Geef de sprits koekjes een eigen twist!
Sprits koekjes bestaan uit simpele ingrediënten: boter, suiker, zout en patentbloem. Als je wil, kun je een deel van de suiker vervangen door vanillesuiker of een vanille extract toevoegen. Je kunt ook een deel van de patentbloem vervangen door Zeeuwse bloem, om de koekjes wat brosser te maken. Door dat soort dingen te doen, maak je de koeken al iets spannender. Je kunt er ook voor kiezen om juist de gebakken koekjes een eigen twist te geven. Dip ze bijvoorbeeld (deels) in gesmolten chocolade en strooi er wat gemalen nootjes op. Of voorzie de koekjes van een laagje glazuur. Zodoende kun je op een vrij gemakkelijke manier een eigen draai aan spritsen geven.
Wat is een wrijfdeeg?
Van origine is een wrijfdeeg een deeg waarbij je de ingrediënten met de hand als het ware door elkaar heen wrijft. Je wrijft de boter en suiker net zo lang door elkaar heen, totdat je een romige en witte massa krijgt. Als dat is gebeurd, kun je de overige ingrediënten door het deeg wrijven. Door deze techniek, krijg je een luchtig en zalvig deeg. Het deeg is dus lekker zacht en lijkt qua structuur een beetje op een zalfje. Om dit voor elkaar te krijgen, is het heel erg belangrijk dat de roomboter goed op kamertemperatuur is. Met koude boter gaat het niet lukken om een mooi wrijfdeeg te krijgen. Tegenwoordig gebruiken sommige mensen ook een mixer met vlindergardes om een wrijfdeeg te maken. Toch wordt dit oorspronkelijk dus met de hand gedaan en dat vinden wij wel wat hebben.
Kun je wrijfdeeg bewaren?
Helaas is het niet mogelijk om wrijfdeeg in de koelkast te bewaren of in te vriezen. Het belangrijke aan dit deeg is dat deze luchtig en zalvig blijft. Als je het deeg een poosje bewaart, gaan deze factoren helaas verloren. Het is dus belangrijk om al het wrijfdeeg dat je maakt, gewoon op te maken. Je kunt dus helaas ook niet het deeg alvast van tevoren maken om later de koekjes te gaan bakken. Zoals je in een alinea eerder hebt kunnen lezen,
Het spuiten van spritsen
Als het deeg klaar is, wordt het doorgaans in een spuitzak met gekarteld spuitmondje gedaan. Zodoende worden de spritsen gespoten op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt ervoor kiezen om 1 grote sprits te maken, door het deeg zigzaggend in een lange strook te spuiten. Je moet dan wel direct na het bakken van de strook, deze in stukken snijden. Je kunt er ook voor kiezen om zelf verschillende koekjes te spuiten. Let er dan wel op dat de koekjes even groot zijn, anders kunnen ze niet gelijkmatig gaar en goudbruin worden gebakken. Zorg er ook voor dat je wat ruimte tussen de koekjes laat en je de koekjes niet te groot spuit. In de oven zullen ze namelijk nog een beetje uitzetten. De volle bakplaat gaat een poosje de oven in, waarna je heerlijke koekjes krijgt.
Deel jouw spritskoekjes met ons!
Heb jij zelf met ons recept lekkere sprits koekjes gebakken? Dan vinden wij het heel erg leuk om te zien hoe de koeken zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien, door een foto van de spritsen te maken en deze te delen op jouw sociale media. Als je ons in het bericht of story tagt met
@baktotaal, kunnen we de foto zien.