• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Citrusslof met paardenbloemgelei recept

Ze worden gehaat door tuiniers, omdat ze uitzaaien als een malle. Probeer er eens met andere ogen naar te kijken: zijn die gele paardenbloemen niet hartstikke zonnig? En ze zijn nog eetbaar ook: de jonge bladeren als bitter slaatje, de wortels als geneesmiddel voor de spijsvertering en van de mooie gele bloemen kan je siroop maken. Ook thee, wijn, jam en gelei kun je van de gele bloemen maken. Dat laatste deden wij, voor bovenop een slof met zo’n lekkere brosse bodem en frisromige vulling vol citrusvruchten. De bloemen die erbij liggen kun je ook eten, maar ze zijn natuurlijk vooral een mooi symbool voor de prachtige zonnige periode waarin we nu zitten. Al die zon heeft trouwens wel een nadeel: je moet paardenbloemen snel plukken nu, anders worden het al gauw pluizenbolletjes vol zaad. Niet getreurd als dat gebeurt, want die geven voor volgend jaar weer een massa bloemen… 

± 2.5 uur bereidingstijd ± 4 uur wachttijd 6 personen

Ze worden gehaat door tuiniers, omdat ze uitzaaien als een malle. Probeer er eens met andere ogen naar te kijken: zijn die gele paardenbloemen niet hartstikke zonnig? En ze zijn nog eetbaar ook: de jonge bladeren als bitter slaatje, de wortels als geneesmiddel voor de spijsvertering en van de mooie gele bloemen kan je siroop maken. Ook thee, wijn, jam en gelei kun je van de gele bloemen maken. Dat laatste deden wij, voor bovenop een slof met zo’n lekkere brosse bodem en frisromige vulling vol citrusvruchten. De bloemen die erbij liggen kun je ook eten, maar ze zijn natuurlijk vooral een mooi symbool voor de prachtige zonnige periode waarin we nu zitten. Al die zon heeft trouwens wel een nadeel: je moet paardenbloemen snel plukken nu, anders worden het al gauw pluizenbolletjes vol zaad. Niet getreurd als dat gebeurt, want die geven voor volgend jaar weer een massa bloemen… 

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 150 gram bloem;
  • 1 theelepel bakpoeder;
  • 140 gram + 1 eetlepel fijne suiker;
  • 45 gram lichtbruine basterdsuiker;
  • Snuf zout;
  • 130 gram amandelspijs (Brand New Cake);
  • 300 milliliter slagroom;
  • 5 blaadjes gelatine;
  • 1 theelepel honing;
  • 250 gram geleisuiker;
  • Spuitzak;
  • Spuitmondje met gekarteld randje, van 1 centimeter doorsnede;
  • Sloffenring verstelbaar (28-40 cm x 11 x 6 cm), op de kleinste stand: 28 cm;
  • Acetaatfolie.

Overige benodigdheden:

  • 100 gram roomboter;
  • 1 ei, losgeklopt;
  • Rasp van 1 citroen;
  • 300 gram volle kwark;
  • 2 citroenen;
  • 1 limoen;
  • 50 gram paardenbloemen + een paar extra (alleen de gele bloemen gerekend).

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
BrandNewCake Bakpoeder 100gr.
€ 2,79
+
Fijne Kristalsuiker Van Gilse 750g
€ 1,79
+
Keukenzout 1kg
€ 1,09
+
BrandNewCake Amandelspijs 500 gram
€ 5,49
+
Schlagfix Plantaardige Slagroom Ongezoet 1L
€ 4,39
+
Geleisuiker 1kg**
Normale prijs € 5,49 Speciale prijs € 3,99
+
BrandNewCake Wegwerp Spuitzak 40cm Groen 20 stuks
€ 3,99

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
BrandNewCake Spuitmondje Glad #10
€ 1,89
+
Sloffenring Verstelbaar 27-40cm
€ 13,49
+
BrandNewCake Acetaatfolie rol 8 cm x 20 m
€ 6,69
+
Lichte Basterdsuiker Van Gilse 600g
€ 1,79
+
Dr. Oetker Bladgelatine Helder 23g (14 blaadjes)
€ 2,29
+
Bloemenhoning Biologisch 375 gram
€ 7,70
+

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Kneed de bloem, bakpoeder, roomboter, 60 gram suiker, 45 gram basterdsuiker, zout en citroenrasp door elkaar heen.
  3. Voeg de helft van het losgeklopte ei toe en meng het geheel weer goed door elkaar heen.
  4. Meng het amandelspijs met het resterende ei, zodat dat iets dunner en makkelijker te verdelen wordt.
  5. Rol het deeg uit met een deegroller tot ongeveer 8 millimeter dikte.
  6. Druk de sloffenring in het deeg en verwijder de randen deeg.
  7. Vet de sloffenring iets in met boter en zet deze weer over de deegbodem heen.
  8. Leg het uitgestoken deeg op een bakplaat met bakpapier.
  9. Verdeel erop het amandelspijs.
    Tip! Houd ongeveer 1 centimeter bij de randen vrij.
  10. Bak de bodem in 30 minuten gaar en goudbruin.
  11. Verwijder de vorm en laat de slof afkoelen.

Het maken van de citruslaag:

  1. Week de gelatine in koud water.
  2. Rasp 1 citroen en limoen en doe de rasp in een pannetje.
  3. Doe hier ook het sap bij van de citroen en limoen.
  4. Verwarm het mengsel.
  5. Knijp de gelatine uit en doe het uitgeknepen blaadje ook in het pannetje.
  6. Roer alles in het pannetje goed door elkaar heen en laat het afkoelen.
  7. Klop 150 milliliter slagroom met 80 gram suiker stijf.
  8. Klop de kwark kort door het slagroom-mengsel heen.
  9. Mix daarna ook het gelatinemengsel er kort doorheen.
  10. Giet het geheel op de afgekoelde sloffenbodem.
  11. Laat de slof minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

Het maken van de geleilaag:

  1. Kook de gele bloemblaadjes in 300 milliliter water.
  2. Voeg de rasp en het sap van 1 citroen toe.
  3. Laat het geheel een kwartier zachtjes koken.
  4. Zeef dan het sap met een heel fijn vergiet of gebruik een dunne theedoek om de blaadjes er allemaal uit te zeven.
  5. Vang het vocht op.
  6. Doe het vocht in een pannetje, voeg de honing en geleisuiker toe en laat het geheel vijf minuten zachtjes koken.
    Tip! Als het wat schuimt, kun je het schuim met een spatel ervan af halen voor een mooie gelei.
  7. Laat de gelei iets afkoelen en schenk deze dan op de citruslaag van de slof.
  8. Zet de slof weer in de koelkast en laat de gelei opstijven.
  9. Klop de slagroom stijf met 1 eetlepel suiker.
  10. Doe de slagroom in een spuitzak en spuit rozetjes op de taart.
  11. Decoreer met wat paardenbloemblaadjes.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jou citrusslof met paardenbloemgelei met ons!

Heb jij zelf met dit recept citrusslof met paardenbloemgelei gemaakt? Dan zijn we erg benieuwd naar hoe de slof is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal kunnen wij jouw bakcreatie zien én delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!

Flag of Germany