• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Sprits koekjes recept

Sprits koekjes zijn typisch Nederlandse koekjes, die je vast wel kent. De koekjes zijn lekker bros en passen perfect bij een kopje koffie of thee. Het bijzondere aan deze koekjes is dat ze worden gemaakt van een wrijfdeeg. Later in dit artikel leggen we precies uit wat dat is. Doordat spritsen worden gemaakt met wrijfdeeg, worden ze niet uitgestoken met een uitsteker maar opgespoten. Spritsen zijn niet de makkelijkste koeken om te maken, maar zeker ook niet de moeilijkste. Als je gewoon doet wat in ons recept staat en alle instructies stap voor stap volgt, komt het helemaal goed. Lees dus snel verder voor ons sprits koekjes recept en ga lekker aan de slag!
± 1 uur bereidingstijd 20 personen 3.5/5 (2 waarderingen)
Sprits koekjes zijn typisch Nederlandse koekjes, die je vast wel kent. De koekjes zijn lekker bros en passen perfect bij een kopje koffie of thee. Het bijzondere aan deze koekjes is dat ze worden gemaakt van een wrijfdeeg. Later in dit artikel leggen we precies uit wat dat is. Doordat spritsen worden gemaakt met wrijfdeeg, worden ze niet uitgestoken met een uitsteker maar opgespoten. Spritsen zijn niet de makkelijkste koeken om te maken, maar zeker ook niet de moeilijkste. Als je gewoon doet wat in ons recept staat en alle instructies stap voor stap volgt, komt het helemaal goed. Lees dus snel verder voor ons sprits koekjes recept en ga lekker aan de slag!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 50 gram witte basterdsuiker;
  • 8 gram vanillesuiker;
  • 60 gram patentbloem;
  • 70 gram Zeeuwse bloem;
  • 1 spuitzak;
  • Spuitmondje gekarteld;
  • Bakplaat;
  • Bakpapier.

Overige benodigdheden:

  • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur;
  • 20 gram ei;
  • Snufje keukenzout.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Witte Basterdsuiker Van Gilse 600g
€ 1,79
+
Dr. Oetker Vanillesuiker 80g (10x8g)
€ 1,89
+
Molen de Hoop Patentbloem 1kg
€ 2,99
+
Molen de Hoop Zeeuwse Bloem 1kg
€ 2,99
+
BrandNewCake Wegwerp Spuitzak 40cm Groen 20 stuks
€ 3,99

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar
Spuitmondje gekarteld 8 Tands RVS 9mm
€ 3,29
+
Koekjes bakplaat PME 43 cm x 29,5 cm x 2,3 cm
€ 10,09
+
Patisse Bakpapier 38cm x 8m
€ 3,99
+

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden (heteluchtoven).
  2. Meng de zachte roomboter, 20 gram ei, de suikers en het zout door elkaar heen, tot een egaal mengsel.
  3. Wrijf daarna de bloem erdoor heen.
  4. Wrijf het deeg met je handpalm naar voren.
  5. Voeg het weer bij elkaar en wrijf het weer naar voren.
  6. Doe dit een paar keer, totdat je voelt dat het deeg makkelijk loslaat en lichter kleurt.
    Tip! Het deeg moet zijdezacht aanvoelen en niet te stijf zijn, anders kun je het niet spuiten.
  7. Bevestig het spuitmondje aan de spuitzak.
  8. Doe het deeg in de spuitzak.
  9. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  10. Spuit de koekjes op de plaat, totdat het deeg op is.
    Tip! Wij deden dit door de spuitzak haaks boven de bakplaat te houden en te spuiten.
  11. Tijdens het spuiten draaiden we vanuit de pols de spuitzak, zodat we mooie ronde koekjes spoten.
  12. Bak de koekjes in ongeveer 15 minuten goudbruin gaar.
  13. Laat de koekjes goed afkoelen op een rooster, alvorens je ze gaat serveren.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Geef de sprits koekjes een eigen twist!

Sprits koekjes bestaan uit simpele ingrediënten: boter, suiker, zout en patentbloem. Als je wil, kun je een deel van de suiker vervangen door vanillesuiker of een vanille extract toevoegen. Je kunt ook een deel van de patentbloem vervangen door Zeeuwse bloem, om de koekjes wat brosser te maken. Door dat soort dingen te doen, maak je de koeken al iets spannender. Je kunt er ook voor kiezen om juist de gebakken koekjes een eigen twist te geven. Dip ze bijvoorbeeld (deels) in gesmolten chocolade en strooi er wat gemalen nootjes op. Of voorzie de koekjes van een laagje glazuur. Zodoende kun je op een vrij gemakkelijke manier een eigen draai aan spritsen geven.

Wat is een wrijfdeeg?

Van origine is een wrijfdeeg een deeg waarbij je de ingrediënten met de hand als het ware door elkaar heen wrijft. Je wrijft de boter en suiker net zo lang door elkaar heen, totdat je een romige en witte massa krijgt. Als dat is gebeurd, kun je de overige ingrediënten door het deeg wrijven. Door deze techniek, krijg je een luchtig en zalvig deeg. Het deeg is dus lekker zacht en lijkt qua structuur een beetje op een zalfje. Om dit voor elkaar te krijgen, is het heel erg belangrijk dat de roomboter goed op kamertemperatuur is. Met koude boter gaat het niet lukken om een mooi wrijfdeeg te krijgen. Tegenwoordig gebruiken sommige mensen ook een mixer met vlindergardes om een wrijfdeeg te maken. Toch wordt dit oorspronkelijk dus met de hand gedaan en dat vinden wij wel wat hebben.

Kun je wrijfdeeg bewaren?

Helaas is het niet mogelijk om wrijfdeeg in de koelkast te bewaren of in te vriezen. Het belangrijke aan dit deeg is dat deze luchtig en zalvig blijft. Als je het deeg een poosje bewaart, gaan deze factoren helaas verloren. Het is dus belangrijk om al het wrijfdeeg dat je maakt, gewoon op te maken. Je kunt dus helaas ook niet het deeg alvast van tevoren maken om later de koekjes te gaan bakken. Zoals je in een alinea eerder hebt kunnen lezen,

Het spuiten van spritsen

Als het deeg klaar is, wordt het doorgaans in een spuitzak met gekarteld spuitmondje gedaan. Zodoende worden de spritsen gespoten op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt ervoor kiezen om 1 grote sprits te maken, door het deeg zigzaggend in een lange strook te spuiten. Je moet dan wel direct na het bakken van de strook, deze in stukken snijden. Je kunt er ook voor kiezen om zelf verschillende koekjes te spuiten. Let er dan wel op dat de koekjes even groot zijn, anders kunnen ze niet gelijkmatig gaar en goudbruin worden gebakken. Zorg er ook voor dat je wat ruimte tussen de koekjes laat en je de koekjes niet te groot spuit. In de oven zullen ze namelijk nog een beetje uitzetten. De volle bakplaat gaat een poosje de oven in, waarna je heerlijke koekjes krijgt.

Deel jouw spritskoekjes met ons!

Heb jij zelf met ons recept lekkere sprits koekjes gebakken? Dan vinden wij het heel erg leuk om te zien hoe de koeken zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien, door een foto van de spritsen te maken en deze te delen op jouw sociale media. Als je ons in het bericht of story tagt met @baktotaal, kunnen we de foto zien.
Flag of Germany