• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Sint en Piet speculaaskoekjes recept

Wil jij zelf koekjes bakken met Sinterklaas? Met ons recept kun jij zelf Sinterklaas speculaasjes maken. Deze koekjes passen namelijk perfect bij deze tijd van het jaar. In dit recept maken we de koeken met behulp van speculaasplankjes, maar je kunt het deeg ook uitrollen en uitsteken met andere vormpjes. Natuurlijk kun je altijd nog amandelschaafsel op de koeken strooien als je dat lekker vindt. Strooi dit voor het bakken over de speculaasjes heen, zodat het meegebakken wordt. Ben je al benieuwd geworden naar hoe je deze Sint en Piet speculaaskoekjes kunt maken? Lees dan snel verder en ga lekker aan de slag!

± 1 uur bereidingstijd ± 2 uur wachttijd 3 personen

Wil jij zelf koekjes bakken met Sinterklaas? Met ons recept kun jij zelf Sinterklaas speculaasjes maken. Deze koekjes passen namelijk perfect bij deze tijd van het jaar. In dit recept maken we de koeken met behulp van speculaasplankjes, maar je kunt het deeg ook uitrollen en uitsteken met andere vormpjes. Natuurlijk kun je altijd nog amandelschaafsel op de koeken strooien als je dat lekker vindt. Strooi dit voor het bakken over de speculaasjes heen, zodat het meegebakken wordt. Ben je al benieuwd geworden naar hoe je deze Sint en Piet speculaaskoekjes kunt maken? Lees dan snel verder en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 300 gram licht basterdsuiker; 
  • Snufje zout; 
  • 500 gram Zeeuwse bloem (wat extra voor het bestuiven); 
  • 20 gram Brand New Cake bakpoeder; 
  • 10 gram Brand New Cake speculaaskruiden;
  • Vershoudfolie; 
  • Speculaasplankjes; 
  • Speculaasdraad. 

Overige benodigdheden:

  • 225 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur; 
  • 50 milliliter karnemelk.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Basterdsuiker Geel 750gr
€ 4,29
+
Keukenzout 1kg
€ 1,09
+
Molen de Hoop Zeeuwse Bloem 1kg
€ 2,99
+
BrandNewCake Bakpoeder 100gr.
€ 2,79
+
BrandNewCake Speculaaskruiden 110g
€ 6,39
+
Speculaasplank Sint 19x8cm.
€ 13,69
+
Speculaasdraad
€ 8,99
+
Vershoudfolie 30cm x 300m**
Normale prijs € 11,79 Speciale prijs € 9,99
+

Recept

Het maken van het deeg:

  1. Doe de boter, lichte basterdsuiker en de zout in een kom.
  2. Meng dit goed door elkaar heen.
  3. Giet de karnemelk bij het mengsel in.
  4. Voeg de bloem, bakpoeder en de speculaaskruiden toe.
  5. Kneed dit met je handen door.
  6. Kneed er daarna een bol van.
  7. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 2 uur in de koelkast.
    Tip! Als je de kruidensmaak er goed wilt laten intrekken, laat het deeg dan minimaal één dag in de koelkast liggen.

Het bakken van de Sint en Piet speculaaskoekjes:

  1. Verwarm de heteluchtoven voor op 150 graden (boven- en onderwarmte).
  2. Bestrijk de vormpjes met olie als je ze voor het eerst gebruikt. 
  3. Bestuif de speculaasplankjes met wat bloem.
  4. Klop het overige bloem eruit door het op de kop te houden.
  5. Pak het deeg uit de koelkast en pluk er een stuk van af.
  6. Druk dit stuk deeg in een plankje.
  7. Doe dit bij elk plankje.
    Tip! Wij hebben 3 speculaasplankjes gebruikt en het deeg daarover verdeeld.
  8. Haal het overtollige deeg weg door een speculaasdraad strak over de plank heen te halen.
  9. Draai het plankje om, zodat de vormpjes los komen.
  10. Leg de koekjes op de bakplaat.
  11. Bak de speculaaskoekjes in 30 minuten af.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Speculaasplankjes

Een speculaasplank is een houten mal voor het maken van koeken dat vroeger veel door bakkers gebruikt werd. Tegenwoordig gaat het maken van speculaaskoekjes vooral machinaals. Met een speculaasplank kun je nog zelf op ambachtelijke wijze prachtige speculaasfiguren maken en dat is onwijs leuk om te doen! Voor het maken van deze speculaaskoekjes hebben wij 3 speculaasplankjes gebruikt. Deze plankjes zijn gewoon in onze webshop verkrijgbaar. Wij hebben plankjes met de figuren van Sint en Piet gebruikt, maar er zijn nog veel meer andere plankjes verkrijgbaar. Bekijk ons volledige assortiment speculaasplankjes hier!

    Het bewaren van de Sint en Piet speculaaskoekjes

    Heb je te veel speculaaskoekjes gemaakt om in 1 keer op te eten? Dan is het handig om te weten hoe je de speculaasjes het beste kunt bewaren. Doe de koekjes in een luchtdichte trommel of in een plastic zak. Dan komt er geen lucht of vocht bij de koekjes, waardoor ze lekker krokant blijven. Bewaar de koekjes zodoende op kamertemperatuur. Je zou de speculaasjes eventueel ook kunnen invriezen. Ze blijven dan tot wel 3 maanden goed.

    Deel jouw Sint en Piet speculaaskoekjes met ons!

    Heb jij met dit recept Sint en Piet speculaaskoekjes gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe ze zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door ze te delen in jouw Instagram Stories en ons te taggen met @baktotaal. Dan kunnen we jouw bakcreatie trouwens niet alleen zien, maar ook delen op ons eigen account. En dat vinden wij heel erg leuk om te doen!

    Flag of Germany