• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Hot cross buns recept

Ben je nog op zoek naar een fijn recept voor Pasen? Maak dan deze heerlijke Hot Cross Buns! Ze hebben wel even nodig om te rijzen, maar als ze eenmaal klaar zijn kun je er helemaal van genieten. Ze passen niet alleen heel goed bij Pasen, maar zijn ook lekkere broodjes voor bij de koffie of thee. Ben je al nieuwsgierig geworden naar het recept? Lees dan snel verder!

Wat zijn Hot Cross Buns?

Een warm kruisbroodje (Hot Cross Buns) is een gekruid zoet broodje dat vaak gemaakt wordt met fruit. Het broodje wordt op de bovenkant gemarkeerd met een kruisvaan en wordt in verschillende landen traditioneel gegeten op Goede Vrijdag. Zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië en India. De Hot Cross Buns markeert het einde van de vastentijd en het broodje heeft ook een bepaalde betekenis. Het kruis op het broodje verwijst naar de kruisiging van Jezus. De kruiden die in het broodje verwerkt zitten, laten ons terug denken de bittere tijd van zijn tijd aan het kruis.
± 1 uur bereidingstijd ± 1.5 uur wachttijd 12 personen
Ben je nog op zoek naar een fijn recept voor Pasen? Maak dan deze heerlijke Hot Cross Buns! Ze hebben wel even nodig om te rijzen, maar als ze eenmaal klaar zijn kun je er helemaal van genieten. Ze passen niet alleen heel goed bij Pasen, maar zijn ook lekkere broodjes voor bij de koffie of thee. Ben je al nieuwsgierig geworden naar het recept? Lees dan snel verder!

Wat zijn Hot Cross Buns?

Een warm kruisbroodje (Hot Cross Buns) is een gekruid zoet broodje dat vaak gemaakt wordt met fruit. Het broodje wordt op de bovenkant gemarkeerd met een kruisvaan en wordt in verschillende landen traditioneel gegeten op Goede Vrijdag. Zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Australië en India. De Hot Cross Buns markeert het einde van de vastentijd en het broodje heeft ook een bepaalde betekenis. Het kruis op het broodje verwijst naar de kruisiging van Jezus. De kruiden die in het broodje verwerkt zitten, laten ons terug denken de bittere tijd van zijn tijd aan het kruis.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 640 gram patentbloem;
  • 70 gram + 1 theelepel kristalsuiker;
  • 9 gram gist;
  • 1 theelepel zout;
  • 1 theelepel kaneel;
  • 150 gram gele rozijnen;
  • 30 gram abrikozenjam;
  • Spuitzak;
  • Bakplaat;
  • Bakpapier. 

Overige benodigdheden:

  • 3 eieren, maat L;
  • 80 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
  • 1 theelepel kardemom;
  • 1 theelepel nootmuskaat;
  • Rasp van 1 citroen;
  • 250 milliliter melk;
  • 120 milliliter water.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Bruggeman Desem & Gist (5x20gr)
€ 5,38
+
Keukenzout 1kg
€ 0,99
+
Patisse Bakplaat 39x26cm
€ 10,99
+
Patisse Bakpapier 38cm x 8m
€ 3,99
+
ReggeVallei Taartvulling Abrikozen-Rode Bessen 250g
€ 4,59
+
Molen de Hoop Gele Rozijnen 1kg
€ 9,49
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
BrandNewCake Wegwerp Spuitzak 40cm Groen 20 stuks
Normale prijs € 3,99 Speciale prijs € 3,40

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
BrandNewCake Kaneel Gemalen 130g
Normale prijs € 5,98 Speciale prijs € 5,09
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+

Recept

Het maken van het deeg:

  1. Smelt de roomboter.
  2. Verwarm de melk totdat die lauwwarm is.
  3. Meng 1 theelepel van de 70 gram suiker en de gist door de melk heen.
  4. Laat het mengsel 5 minuten staan.
    Tip! Het is goed als de melk gaat schuimen.
  5. Meng de 540 gram bloem, kaneel, zout, kardemom, nootmuskaat, overige suiker van 70 gram en citroenrasp door elkaar heen.
  6. Meng de 2 eieren, roomboter en melk erdoorheen.
  7. Kneed in circa 8 minuten alles tot een mooi glad deeg.
  8. Kneed de rozijnen door het deeg heen.
  9. Maak een mooie bal van het deeg.
  10. Vet een andere kom in en leg het deeg in de kom.
  11. Laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.

Het maken van de bolletjes:

  1. Druk de lucht uit het deeg.
  2. Maak bolletjes van 80 gram.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Leg de balletjes op de bakplaat.
  5. Laat de balletjes zodoende 30 minuten rijzen.

Het bakken van de bolletjes:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven).
  2. Klop een ei los en smeer hiermee de broodjes in.
  3. Roer 100 gram bloem, 1 theelepel suiker en water door elkaar heen.
  4. Doe het mengsel in de spuitzak.
  5. Spuit een kruis over de balletjes deeg heen.
  6. Bak de broodjes in 20 minuten goudbruin en gaar.
  7. Laat de hot cross buns afkoelen.
  8. Warm de abrikozenjam kort op in de magnetron.
  9. Smeer de broodjes in met de jam. 
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw hot cross buns met ons!

Heb jij ook met dit recept een lekkere hot cross buns gemaakt? Dan vinden wij het heel leuk om te zien hoe ze zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, zodat wij jouw foto kunnen zien én delen met onze volgers!

Flag of Germany