Ken jij Gugelhupf (ook wel kugelhopf genoemd) al? Dit is een traditionele Oostenrijkse cake met een beetje broodachtige structuur. Traditiegetrouw wordt de cake in een tulbandvorm gebakken. In dit recept laten we zien hoe je zelf een heerlijke Gugelhupf cake kunt maken. Lees dus snel verder!
Wat is een Gugelhupf precies?
Gugelhupf is de Duitse benaming voor wat wij een tulband noemen. Doordat er voor het maken van deze cake gist wordt gebruikt, lijkt het meer op een zoet brood dan op cake. In het deeg van deze broodachtige cake worden vaak gewelde rozijnen gedaan. Traditiegetrouw zijn de rozijnen geweld in het drankje kirsh. Houd je daar niet zo van? Dan kun je ook heel goed rum of brandy gebruiken. Gebruik je liever helemaal geen alcoholische drank? Dan kun je de rozijnen ook gewoon in water of zelfs afgekoelde thee of appelsap wellen.
Benodigdheden uit onze webshop:
- 470 gram bloem;
- 7 gram droge gist;
- 90 gram kristalsuiker + 1 theelepel kristalsuiker;
- 100 gram rozijnen;
- 50 gram gekonfijt fruit;
- 25 gram amandelschaafsel;
- Tulbandvorm;
- Bakspray.
Overige benodigdheden:
- 250 milliliter volle melk;
- 30 milliliter warm water;
- Rasp van 1 citroen;
- 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
- 2 eieren, maat L.