Een lichte paniek in de familie: de liefde had ons een vegetariër gebracht. En omdat ik vaak als culinaire vraagbaak fungeer, belandde de vraag naar vleesloos op mijn aanrecht. Iets feestelijks graag, stressvrij te bereiden en toch een beetje indrukwekkend. En o ja, ook de vleeseters aan tafel moeten het lusten anders blijf je bezig. Zo bijzonder was die vraag niet. Veel mensen willen wel graag wat minder vlees eten, maar weten niet hoe. Van sojabrokken en tofu word je niet vrolijk. Gewoon veel lekkere dingen bij elkaar zoeken dus, die zelfs een wat onbestemde groente kunnen laten stralen. In de koelkast slingerde nog een punt brie en in de voorraad een aangebroken zakje pijnboompitten. Daar krijg je iets doodgewoons als broccoli wel mee in feeststemming.
Het Hartige Bakboek van Rutger
Ik gebruikte het recept voor quichedeeg uit het Hartige Bakboek van Rutger. De bodem moet je blind bakken, met een steunvulling. Dat is even wat extra werk, maar dan blijft de bodem wel lekker krokant. Is je dat allemaal te ingewikkeld, dan koop je kant en klaar hartige-taartdeeg uit de vriezer. Het resultaat was een pronkstuk op tafel, en niemand die nog verlangde naar kalkoen of rollade. Missie geslaagd! Hieronder geef ik je mijn recept, zodat ook jij deze heerlijke Broccoliquiche met brie en pijnboompitjes kan maken!
Benodigdheden uit onze webshop:
- 250 gram patentbloem;
- 3/4 theelepel zout;
- Bakpapier;
- Deegroller
- Quichevorm (ik gebruikte de Crusty Bake van Kitchen Craft);
- Steunvulling;
- Deegmenger optioneel.
Overige benodigdheden:
- 125 koude boter (en iets extra om in te vetten);
- 3 el ijskoud water;
- 4 eieren;
- 1 bekertje zure room;
- 1 flinke stronk broccoli;
- 1 uitje;
- 1 teentje knoflook;
- Puntje brie;
- Handje pijnboompitten;