

  1. Weeg de Rozijnen-Krenten Mix af en was de krenten en rozijnen even goed.
  2. Laat de rozijnen en krenten 15 minuten wellen in een bakje water met een temperatuur van 35 graden.
  3. Giet de rozijnen en krenten af in een zeef.
  4. Hang de bolzeef in een kom en zet ze 20 uur onafgedekt in de koelkast.
  5. Haal 3 uur van tevoren de gewelde krenten en rozijnen uit de koelkast.
  6. Laat de krenten en rozijnen op kamertemperatuur komen en dep ze eventueel verder droog met een schone theedoek.

Het deeg kneden met de hand:

  1. Doe de droge ingrediënten (behalve de rozijnen en krenten) bij elkaar in een kom.
  2. Meng de droge ingrediënten door elkaar heen.
  3. Doe 8 gram boter en het water bij de kom in en meng dit met een deegkrabber door elkaar heen.
  4. Stort het deeg op het werkblad en begin met kneden.
    Tip! Het deeg is goed gekneed wanneer je er een flinterdun vliesje van kunt trekken.
  5. Kneed voorzichtig de rozijnen en krenten door het deeg heen.
    Tip! Zorg ervoor dat de krenten en rozijnen gelijkmatig verdeeld zijn.

De bolrijs van het deeg:

  1. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden toe op te rollen.
  2. Draai het deeg om, zodat de sluiting boven ligt.
  3. Draai het deeg ook 90 graden, zodat het weer in de lengte voor je ligt.
  4. Rol het deeg nogmaals op.
  5. Duw vervolgens met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf.
    Tip! Als je dit doet, ontstaat er een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
  6. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  7. Dek het deegstuk af met wat bubbeltjesfolie en laat het circa 40 minuten rijzen.
    Tip! Het deeg zal niet enorm veel in volume toenemen.

Het deegstuk opmaken:

  1. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Spray de taartring in met een dun laagje bakspray en zet de ring op de bakplaat.
  3. Bestuif het deeg met een klein beetje strooibloem.
  4. Draai het deegstuk om, zodat de bovenkant onder komt te liggen.
  5. Sla het deeg goed door en bol het niet al te strak op.
  6. Leg de bol met de sluiting naar beneden toe in het midden van de bakring.
  7. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.

Het narijzen van het deeg:

  1. Laat het krentenbrood mooi vol rijzen.
    Tip! Het deeg is voldoende gerezen wanneer je het voorzichtig met je vingertop induwt, het kuiltje even blijft staan en dan langzaam weer naar buiten komt.
    Tip! De narijs zal ongeveer 60 tot 80 minuten duren.
  2. Verwarm tijdens de narijs alvast de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
  3. Verwarm op de bodem van de oven een Desh stoombakje of RVS braadslede mee.
  4. Schuif ook een draadrooster in de oven en plaats deze zo laag mogelijk.

Het bakken van het krentenbrood:

  1. Schuif de bakplaat op de laagste positie in de oven.
  2. Giet 150 milliliter water in het stoombakje.
  3. Zet de temperatuur terug naar 180 graden.
  4. Bak het brood in 45 minuten goudbruin en gaar.
    Tip! Je kunt voor de zekerheid een digitale (kern)thermometer in het midden van het brood steken om de gaarheid te controleren.
  5. Strijk het krentenbrood direct na het bakken af met een dun laagje gesmolten boter.
  6. Til het brood uit de taartring en laat het volledig afkoelen op een afkoelrooster.
  7. Snijd het krentenbrood pas aan wanneer het volledig is afgekoeld.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Laat aan ons jouw zelfgemaakte krentenbrood zien!

Ben jij van plan om met ons recept een krentenbrood te maken? Dan vinden wij het heel leuk om te zien hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, zodat wij jouw foto kunnen zien én delen met onze volgers!

Flag of Germany