Waar komen oliebollen vandaan?
Wist je al dat het een typisch Nederlandse traditie is om op Oudjaarsavond oliebollen te eten? Al doen onze zuiderburen steeds vaker gezellig met ons mee. Het is niet helemaal te achterhalen waarom we dat eigenlijk doen en waar oliebollen vandaan komen. De eerste oliebollen zijn waarschijnlijk ergens in de middeleeuwen voor het eerst gebakken in Nederland of in ieder geval op een plek dat dicht bij ons kikkerlandje ligt. Er gaat ook een verhaal rond dat het recept van de oliebol door de Spaanse en Portugese Joden, de zogenoemde Sefardim, mee naar Nederland is genomen toen zij tijdens de Spaanse Inquisitie naar Nederland vluchtten. Dit zou dan ergens in de 15e eeuw zijn gebeurd.
Zoete deegkoeken
De kans is erg groot dat die gevluchte Sefardische Joden inderdaad het oorspronkelijke recept voor de oliebol naar Nederland hebben gebracht, want in Portugal at men in die tijd al iets wat sterk lijkt op de oliebollen die wij nu kennen. Zij aten namelijk oliekoeken met gedroogde zuidvruchten erin. En Sefardische Joden eten al eeuwenlang tijdens de viering van de Chanouka, die in de winter plaatsvindt, zoete deegbollen genaamd Sufganiyot. Deze bollen worden van oudsher gefrituurd en vaak koud gegeten, wat ons natuurlijk sterk doet denken aan de Belgisch-Nederlandse oliebollentraditie rond de jaarwisseling.
Van koek naar bol
Tot ergens in de zeventiende eeuw werden oliekoeken gebakken, maar door verbeterde economische omstandigheden kwam er beter en meer olie beschikbaar in Nederland. Daar moest natuurlijk wat mee worden gedaan! In diverse kookboeken, het is ons niet helemaal duidelijk in welk boek dit als eerste werd gedaan, werd geadviseerd om eens meer olie te gebruiken voor het bakken van oliekoeken. In het achttiende-eeuwse kookboek De Volmaakte Hollandsche Keukenmeid werd zelfs een dubbele hoeveelheid olie geadviseerd, waardoor de koeken boller uit het vet kwamen. Na wat aanpassingen van andere ingrediënten, werden de bollen ook nog eens luchtiger. De Van Dale nam in 1868 voor het eerst het woord ‘oliebol’ op. Toch duurde het tot het begin van de twintigste eeuw dat we het alleen nog maar over oliebollen hebben en je eigenlijk niemand meer het woord 'oliekoek' hoort gebruiken.
Bekijk ook eens onze andere oliebol recepten!
We kennen allemaal de standaard oliebollen wel, maar tegenwoordig zijn hier steeds meer op te vinden. Wij konden natuurlijk niet achterblijven en daarom hebben wij ook een aantal andere heerlijke varianten op de welbekende oliebol bedacht. Zo hebben wij een recept voor oliebollen met stoofperen, deze oliebollen zijn lekker zoet van smaak. Daarnaast vind je op ons blog nog een aantal gevulde oliebol recepten, zoals oliebollen met banketbakkersroom en kersen en gevulde oliebollen met een vleugje drank. Bekijk al onze oliebol recepten hier!
Hoe kun je oliebollen het beste bewaren?
Zijn er een aantal oliebollen overgebleven en wil je deze graag bewaren? Laat de bollen dan goed afkoelen en verpak ze luchtdicht. Buiten de koeling kun je de lekkernijen minstens 3 dagen bewaren. Wil je de bollen langer dan 3 dagen bewaren? Dan kun je ze ook invriezen. In de vriezer blijvende bollen tot 2 maanden goed.
Deel jouw oliebollen met ons!
Heb jij zelf met dit recept oliebollen gemaakt? Dan zijn we erg benieuwd naar hoe ze zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door een foto van de oliebollen te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal kunnen wij jouw bakcreatie zien én delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!