• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Chiffon cake met sinaasappel recept

Ken jij de chiffon cake al? Dit is een zeer luchtige cake die in een speciale vorm wordt gebakken, waardoor er een ‘gat’ in het midden zit. Je kunt de cake op allerlei manieren op smaak brengen. Wij hebben ervoor gekozen om de cake een sinaasappelsmaak te geven en dat is erg goed gelukt. Al zeggen we het zelf. Deze luchtige cake is een heerlijk lekkernij voor bij de koffie of thee en zal het ook heel goed doen op een verjaardag of ander feestje. Lees snel verder voor ons chiffon cake recept en ga lekker aan de bak!
± 2.5 uur bereidingstijd 15 personen
Ken jij de chiffon cake al? Dit is een zeer luchtige cake die in een speciale vorm wordt gebakken, waardoor er een ‘gat’ in het midden zit. Je kunt de cake op allerlei manieren op smaak brengen. Wij hebben ervoor gekozen om de cake een sinaasappelsmaak te geven en dat is erg goed gelukt. Al zeggen we het zelf. Deze luchtige cake is een heerlijk lekkernij voor bij de koffie of thee en zal het ook heel goed doen op een verjaardag of ander feestje. Lees snel verder voor ons chiffon cake recept en ga lekker aan de bak!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 500 gram fijne kristalsuiker;
  • 160 gram patentbloem;
  • 2 theelepels bakpoeder;
  • Een halve theelepel zout;
  • 1 theelepel vanille extract;
  • Een halve theelepel wijnsteenzuur;
  • Wilton angel food cake bakvorm 25 x 10 centimeter;
  • Bakplaat;
  • Bakpapier;
  • Poedersuiker.

Overige benodigdheden:

  • 120 milliliter plantaardige olie;
  • 6 eieren, maat L;
  • 360 milliliter water;
  • 120 milliliter sinaasappelsap;
  • Rasp van een halve sinaasappel;
  • 1 sinaasappel, in dunne plakjes gesneden.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Fijne Kristalsuiker Van Gilse 750g
€ 1,79
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
BrandNewCake Bakpoeder 100gr.
€ 2,79
+
Keukenzout 1kg
€ 0,99
+
Vanille Extract Bourbon 60ml
€ 12,49
+
BrandNewCake Wijnsteenzuur 100gr.
€ 4,69
+
Wilton Angel Food Cake bakvorm 25x10cm
€ 23,29
+
Poedersuiker 250g
€ 2,19
+
Patisse Bakplaat 39x26cm
€ 10,99
+

Recept

Het maken van de sinaasappel decoratie:

  1. Verwarm 300 milliliter water met 200 gram suiker in een pan, totdat de suiker is opgelost.
  2. Roer daarna niet meer in de pan en breng het suikerwater aan de kook.
  3. Leg de sinaasappelschijfjes in de pan.
  4. Laat de schijfjes 15 minuten zachtjes koken.
  5. Draai de sinaasappelschijfjes om en laat ze nog 25 á 30 minuten koken.
    Tip! De witte schil moet glazig worden.
  6. Leg de schijfjes op een rekje en laat ze goed uitlekken.
  7. Verwarm de oven voor op 100 graden (heteluchtoven).
  8. Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de schijfjes erop.
  9. Laat de schijfjes circa 40 minuten drogen in de oven.

Het maken van het beslag:

  1. Splits de eieren.
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven).
  3. Zet het rooster iets onder het midden in de oven.
  4. Zeef de bloem, 300 gram suiker, bakpoeder en zout en meng het goed door elkaar heen.
  5. Meng in een andere kom de olie, eidooiers, 60 milliliter water, sinaasappelsap, sinaasappel rasp en vanille extract door elkaar heen.
  6. Mix de droge en natte ingrediënten door elkaar heen tot een mooi egaal beslag.
  7. Doe de eiwitten en de wijnsteenzuur in een schone kom.
    Tip! In plaats van wijnsteenzuur kun je ook dezelfde hoeveelheid citroensap gebruiken.
  8. Mix het in 1 minuut op een lage snelheid door elkaar heen, totdat het mengsel begint te schuimen.
  9. Klop het mengsel daarna nog 3 minuten door, totdat de eiwitten stijf zijn.
  10. Spatel ⅓ deel van het eiwit door het beslag heen, totdat het een lichtere kleur krijgt.
  11. Spatel daarna ook de rest van het eiwit door het beslag heen.

Het bakken van de chiffon cake:

  1. Giet het beslag in de bakvorm.
    Tip! Vet de bakvorm niet in, anders zakt de cake in!
  2. Strijk de bovenkant van het beslag glad met een spatel en tik zachtjes met de vorm op het werkblad.
  3. Bak de chiffon cake in 45 à 55 minuten gaar.
    Tip! Prik met een satéprikker in de cake. Als de prikker er droog uitkomt, is de cake gaar.
  4. Haal de cake uit de oven en zet het bakblik voorzichtig op de ‘pootjes’.
    Tip! Heb je een bakvorm zonder pootjes? Dan kun je hem ondersteboven op een flessenhals laten afkoelen.
  5. Zet het bakblik na minimaal 3 uur andersom.
  6. Snijd met een mes of paletmes langs de binnenkant van het bakblik om de cake los te snijden.
  7. Los de chiffon cake voorzichtig door hem ondersteboven te houden.
  8. Leg de sinaasappel schijfjes erop en zeef er wat poedersuiker overheen.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw chiffon cake met ons!

Heb jij ook met dit recept een lekkere chiffon cake gemaakt? Dan vinden wij het heel leuk om te zien hoe die is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, zodat wij jouw foto kunnen zien én delen met onze volgers!

Flag of Germany