• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Sinterklaas koekjes recept

Tijdens het sinterklaasfeest mag wat lekkers natuurlijk niet ontbreken. Deze Sinterklaas koekjes passen er dan ook perfect bij! De koekjes zijn makkelijk uit te delen als je bijvoorbeeld naar de optocht staat te kijken op straat. Zie je liever thuis voor de buis hoe de goedheiligman ons land binnenvaart? Zet ze dan op tafel neer naast een lekker kopje chocolademelk. Dat is trouwens ook heel erg leuk om te doen op pakjesavond. Lees snel verder voor ons Sinterklaas koekjes recept en ga aan de slag!
± 3 uur bereidingstijd ± 2 uur wachttijd 30 personen
Tijdens het sinterklaasfeest mag wat lekkers natuurlijk niet ontbreken. Deze Sinterklaas koekjes passen er dan ook perfect bij! De koekjes zijn makkelijk uit te delen als je bijvoorbeeld naar de optocht staat te kijken op straat. Zie je liever thuis voor de buis hoe de goedheiligman ons land binnenvaart? Zet ze dan op tafel neer naast een lekker kopje chocolademelk. Dat is trouwens ook heel erg leuk om te doen op pakjesavond. Lees snel verder voor ons Sinterklaas koekjes recept en ga aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 75 gram suikerbakkerspoeder;
  • ½ eetlepel speculaaskruiden;
  • 225 gram patentbloem;
  • 250 gram Brand New Cake Royal Icing-mix;
  • Progel rood;
  • Progel oranje;
  • Progel geel;
  • Progel groen;
  • Progel peach;
  • Uitrol latjes;
  • 7 Spuitzakken;
  • 6 Spuitzak binders;
  • 6 Spuitmondjes nr. 2;
  • 1 Spuitmondje leaf;
  • Koekjes Uitstekerset Lange Bladeren 3st;
  • Bakpapier;
  • Deegroller;
  • Zwarte eetbare stift.

Overige benodigdheden:

  • 125 gram ongezouten roomboter;
  • 30 milliliter water;
  • Snufje zout;
  • ½ ei, maat M;
  • Plasticfolie.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
RD Kleurstof ProGel Red 25 gram
€ 4,19
+
BrandNewCake Speculaaskruiden 110g
€ 6,39
+
RD Kleurstof ProGel Yellow 25 gram
€ 4,19
+
RD Kleurstof ProGel Peach 25 gram
€ 4,19
+
BrandNewCake Spuitmondje Glad #2
€ 1,89
+
Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st.
€ 3,29
+
Koekjes Uitstekerset Lange Bladeren 3st.
€ 7,19
+
BrandNewCake Zwarte Stiften eetbare inkt set/3
€ 4,98
+
Städter Latjes t.b.v. Deeg Uitrollen Set/6
€ 13,39
+
BrandNewCake Elastieken Spuitzak Binders 12st
€ 3,59
+
Deegroller RVS 24cm
€ 7,99
+
RD Kleurstof ProGel Leaf Green 25 gram
€ 4,19
+
BrandNewCake Suikerbakkerspoeder 800g
€ 6,19
+
BrandNewCake Royal Icing-mix 800g
€ 6,29
+
RD Kleurstof ProGel Orange 25 gram
€ 4,19
+
Wilton Spuitmondje #352
€ 2,29
+
Vershoudfolie 32cm x 20m
€ 3,69
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
BrandNewCake Wegwerp Spuitzak 30cm Transparant 100 stuks
€ 11,99

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar

Recept


Het maken van het koekdeeg:

  1. Doe de roomboter, suikerbakkerspoeder, zout en de speculaaskruiden in een kom.
  2. Mix dit op een lage stand met een mixer met deeghaken door elkaar heen.
  3. Mix daarna het halve ei erdoorheen.
  4. Meng ook de bloem erdoorheen, totdat je een mooi koekdeeg hebt.
  5. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 1 uur in de koeling.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  7. Pak het deeg uit de koeling.
  8. Bestuif het werkblad met wat bloem.
  9. Rol hierop het deeg uit tot een dikte van 5 millimeter.
    Tip! Gebruik hierbij de latjes door deze aan beide kanten van het deeg te leggen en er met de deegroller overheen te rollen. Dan rol je al het deeg op dezelfde dikte.

Het bakken van de koekjes:

  1. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  2. Steek met de uitstekers de koekjes uit het deeg en leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Snijd bij 10 koekjes een stukje van het uitgestoken koekje af om de vorm voor de mijter te krijgen.
    Tip! Dit worden de mijter koekjes.
  4. Zet de bakplaat met het uitgestoken deeg daarna minimaal 15 minuten in de koeling.
  5. Verwarm de oven op 160 graden (heteluchtoven).
  6. Bak de koekjes in 15 minuten gaar.
  7. Laat de koekjes na het bakken volledig afkoelen op een rooster.

Het maken van de royal icing:

  1. Meng 250 gram Royal Icing mix en 30 milliliter water door elkaar heen.
  2. Klop het mengsel 8 minuten rustig door.
    Tip! De icing is klaar wanneer deze goed wit is, niet meer glanst en er pieken getrokken kunnen worden die niet teruglopen.
  3. Zet 7 bakjes klaar en prepareer de spuitzakken met de spuitmondjes.
  4. Verdeel de icing evenredig over de bakjes.
  5. Kleur twee bakjes niet.
  6. Maak de royal icing in 1 van deze 2 bakjes iets vloeibaarder door er een paar druppels water in te doen.
    Tip! Gebruik niet te veel water, de royal icing moet een yoghurtdikte hebben.
  7. Kleur daarna een bakje goed rood.
  8. Kleur 1 bakje icing met de kleur Peach.
  9. Maak de rode en perzikkleurige icing wat vloeibaarder, door er een klein beetje water doorheen te roeren.
    Tip! Gebruik niet te veel water, de royal icing moet een yoghurtdikte hebben.
    Tip! Wanneer je een lepel met de icing omhoog houdt en de icing weer in het bakje laat glijden, moet het helemaal in de oppervlakte verdwijnen.
  10. Kleur de overige bakjes met de kleuren: oranje, groen en geel.
  11. Stop de groene icing in de spuitzak waaraan het blad spuitmondje zit bevestigd.
  12. Doe de andere kleuren icing in de overige spuitzakken.
  13. Draai de spuitzakken dicht, vouw ze dubbel en doe er een spuitzak binder omheen.

Het maken van de mijtertjes:

  1. Omlijn iets van de rand af de koekjes met de rode royal icing.
  2. Vul de koekjes daarna binnen deze omlijning in met de rode icing.
  3. Laat dit drogen.
  4. Omlijn de buitenste rand van de koekjes met de gele icing en laat dit drogen.
  5. Spuit met de gele icing ook een kruis in het midden van de koekjes.
  6. Laat dit drogen.

Het maken van de Sinterklaasjes:

  1. Spuit met de perzikkleurige icing de vorm van het gezicht vanaf het midden van het koekje in een half bolletje.
     Tip! Dit is tot ongeveer 3/4 van het koekje.
  2. Laat dit een half uur drogen.
  3. Spuit met de rode icing langs de bovenkant van het gezichtje de mijter, vul deze kant van het koekje volledig op met de rode icing.
  4. Laat dit 10 minuten drogen.
  5. Omlijn met de vloeibare witte icing de rest van het gezicht en de onderkant van het koekje.
  6. Vul de onderkant van het koekje volledig op met deze icing.
    Tip! Dit is de baard.
  7. Laat de icing goed opdrogen.
  8. Spuit daarna met de stevige witte icing een dikke dot icing op de plek waar de snor komt.
  9. Trek er gelijk een puntje aan, terwijl je de druk eraf laat.
    Tip! Je houdt de spuitzak dus iets minder stevig vast.
  10. Doe hetzelfde aan de andere kant van het gezicht zodat je de snor krijgt.
  11. Zet met de peach kleurige icing in het midden van de snor een dot icing.
    Tip! Dit is de neus van Sinterklaas.
  12. Spuit met de gele icing een kruis op de mijter.
  13. Laat de Sinterklaas koekjes goed uitharden.
  14. Teken met de eetbare zwarte stift kleur de oogjes op het gezicht van Sinterklaas.

Het maken van de worteltjes:

  1. Spuit met de oranje icing van links naar rechts over de koekjes, totdat ¾ van het koekje ermee bedekt is.
  2. Spuit met de groene icing een blaadje vanaf de oranje icing naar de punt van het koekje toe.

Geef de Sinterklaas koekjes cadeau!

Het is niet alleen leuk om deze koekjes op tafel te zetten tijdens bijvoorbeeld de intocht van Sinterklaas of pakjesavond, het is ook heel erg leuk om ze aan iemand cadeau te doen. Stop bijvoorbeeld een aantal koekjes in een blokbodemzakje met een mooie strik eromheen en een lief kaartje (van Sint) eraan. Zodoende heb je een heel leuk schoencadeautje. Of stop de koekjes in een mooie koektrommel en geef die aan iemand op bijvoorbeeld pakjesavond.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Laat jouw zelfgemaakte Sinterklaas koekjes aan ons zien!

Ben jij van plan om met ons recept Sinterklaas koekjes te maken? Dan vinden wij het heel leuk om te zien hoe ze zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, zodat wij jouw foto kunnen zien én delen met onze volgers!
Flag of Germany