• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Rusk koekjes recept

Rusk koekjes maken Rusk koekjes, heb jij er al eens van gehoord? Dit zijn droge koekjes uit Zuid-Afrika die in de verte een beetje lijken op onze beschuit. Het schijnt dat een Zuid-Afrikaan in het buitenland naar 2 dingen heimwee heeft: biltong en ‘buttermilk rusk’ (oftewel deze koekjes). Rusks worden in Zuid-Afrika vaak als ontbijt of snack gegeten. De koeken zijn van zichzelf vrij hard, maar het is heel normaal om ze in een kopje koffie of thee te dopen en ze daarna op te eten. Lijkt het je leuk om zelf eens deze koeken te maken? Lees dan snel verder voor ons recept en ga aan de slag!

De oorsprong van rusks/rusk koekjes

Rusk koekjes (kortweg rusks genoemd) zijn harde en kruimelige koekjes die al sinds de 17e eeuw worden gebakken. We vermoeden dat deze koeken zijn afgeleid van de keiharde scheepsbeschuit die de zeelui van de VOC aten. Ze lijken een beetje op biscotti, maar zijn wel minder zoet. In het basisrecept van deze koeken vind je niet veel andere ingrediënten dan meel, suiker en bloem maar tegenwoordig zijn er in de winkels in Zuid-Afrika allerlei varianten hierop te vinden. Bekende varianten zijn rusks met gedroogd fruit, noten en zaden. Lekker hoor!
± 5 uur bereidingstijd 20 personen
Rusk koekjes maken Rusk koekjes, heb jij er al eens van gehoord? Dit zijn droge koekjes uit Zuid-Afrika die in de verte een beetje lijken op onze beschuit. Het schijnt dat een Zuid-Afrikaan in het buitenland naar 2 dingen heimwee heeft: biltong en ‘buttermilk rusk’ (oftewel deze koekjes). Rusks worden in Zuid-Afrika vaak als ontbijt of snack gegeten. De koeken zijn van zichzelf vrij hard, maar het is heel normaal om ze in een kopje koffie of thee te dopen en ze daarna op te eten. Lijkt het je leuk om zelf eens deze koeken te maken? Lees dan snel verder voor ons recept en ga aan de slag!

De oorsprong van rusks/rusk koekjes

Rusk koekjes (kortweg rusks genoemd) zijn harde en kruimelige koekjes die al sinds de 17e eeuw worden gebakken. We vermoeden dat deze koeken zijn afgeleid van de keiharde scheepsbeschuit die de zeelui van de VOC aten. Ze lijken een beetje op biscotti, maar zijn wel minder zoet. In het basisrecept van deze koeken vind je niet veel andere ingrediënten dan meel, suiker en bloem maar tegenwoordig zijn er in de winkels in Zuid-Afrika allerlei varianten hierop te vinden. Bekende varianten zijn rusks met gedroogd fruit, noten en zaden. Lekker hoor!

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel;
  • 175 gram kristalsuiker;
  • ½ theelepel zout;
  • ¼ zakje bakpoeder;
  • Bakpapier;
  • Vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter.

Overige benodigdheden:

  • 125 gram koude ongezouten roomboter, in stukjes;
  • 250 milliliter karnemelk;
  • 1 ei, maat M.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Molen de Hoop Zelfrijzend bakmeel 1kg
€ 3,49
+
Kristalsuiker Van Gilse 1kg
€ 1,99
+
Keukenzout 1kg
€ 1,09
+
BrandNewCake Bakpoeder 100gr.
€ 2,79
+
Kitchen Craft Bakpapier 30 cm Rol 10 m
€ 7,89
+
Wilton Bakvorm Vierkant 20x20cm
€ 6,39

Ontvang een e-mail zodra dit product weer leverbaar is.

Tijdelijk niet leverbaar

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (heteluchtoven).
  2. Meng het zelfrijzend bakmeel met de kristalsuiker, het zout en het bakpoeder.
  3. Wrijf de boter met de vingertoppen door het bloemmengsel heen.
  4. Klop het ei door de karnemelk heen.
  5. Kneed alles tot een plakkerig deeg.
  6. Bekleed een bakvorm van ca. 20 x 20 cm met bakpapier.
  7. Vet je handen een beetje in met zonnebloemolie.
  8. Maak van het deeg ovale balletjes van ongeveer 5 x 2 x 2 cm.
  9. Leg de balletjes naast elkaar in het bakblik.
  10. Zet de bakvorm in het midden van de oven.
  11. Bak de balletjes zodoende voor ongeveer 30 minuten.
  12. Schakel daarna de oventemperatuur naar 160 °C en bak de koekjes nog 30 min.
  13. Haal de bakvorm uit de oven en snijd de stukjes los.
  14. Snijd elk stukje horizontaal en verticaal doormidden.
    Tip! Je krijgt dan mooie rechthoekige koeken, zodat je mooie rechthoekjes krijgt.
  15. Schakel de oventemperatuur terug naar 100°C.
  16. Leg de rusks op een rek.
  17. Laat de koeken zodoende ongeveer 3 tot 4 uur in de oven uitdrogen. Tip! Laat de oven op een kier zodat het vocht kan ontsnappen. Kan dat niet, open dan elk kwartier even de oven.
  18. Neem het rek weer uit de oven en laat de rusk koekjes erop afkoelen.
Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Deel jouw rusk koekjes met ons!

Ben jij van plan om met ons recept rusk koekjes te maken? Dan vinden wij het heel leuk om te zien hoe ze zijn geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Tag ons met @baktotaal in de story, zodat wij jouw foto kunnen zien én delen met onze volgers!
Flag of Germany