• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Notenbavaroisetaart met crunchy bodem recept

Het was een beetje heet om te bakken, dus ik dacht slim te zijn door een bavarois te maken. Dat is namelijk een mooi koel klusje. Tot zover het geslaagde deel van dit verhaal. Omdat alleen bavarois ook maar saai is, wilde ik er een crunchy noten-caramelbodem onder maken. Ik wilde dus een notenbavaroisetaart van maken! Dat is echt een heerlijk gebak, zolang je de springvorm tenminste goed dicht doet. Nu had ik dat niet gedaan en daardoor geen karamelbodem in de vorm,  maar in mijn oven...Uiteindelijk is het gelukkig toch goedgekomen, lees snel verder voor het recept!

± 3 uur bereidingstijd 8 personen

Het was een beetje heet om te bakken, dus ik dacht slim te zijn door een bavarois te maken. Dat is namelijk een mooi koel klusje. Tot zover het geslaagde deel van dit verhaal. Omdat alleen bavarois ook maar saai is, wilde ik er een crunchy noten-caramelbodem onder maken. Ik wilde dus een notenbavaroisetaart van maken! Dat is echt een heerlijk gebak, zolang je de springvorm tenminste goed dicht doet. Nu had ik dat niet gedaan en daardoor geen karamelbodem in de vorm,  maar in mijn oven...Uiteindelijk is het gelukkig toch goedgekomen, lees snel verder voor het recept!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 5 blaadjes gelatine;
  • 30 gram pecannoten;
  • 145 gram hazelnoten fijn;
  • 1 vanillestokje;
  • 60 gram suiker;
  • 100 gram donkerbruine basterdsuiker;
  • Mespuntje zout;
  • 100 gram amandelschaafsel;
  • Springvorm van 18 cm doorsnede;
  • Pavoni siliconen bolvorm KE007;
  • 1 potje chocolade glaze Decora. 

Overige benodigdheden:

  • 400 milliliter volle melk;
  • 3 eidooiers;
  • 250 milliliter slagroom;
  • 3 eetlepels amaretto of andere notenlikeur;
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur. 

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Dr. Oetker Bladgelatine Helder 23g (14 blaadjes)
€ 2,29
+
Molen de Hoop Pecannoten 150gr
€ 6,29
+
Molen de Hoop Hazelnoot gehakt fijn 250gr
€ 7,59
+
Fijne Kristalsuiker Van Gilse 750g
€ 1,79
+
Molen de Hoop Basterdsuiker Bruin 750gr
€ 4,29
+
Keukenzout 1kg
€ 0,99
+
Patisse Springvorm Hoge Rand Ceramic Ø18cm
€ 13,99
+
Pavoni Siliconen Vorm Bol Ø180x90mm
€ 28,79

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
BrandNewCake Vanillestokje Tahitensis 1st. (ca. 3gr)
Normale prijs € 3,49 Speciale prijs € 2,96
+
Amandelschaafsel 100g
Normale prijs € 2,99 Speciale prijs € 2,54
+

Recept

Het maken van de bavarois:

  1. Week de gelatine in een kom met ruim koud water.
  2. Hak de pecannoten fijn en meng deze met de 45 gram hazelnoten.
  3. Snijd het vanillestokje open.
  4. Verwarm de melk in een pan tegen het kookpunt aan en laat het vanillestokje er 10 minuutjes in trekken.
  5. Haal het vanillestokje uit de melk, schraap de zaadjes eruit en doe de zaadjes terug in de melk.
  6. Klop met de mixer de eidooiers en 60 gram suiker flink op.
  7. Doe er een scheut hete melk bij.
  8. Schenk het mengsel bij de melk in en blijf flink roeren tot het nét niet kookt.
  9. Haal de pan van het vuur.
  10. Verwarm de Amaretto in de magnetron.
  11. Los in de likeur de uitgeknepen gelatineblaadjes op en roer het gelatine mengsel goed door de vla heen.
  12. Laat het mengsel afkoelen totdat de vla lobbig wordt.
  13. Klop de slagroom goed stijf en spatel deze met de gemalen noten luchtig door de lobbige vla heen.
  14. Schenk het mengsel in de bolvorm en laat het een paar uur in de koelkast opstijven.

Het maken van de crunchy bodem:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Meng de basterdsuiker, roomboter, 100 gram hazelnoten, amandelschaafsel en zout goed door elkaar heen.
  3. Bekleed de springvorm met bakpapier en vet dit in.
  4. Doe het mengsel voor de bodem erin en druk deze aan met de achterkant van een lepel.
  5. Bak de bodem in een voorverwarmde oven ongeveer 10-12 minuten gaar (de suiker gaat karameliseren).
  6. Laat de bodem goed afkoelen, zodat deze lekker krokant wordt.
    Tip! Zet de bodem luchtdicht weg en pak 'm pas weer als je hem gaat gebruiken.

Het in elkaar zetten van de taart:

  1. Leg de bodem op een bord neer.
  2. Stort de bavarois uit de vorm en leg de halve bol op de bodem.
  3. Maak de glaze een beetje warm (niet té, dan smelt je bavarois, zoals dat bij mij gebeurde).
  4. Roer de glaze goed door en schenk dit over de goed gekoelde bavarois bol heen.
  5. Je kunt het taartje garneren met noten, chocostrips of –sticks.


Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Oh ja, onthoudt: een bolvorm gecombineerd met warm weer en glaze is een slechte combinatie. Wil je het jezelf gemakkelijker maken? Kies dan voor een platte bavarois in een springvorm, daar glijdt de glaze namelijk niet van af. Als je al deze stappen volgt, krijg je zeker te weten een heerlijke notenbavaroisetaart.

Over de auteur

Auteur: Frederike Krommendijk is auteur van twee kookboeken en een bakboek. Ze houdt niet van moeilijk doen, ook niet in de keuken. Als ze niet kookt of bakt, schrijft ze vol overgave. Voor vegatopia.com en LandIdee bijvoorbeeld, maar ook voor reclamebureaus en andere opdrachtgevers. 

Flag of Germany