Hoera, herfst! Lekker vroeg donker, kaarsjes aan en bakken maar. Ter gelegenheid van de herfst, bakte ik een heerlijke stoofperentaart. Op de groentekraam liggen volop noten, appels en peren. Ik kies stoofperen, het enige gerecht in mijn repertoire dat afkomstig is van mijn moeder. Zij had nooit veel tijd en dan is alles wat je op een laag pitje kunt zetten en vervolgens kunt vergeten hartstikke welkom. Stoofpeertjes houden daarvan, die gaan alleen maar harder blozen hoe langer je ze kookt. Zij kon dat met alleen kraanwater, ik gebruik bessensap voor een intensievere kleur en smaak. Als ze zijn afgekoeld, gaat er een romige laag onder van mascarpone en een stevige bodem met koekkruiden. Noten geven de taart een extra herfstig karakter. Kopje thee erbij, dicht die gordijnen. Het leven kan heel simpel zijn, soms.
Benodigdheden uit onze webshop:
- 255 gram + 1 eetlepel kristalsuiker;
- Flinke snuf keukenzout;
- 3 theelepels koekkruiden;
- 250 gram zelfrijzend bakmeel;
- 2 theelepels custardpoeder;
- Het merg uit 1 vanillestokje;
- Halve theelepel kaneel;
- 50 gram patentbloem;
- 50 gram amandelmeel;
- 1 zakje taartgelei;
- Handvol pecannoten;
- Vierkante taartvorm (ik gebruikte 30 bij 30 cm van KitchenCraft);
- Plasticfolie;
- Bakpapier;
- Deegroller;
- Spuitzak.
- 150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
- 1 ei, maat M;
- 250 gram mascarpone;
- 75 gram crème fraiche;
- 2 eieren;
- 6 stoofpeertjes;
- 250 ml rode bessensap en 100 ml kraanwater;
- Klein bekertje slagroom.