• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Gugelhupf recept

Ken jij Gugelhupf (ook wel kugelhopf genoemd) al? Dit is een traditionele Oostenrijkse cake met een beetje broodachtige structuur. Traditiegetrouw wordt de cake in een tulbandvorm gebakken. In dit recept laten we zien hoe je zelf een heerlijke Gugelhupf cake kunt maken. Lees dus snel verder!

Wat is een Gugelhupf precies?

Gugelhupf is de Duitse benaming voor wat wij een tulband noemen. Doordat er voor het maken van deze cake gist wordt gebruikt, lijkt het meer op een zoet brood dan op cake. In het deeg van deze broodachtige cake worden vaak gewelde rozijnen gedaan. Traditiegetrouw zijn de rozijnen geweld in het drankje kirsh. Houd je daar niet zo van? Dan kun je ook heel goed rum of brandy gebruiken. Gebruik je liever helemaal geen alcoholische drank? Dan kun je de rozijnen ook gewoon in water of zelfs afgekoelde thee of appelsap wellen.

± 1 uur bereidingstijd ± 1 uur wachttijd 12 personen

Ken jij Gugelhupf (ook wel kugelhopf genoemd) al? Dit is een traditionele Oostenrijkse cake met een beetje broodachtige structuur. Traditiegetrouw wordt de cake in een tulbandvorm gebakken. In dit recept laten we zien hoe je zelf een heerlijke Gugelhupf cake kunt maken. Lees dus snel verder!

Wat is een Gugelhupf precies?

Gugelhupf is de Duitse benaming voor wat wij een tulband noemen. Doordat er voor het maken van deze cake gist wordt gebruikt, lijkt het meer op een zoet brood dan op cake. In het deeg van deze broodachtige cake worden vaak gewelde rozijnen gedaan. Traditiegetrouw zijn de rozijnen geweld in het drankje kirsh. Houd je daar niet zo van? Dan kun je ook heel goed rum of brandy gebruiken. Gebruik je liever helemaal geen alcoholische drank? Dan kun je de rozijnen ook gewoon in water of zelfs afgekoelde thee of appelsap wellen.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 470 gram bloem;
  • 7 gram droge gist;
  • 90 gram kristalsuiker + 1 theelepel kristalsuiker;
  • 100 gram rozijnen;
  • 50 gram gekonfijt fruit;
  • 25 gram amandelschaafsel;
  • Tulbandvorm;
  • Bakspray.

Overige benodigdheden:

  • 250 milliliter volle melk;
  • 30 milliliter warm water;
  • Rasp van 1 citroen;
  • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
  • 2 eieren, maat L.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Tarwebloem 1kg
Normale prijs € 3,08 Speciale prijs € 2,59
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Molen de Hoop Gekonfijt Fruit Mix 100gr
€ 3,08
+
Kitchen Craft Tulbandpan Ø25 cm
€ 20,79
+
BrandNewCake Bakspray 100ml
€ 3,19
+
Amandelschaafsel 100g
€ 2,99
+
Molen de Hoop Rozijnen 1kg
€ 7,39
+

Recept


Het maken van het deeg:

  1. Wel de rozijnen in een bakje water.
  2. Doe het warme water in een glas en doe hier de gist en 1 theelepel suiker doorheen.
  3. Laat dit mengsel 10 minuten staan.
  4. Doe de melk, ongezouten roomboter en kristalsuiker in een pannetje.
  5. Zet het pannetje op een laag vuur en laat alles smelten.
  6. Roer het mengsel ondertussen goed door, totdat alles is opgelost.
  7. Doe de bloem in een ruime kom.
  8. Maak een kuiltje in de bloem en doe daar de gist in.
  9. Doe geleidelijk aan de melk bij de bloem in en kneed dit door.
  10. Voeg al knedend ook de eieren eraan toe.
  11. Lek de rozijnen uit en dep ze droog.
  12. Kneed de citroenrasp, gewelde rozijnen en gekonfijt fruit erdoorheen, wanneer de eieren zijn opgenomen.
  13. Kneed het deeg nog 8 minuten goed door.
    Tip! Het deeg wordt vrij dik.

Het bakken van de gugelhupf:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven).
  2. Vet de tulbandvorm in met de bakspray.
  3. Bestrooi de binnenkant van de vorm daarna met de amandelschaafsel.
  4. Verdeel het deeg gelijkmatig over de vorm.
  5. Bak de gugelhupf in 35 minuten gaar.
  6. Laat de cake na het bakken 10 minuten in de vorm afkoelen.
  7. Stort de cake daarna pas uit de vorm.
  8. Strooi voor het serveren wat poedersuiker over de cake heen.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Shop alle benodigdheden bij Baktotaal!

Neem vooral een kijkje bij onze andere cake recepten en probeer elk recept uit. Misschien ontdek je zodoende een cake dat je zo lekker vindt, dat het je nieuwe favoriet worden. Wist je trouwens dat je bij Baktotaal ook ingrediënten en benodigdheden shopt om verschillende soorten cakes te bakken? Vul je winkelmandje met alles wat je nodig hebt en plaats op werkdagen voor 22:00 uur een bestelling. Als je dat doet, heb je de ingrediënten vaak al de volgende dag in huis! Hoe fijn is dat?!

Deel jouw gugelhupf met ons!

Heb jij zelf met dit recept gugelhupf gemaakt? Dan zijn we erg benieuwd naar hoe de gebakjes zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door een foto van de cake te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal kunnen wij jouw bakcreaties zien én delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!

Flag of Germany