• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Brioche brood recept

Over een paar weken is het al Pasen. Tijd om heerlijk uitgebreid te ontbijten. Zo'n feest op komst is altijd een mooie smoes om nu vast een keer een brioche brood te bakken, om te oefenen. Dit heerlijke cake-achtige brood maak je van een rijk, wat slapper deeg, met veel boter en eieren. Een beetje plakkerig dus, maar het komt heus goed als je je werkvlak maar goed bebloemd. Door van het deeg acht ‘taartpunten’ te vormen en die in een springvorm te leggen, geef je je brioche een mooie vorm.

Wat is brioche brood eigenlijk?

Brioche brood is een erg lekker zoet witbrood. Misschien ken je dit brood nog niet, maar als je erop gaat letten zal je zien dat het best nog wel vaak wordt gegeten. Brioche brood komt oorspronkelijk uit Frankrijk, vandaar ook de mooie Franse naam. Het fijne aan dit brood is dat het een wat luchtiger brood is en daardoor niet zo zwaar op de maag valt als andere broden. Het brood is zelfs wel een klein beetje te vergelijken met een cake, grappig hé?!

± 1 uur bereidingstijd ± 3.5 uur wachttijd 10 personen

Over een paar weken is het al Pasen. Tijd om heerlijk uitgebreid te ontbijten. Zo'n feest op komst is altijd een mooie smoes om nu vast een keer een brioche brood te bakken, om te oefenen. Dit heerlijke cake-achtige brood maak je van een rijk, wat slapper deeg, met veel boter en eieren. Een beetje plakkerig dus, maar het komt heus goed als je je werkvlak maar goed bebloemd. Door van het deeg acht ‘taartpunten’ te vormen en die in een springvorm te leggen, geef je je brioche een mooie vorm.

Wat is brioche brood eigenlijk?

Brioche brood is een erg lekker zoet witbrood. Misschien ken je dit brood nog niet, maar als je erop gaat letten zal je zien dat het best nog wel vaak wordt gegeten. Brioche brood komt oorspronkelijk uit Frankrijk, vandaar ook de mooie Franse naam. Het fijne aan dit brood is dat het een wat luchtiger brood is en daardoor niet zo zwaar op de maag valt als andere broden. Het brood is zelfs wel een klein beetje te vergelijken met een cake, grappig hé?!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 400 gram patentbloem;
  • 8 gram zout;
  • 10 gram instant gist;
  • Greinsuiker;
  • Springvorm met een diameter van 24 centimeter;
  • Plasticfolie.
  • Overige benodigdheden:

    • 100 milliliter melk;
    • 3 eieren;
    • 150 gram roomboter, op kamertemperatuur.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Bruggeman Gist instant 125gr
€ 2,89
+
Molen de Hoop Greinsuiker 200gr
€ 3,19
+
Springvorm Ø24cm
€ 9,99
+
Vershoudfolie 32cm x 20m
€ 3,69
+

Recept

  1. Meng de gist met de melk en laat dit een paar minuten staan totdat de gist is opgelost.
  2. Meng dan de eieren door het mengsel heen en roer even los.
  3. Doe de bloem, zout en suiker in een mengkom en roer door elkaar heen.
  4. Voeg het gistmengsel toe aan het bloemmengsel. Kneed het geheel tot er een soepel deeg ontstaat.
  5. Voeg dan de in blokjes gesneden boter in delen toe en blijf nog 5 minuten goed kneden. Dit kan in de machine of met de hand.
  6. Dek de beslagkom af met huishoudfolie en laat 2 uur rijzen.
  7. Druk het deeg zacht uit met je handen op het aanrecht.
    Tip! Bestuif het aanrecht eerst met wat bloem om te voorkomen dat het deeg eraan blijft plakken.
  8. Vet de springvorm in met boter en/of bakpapier.
  9. Verdeel het deeg in 8 gelijke delen.
  10. Maak van elk deel 8 puntjes in de vorm van taartpunten en leg die met de punt naar het midden toe.
  11. Dek af met de folie en laat weer anderhalf uur rijzen.
  12. Verwijder de folie, bestrijk het deeg met een losgeklopt ei en bestrooi naar wens met de greinsuiker.
  13. Bak het brood in een voorverwarmde oven op 175 graden in 30 minuten goudbruin.
  14. Laat het brood daarna afkoelen op een rooster.
  15. Eet je het brood niet meteen? Pak het dan goed in, want het wordt snel droog.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Hoe kun je dit brood het beste serveren?

Brioche is het lekkerste als ‘ie zo uit de oven komt. Maar een dag van tevoren maken kan ook, dan piep je ‘m op de grote dag gewoon een paar minuten op in de oven. Brioche heeft qua beleg niet veel nodig: een lekkere lik boter en wat kaneelsuiker maken er al een traktatie van. Heb je binnenkort een verjaardag? Dan kun je met dit brood ook goed lekkere hapjes maken. Maak bijvoorbeeld wat bruschetta en serveer het op kleine plakjes van dit brood.

Voor extra smaak kun je ook wat kleine stukjes appel of kaneel door het deeg doen. Is ‘ie na een dag of 2 toch wat droog? Rooster de plakken brioche dan even en je hebt nog nooit zulke lekkere broodrestjes gehad. Je kunt met dit brood dus diverse kanten op!

Deel jouw Brioche brood met ons!

Heb jij aan de hand van ons zelf Brioche brood gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar het resultaat. Deel bijvoorbeeld een foto ervan op jouw Instagram en tag @baktotaal. Dan kunnen wij jouw brood niet alleen zien, maar ook nog eens delen in onze stories!

Flag of Germany