• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Recept Shortbread

Ken jij shortbread cookies al? Anders dan de naam het doet vermoeden, zijn dit geen broodjes maar koekjes uit het Verenigd Koninkrijk. Het zijn misschien wel de meest bekende koekjes uit het Verenigd Koninkrijk. Van de Britten is het bekend dat zij wel van een kopje thee op zijn tijd houden en deze koekjes passen daar perfect bij. Ben je meer fan van koffie? Dan is zo'n koekje ook daar wel lekker bij hoor.  Ben je benieuwd geworden naar hoe je zelf lekkere shortbread cookies kunt bakken? Lees dan snel verder voor het recept en ga aan de slag. 

Wat zijn shortbread cookies?

Shortbread cookies zijn een een Britse klassieker onder de koekjes. De koekjes hebben een kruimelige structuur, waardoor ze het meeste lijken op de zandkoekjes die wij in Nederland kennen. Dat komt doordat de koekjes geen ei bevatten die de ingrediënten extra goed met elkaar bindt. Je kunt van het deeg ronde koekjes maken, maar er worden ook weleens repen van gemaakt.

± 1.5 uur bereidingstijd 20 personen

Ken jij shortbread cookies al? Anders dan de naam het doet vermoeden, zijn dit geen broodjes maar koekjes uit het Verenigd Koninkrijk. Het zijn misschien wel de meest bekende koekjes uit het Verenigd Koninkrijk. Van de Britten is het bekend dat zij wel van een kopje thee op zijn tijd houden en deze koekjes passen daar perfect bij. Ben je meer fan van koffie? Dan is zo'n koekje ook daar wel lekker bij hoor.  Ben je benieuwd geworden naar hoe je zelf lekkere shortbread cookies kunt bakken? Lees dan snel verder voor het recept en ga aan de slag. 

Wat zijn shortbread cookies?

Shortbread cookies zijn een een Britse klassieker onder de koekjes. De koekjes hebben een kruimelige structuur, waardoor ze het meeste lijken op de zandkoekjes die wij in Nederland kennen. Dat komt doordat de koekjes geen ei bevatten die de ingrediënten extra goed met elkaar bindt. Je kunt van het deeg ronde koekjes maken, maar er worden ook weleens repen van gemaakt.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 260 gram bloem; 
  • 115 gram poedersuiker; 
  • Snufje zout;
  • Deegroller;
  • Bakpapier;
  • Bakplaat.

Overige benodigdheden:

  • 230 gram ongezouten roomboter.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Keukenzout 1kg
€ 1,09
+
Patisse Deegroller Hout 25cm
€ 9,99
+
Patisse Bakplaat 39x26cm
€ 10,99
+
Patisse Bakpapier 38cm x 8m
€ 3,99
+
Poedersuiker 250g
€ 2,19
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
Normale prijs € 2,99 Speciale prijs € 2,54
+

Recept

  1. Doe de bloem, poedersuiker, snufje zout en ongezouten roomboter in een kom.
  2. Kneed deze ingrediënten tot een kruimelig deeg.
  3. Kneed kruimelig deeg tot een samenhangend deeg. 
  4. Rol het deeg uit.
  5. Snijd of steek uit het deeg de gewenste vormpjes.
  6. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  7. Leg de koekjes erop.
  8. Zet de bakplaat voor 1 uur in de koelkast, zodat de koekjes kunnen rusten.
  9. Verwarm ondertussen de oven voor op 170 graden (heteluchtoven).
  10. Haal de bakplaat uit de koeling en prik gaatjes in de koekjes.
  11. Bak de koekjes daarna in 10 minuten af.
    Let op! Als de koekjes zijn veranderd van vorm, kun je nogmaals een uitsteker in de koekjes drukken.
  12. Laat de koekjes afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt. 
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Serveer de koekjes als een dessert!

Met dit recept heb je heerlijke koekjes kunnen maken. Die koekjes smaken natuurlijk heerlijk als een tussendoortje, maar je kunt ze ook heel goed serveren bij een dessert. Als je bijvoorbeeld een coupe ijs hebt met wat slagroom en chocoladesaus kun je daar heel goed een shortbread cookie bij serveren. Je kunt dan het koekje lekker in het ijs dippen en opeten. Ben je niet zo fan van ijs? Dan kun je er ook een ander lekker dessert mee maken. Verdeel hiervoor de shortbread cookies over de bodem van een ovenschaal. Leg daar wat marshmallows en stukjes chocolade overheen. Zet dit even in de oven en je hebt een heerlijk dessert dat wel een beetje op de 's mores uit Amerika lijkt.

Of maak er millionairs shortbread cookies mee!

Deze koekjes zijn van zichzelf best wel kaal. Wil je een echte guilty pleasure maken? Maak dan millionairs shortbread cookies! Om dit te kunnen maken, is het belangrijk dat je de koek even goed laat afkoelen.

Ondertussen maak je karamel. Verwarm hiervoor 150 gram boter, een 400 milliliter gecondenseerde melk en 100 gram lichtbruine basterdsuiker in een steelpannetje. Laat dit koken totdat je lichtbruine karamel hebt en schenk dit over de koek heen in de vorm. Dip de bovenkant van de koekjes in de karamel.

Smelt daarna 250 gram chocolade callets in de smaak melk of puur (het is maar net wat je zelf lekker vindt) en dip de koekjes ook hierin. Doe de koekjes even in de koelkast, zodat de chocolade kan uitharden.

Het bewaren van de shortbread cookies

Het kan best zo zijn dat de shortbread cookies niet allemaal in één keer opgaan. Het is dan ook makkelijk om te weten hoe je ze het beste kunt bewaren. Je kunt de koekjes in aluminiumfolie verpakken of in een luchtdicht bakje, ze blijven dan ongeveer één week goed. Als je de koekjes nog langer wilt bewaren, kun je ze ook invriezen. Verpak ze dan ook in een goed afgesloten zakje of bakje. Ze blijven dan ongeveer tot 3 maanden goed.

Deel jouw shortbread cookies met ons!

Heb jij aan de hand van ons shortbread cookies recept zelf lekkere shortbread gemaakt? Dan zijn wij hier erg benieuwd naar! Ook als je ons recept een eigen twist hebt gegeven, vinden wij het ontzettend leuk om dit te weten. Maak een foto van jouw shortbread cookies en deel deze op jouw Facebook- of Instagramaccount. Als je ons tagt met @baktotaal kunnen wij jouw shortbread cookies niet alleen zien, maar ook delen op onze eigen sociale mediakanalen. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!

Flag of Germany