• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Stoofperentaart voor de herfst recept

Hoera, herfst! Lekker vroeg donker, kaarsjes aan en bakken maar. Ter gelegenheid van de herfst, bakte ik een heerlijke stoofperentaart. Op de groentekraam liggen volop noten, appels en peren. Ik kies stoofperen, het enige gerecht in mijn repertoire dat afkomstig is van mijn moeder. Zij had nooit veel tijd en dan is alles wat je op een laag pitje kunt zetten en vervolgens kunt vergeten hartstikke welkom. Stoofpeertjes houden daarvan, die gaan alleen maar harder blozen hoe langer je ze kookt. Zij kon dat met alleen kraanwater, ik gebruik bessensap voor een intensievere kleur en smaak. Als ze zijn afgekoeld, gaat er een romige laag onder van mascarpone en een stevige bodem met koekkruiden. Noten geven de taart een extra herfstig karakter. Kopje thee erbij, dicht die gordijnen. Het leven kan heel simpel zijn, soms.
± 3 uur bereidingstijd 16 personen
Hoera, herfst! Lekker vroeg donker, kaarsjes aan en bakken maar. Ter gelegenheid van de herfst, bakte ik een heerlijke stoofperentaart. Op de groentekraam liggen volop noten, appels en peren. Ik kies stoofperen, het enige gerecht in mijn repertoire dat afkomstig is van mijn moeder. Zij had nooit veel tijd en dan is alles wat je op een laag pitje kunt zetten en vervolgens kunt vergeten hartstikke welkom. Stoofpeertjes houden daarvan, die gaan alleen maar harder blozen hoe langer je ze kookt. Zij kon dat met alleen kraanwater, ik gebruik bessensap voor een intensievere kleur en smaak. Als ze zijn afgekoeld, gaat er een romige laag onder van mascarpone en een stevige bodem met koekkruiden. Noten geven de taart een extra herfstig karakter. Kopje thee erbij, dicht die gordijnen. Het leven kan heel simpel zijn, soms.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 255 gram + 1 eetlepel kristalsuiker;
  • Flinke snuf keukenzout;
  • 3 theelepels koekkruiden;
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 2 theelepels custardpoeder;
  • Het merg uit 1 vanillestokje;
  • Halve theelepel kaneel;
  • 50 gram patentbloem;
  • 50 gram amandelmeel;
  • 1 zakje taartgelei;
  • Handvol pecannoten;
  • Vierkante taartvorm (ik gebruikte 30 bij 30 cm van KitchenCraft);
  • Plasticfolie;
  • Bakpapier;
  • Deegroller;
  • Spuitzak.

    Overige benodigdheden:

  • 150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
  • 1 ei, maat M;
  • 250 gram mascarpone;
  • 75 gram crème fraiche;
  • 2 eieren;
  • 6 stoofpeertjes;
  • 250 ml rode bessensap en 100 ml kraanwater;
  • Klein bekertje slagroom.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Fijne Kristalsuiker Van Gilse 750g
€ 1,79
+
Molen de Hoop Koekkruiden 100gr
€ 4,59
+
Molen de Hoop Zelfrijzend bakmeel 1kg
€ 3,49
+
BrandNewCake Kaneel Gemalen 130g
Normale prijs € 5,98 Speciale prijs € 5,09
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
Molen de Hoop Amandelmeel 250gr
€ 7,39
+
Taartpan PME Vierkant 30x30x7,5cm
€ 29,09
+
Kitchen Craft Bakpapier 30 cm Rol 10 m
€ 7,89
+
PME Rolstok kunststof 15 cm
€ 4,49
+
BrandNewCake Wegwerp Spuitzak 40cm Groen 20 stuks
Normale prijs € 3,99 Speciale prijs € 3,40

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
Keukenzout 1kg
€ 0,99
+
Dr. Oetker Taartina Helder (taartgelei) 60g (5x12g)
€ 2,99
+
BrandNewCake Vanillestokje Tahitensis 1st. (ca. 3gr)
Normale prijs € 3,49 Speciale prijs € 2,96
+
Molen de Hoop Pecannoten 150gr
€ 6,29
+
Vershoudfolie 32cm x 20m
€ 3,69
+
Koopmans Custard 300g
€ 2,49
+

Recept

Paar uur ervoor:

  1. Schil de stoofpeertjes.
  2. Verwijder het klokhuis en snijd ze in partjes.
  3. Breng de peertjes in een pan aan de kook met water, bessensap, 75 gram suiker en kaneelstokje.
  4. Draai het vuur heel laag en laat rustig sudderen tot de peertjes mooi rood zijn (minstens anderhalf uur).
  5. Laat de peertjes afkoelen.

Het maken van het deeg:

  1. Meng citroenrasp, 80 gram suiker, boter, zout, koekkruiden en ei tot een glad geheel.
  2. Zeef dan het bakmeel erboven en meng het tot een samenhangend deeg.
  3. Maak een bal van het deeg en leg het een half uurtje in de koelkast.

Het maken van het roommengsel:

  1. Meng de vanillemerg, 100 gram suiker, custardpoeder, kaneel, mascarpone, crème fraîche en eieren tot het glad is.
  2. Doe dan bloem en amandelmeel erbij en mix dit even.
  3. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  4. Bekleed de vorm met bakpapier.
  5. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervlak tot een lap die in de vorm past (met iets opstaande randen).
  6. Giet het romige mengsel op het deeg.
  7. Bak 50 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Laat het mengsel met het deeg afkoelen.
  9. Snijd de stoofpeertjes eventueel in nog wat dunnere plakjes.
  10. Laat de peertjes in een vergiet uitlekken en vang het vocht op.
  11. Meet 200 ml kookvocht af.
  12. Roer het zakje taartgeleipoeder met twee eetlepels perenvocht los.
  13. Breng de rest van de 200 ml aan de kook, giet het papje erbij en kook heel even tot het begint te binden.
  14. Laat het papje iets afkoelen.
  15. Leg de perenpartjes mooi op de taart (waarschijnlijk heb je teveel) en bestrijk met de gelei.
  16. Zet de taart een kwartiertje in de koelkast.
  17. Leg de noten er mooi op.
  18. Sla de slagroom stijf met 1 eetlepel suiker.
  19. Spuit toefjes op de taart en bestrooi het met kaneel.

Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

En geniet van je Stoofperentaart!

Deel jouw Stoofperentaart met ons

Heb jij aan de hand van dit recept zelf ook een heerlijke Stoofperentaart gebakken? Dan zijn wij erg benieuwd naar het eindresultaat! Deel een foto ervan op Instagram en tag @baktotaal. Wij zijn erg benieuwd naar jou creatie en delen deze dan ook in ons verhaal op Instagram.

Flag of Germany