Ze worden gehaat door tuiniers, omdat ze uitzaaien als een malle. Probeer er eens met andere ogen naar te kijken: zijn die gele paardenbloemen niet hartstikke zonnig? En ze zijn nog eetbaar ook: de jonge bladeren als bitter slaatje, de wortels als geneesmiddel voor de spijsvertering en van de mooie gele bloemen kan je siroop maken. Ook thee, wijn, jam en gelei kun je van de gele bloemen maken. Dat laatste deden wij, voor bovenop een slof met zo’n lekkere brosse bodem en frisromige vulling vol citrusvruchten. De bloemen die erbij liggen kun je ook eten, maar ze zijn natuurlijk vooral een mooi symbool voor de prachtige zonnige periode waarin we nu zitten. Al die zon heeft trouwens wel een nadeel: je moet paardenbloemen snel plukken nu, anders worden het al gauw pluizenbolletjes vol zaad. Niet getreurd als dat gebeurt, want die geven voor volgend jaar weer een massa bloemen…
Benodigdheden uit onze webshop:
- 150 gram bloem;
- 1 theelepel bakpoeder;
- 140 gram + 1 eetlepel fijne suiker;
- 45 gram lichtbruine basterdsuiker;
- Snuf zout;
- 130 gram amandelspijs (Brand New Cake);
- 300 milliliter slagroom;
- 5 blaadjes gelatine;
- 1 theelepel honing;
- 250 gram geleisuiker;
- Spuitzak;
- Spuitmondje met gekarteld randje, van 1 centimeter doorsnede;
- Sloffenring verstelbaar (28-40 cm x 11 x 6 cm), op de kleinste stand: 28 cm;
- Acetaatfolie.
Overige benodigdheden:
- 100 gram roomboter;
- 1 ei, losgeklopt;
- Rasp van 1 citroen;
- 300 gram volle kwark;
- 2 citroenen;
- 1 limoen;
- 50 gram paardenbloemen + een paar extra (alleen de gele bloemen gerekend).