• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Recept kerststol

Iedereen heeft zo zijn eigen tradities met Kerstmis. De 1 doet er helemaal niets mee, de ander vindt het heerlijk om met Kerst uit eten te gaan en weer een ander vindt het geweldig om een heel kerstdiner voor te bereiden. Ben jij op zoek naar een lekkernij voor bij een kopje koffie of thee of tijdens het kerstontbijt? Maak dan eens een heerlijke kerststol. In deze stol zit geen broodverbeteraar, dus het is het lekkerst om het brood op de dag te gaan bakken, waarop je het ook gaat serveren. Lees snel verder voor ons kerststol recept en ga lekker aan de slag!
± 1.5 uur bereidingstijd ± 26 uur wachttijd 12 personen 4.2/5 (5 waarderingen)
Iedereen heeft zo zijn eigen tradities met Kerstmis. De 1 doet er helemaal niets mee, de ander vindt het heerlijk om met Kerst uit eten te gaan en weer een ander vindt het geweldig om een heel kerstdiner voor te bereiden. Ben jij op zoek naar een lekkernij voor bij een kopje koffie of thee of tijdens het kerstontbijt? Maak dan eens een heerlijke kerststol. In deze stol zit geen broodverbeteraar, dus het is het lekkerst om het brood op de dag te gaan bakken, waarop je het ook gaat serveren. Lees snel verder voor ons kerststol recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 400 gram Molen de Hoop Amerikaanse Patentbloem;
  • 8 gram Molen de Hoop Bakkerszout;
  • 14 gram Bruggeman Gist Instant;
  • 50 gram citroenrasp;
  • 2 gram speculaaskruiden;
  • 250 gram gele rozijnen;
  • 125 gram blauwe rozijnen;
  • 25 gram sukade;
  • 25 gram oranjesnippers
  • 250 gram amandelspijs;
  • 15 gram kristalsuiker;
  • Deegkrabber kunststof asymmetrisch 12 x 8,6 cm (zwart);
  • Beslagkom kunststof, 28 cm;
  • Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm;
  • BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C;
  • Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st;
  • Kwast Hout / Natuurhaar 3,8cm (20cm);
  • Zeef RVS Set/3;
  • Städter Houten Deegroller 45,5cm.

Overige benodigdheden:

  • 210 gram volle melk;
  • 60 gram ongezouten roomboter;
  • 1 ei + 1 eetlepel losgeklopt ei, maat M;
  • 30 gram gesmolten en ongezouten roomboter.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Amerikaanse Patentbloem 1kg
€ 3,19
+
Molen de Hoop Bakkerszout 750g (voor brood en banket)
€ 2,79
+
Bruggeman Gist instant (5x11gr)
€ 3,49
+
Molen de Hoop Citroenrasp 100gr
€ 2,69
+
BrandNewCake Speculaaskruiden 110g
€ 6,39
+
Molen de Hoop Gele Rozijnen 1kg
€ 9,49
+
Molen de Hoop Blauwe Rozijnen 500g
€ 6,09
+
Molen de Hoop Sukade 100gr
€ 3,08
+
Molen de Hoop Oranjesnippers 100gr
€ 3,08
+
BrandNewCake Amandelspijs 500 gram
€ 5,49
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Deegkrabber Kunststof Asymmetrisch Zwart 12x8,6cm
€ 0,99
+
Beslagkom kunststof, 28 cm.
€ 7,99
+
Patisse Koel/Druip Rooster 40x25cm
€ 6,99
+
BrandNewCake Digitale Thermometer -50 tot 300°C
€ 9,98
+
Patisse Bakpapier vellen 38x30cm 20st.
€ 3,29
+
Kwast Hout / Natuurhaar 3,8cm (20cm)
€ 2,59
+
Zeef RVS Set/3
€ 9,99

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
Städter Houten Deegroller 45,5cm
€ 10,68
+

Recept

24 uur van tevoren:

  1. Weeg de rozijnen af en was ze even goed.
  2. Laat de rozijnen 15 minuten wellen in een bakje water van 35 graden.
  3. Giet de rozijnen af in een zeef.
  4. Hang de bolzeef in een kom en zet ze niet afgedekt 20 uur in de koelkast.
  5. Meng de spijs met een eetlepel losgeklopt ei.
  6. Rol de spijs uit tot een pil van ongeveer 25 centimeter breed.
  7. Verpak de spijs in plasticfolie en leg de spijs in de koelkast.
  8. Haal 3 uur van tevoren de rozijnen en de spijs uit de koelkast.
  9. Laat de rozijnen en de spijs op kamertemperatuur komen.
  10. Dep de rozijnen eventueel verder droog met een schone theedoek.

Het deeg kneden met de hand:

  1. Meng in een kom de bloem, gist, zout, citroenrasp, suiker en speculaaskruiden door elkaar heen.
  2. Voeg het water en de melk toe en meng dit met een deegkrabber door de ingrediënten heen, totdat het niet meer lukt.
  3. Stort het deeg op het werkblad en kneed het met de hand tot een samenhangend deeg.
  4. Voeg 60 gram boter toe en kneed het geheel in 15 à 25 minuten tot een afgekneed deeg.
    Tip! Het deeg is goed gekneed, wanneer je een flinterdun vliesje ervan kunt trekken.
  5. Kneed de rozijnen, oranjesnippers en sukade door het deeg heen.

De bolrijs van het deeg:

  1. Bol het deeg op door het gelijkmatig plat te slaan en van boven naar beneden toe losjes op te rollen.
  2. Draai het deeg om, zodat de sluiting naar boven toe ligt.
  3. Draai het deeg 90 graden, zodat het weer in de lengte voor je ligt.
  4. Rol het deeg nogmaals losjes op.
  5. Duw met de zijkanten van je hand het deeg onder zichzelf.
    Tip! Probeer zoveel mogelijk van de vulling onder de deeghuid te krijgen.
    Tip! Er ontstaat een gladde bol met een sluiting aan de onderkant.
    Tip! Bol het deeg niet te strak op, want dan zal het straks door de vulling gaan scheuren.
  6. Leg de deegbol met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  7. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie.
  8. Laat het deeg 45 minuten rijzen.
  9. Draai de deegbol om en ontgas hem.
  10. Vorm het deeg tot een korte punt van 20 tot 23 centimeter breed.
  11. Leg de deegpunt met de sluiting naar beneden toe op het werkblad.
  12. Dek het deeg af met bubbeltjesfolie en laat het 30 minuten rijzen.

Het opmaken van de stol:

  1. Bestrooi de deegpunt met minimale strooibloem.
  2. Draai het deeg in de breedte en met de sluiting naar boven toe.
  3. Rol het deeg in de lengte uit.
    Tip! Doe dit met een rolstok en in etappes.
  4. Laat de boven- en onderkant wat dikker en maak het midden wat dunner.
  5. Zorg ervoor dat de plak aan beide kanten een paar centimeter breder is dan de spijspil.
  6. Leg de spijspil in het midden van het dun uitgerolde stuk.
  7. Duw over de gehele breedte van de spijspil amarena kersen in de spijs.
  8. Sla de dikke bovenkant van de deegplak naar je toe over de spijspil en de dikke onderkant van het deegstuk heen.
  9. Duw vervolgens het deeg rond de spijspil goed aan met de zijkanten van je handen.
  10. Draai de opgemaakte stol om.
  11. Leg de stol op een met bakpapier beklede bakplaat.
  12. Dek de stol af met bubbeltjesfolie.
  13. Laat de stol maximaal 35 minuten rijzen.
  14. Verwarm de oven alvast voor op 220 graden (boven- en onderwarmte).

Het bakken van de kerststol:

  1. Schuif de bakplaat in de laagste positie in de voorverwarmde oven.
  2. Verlaag de temperatuur naar 200 graden.
  3. Bak de stol 20 minuten.
  4. Verlaag de temperatuur naar 160 graden.
  5. Bak de kerststol nog 35 tot 40 minuten.
    Tip! Als de stol te donker wordt, kun je de temperatuur nog 10 graden verlagen.
  6. De stol is gaar wanneer het brood een kerntemperatuur van 96 graden heeft.
    Tip! Steek een digitale kernthermometer in het midden van het brood om de temperatuur te meten.
    Tip! Let hierbij op dat je de thermometer niet in de spijs steekt.
  7. Laat de stol circa 20 minuten afkoelen.
  8. Bestrijk het brood met de gesmolten boter.
  9. Bestrooi de kerststol met decoreersneeuw.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Laat aan ons jouw zelfgemaakte kerststol zien!

Heb jij met ons recept een lekkere kerststol gemaakt? Dan zijn wij erg benieuwd naar hoe het brood is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, want dan kunnen we jouw bakcreatie niet alleen zien maar ook delen met onze volgers!
Flag of Germany