Rusk koekjes maken
Rusk koekjes, heb jij er al eens van gehoord? Dit zijn droge koekjes uit Zuid-Afrika die in de verte een beetje lijken op onze beschuit. Het schijnt dat een Zuid-Afrikaan in het buitenland naar 2 dingen heimwee heeft: biltong en ‘buttermilk rusk’ (oftewel deze koekjes). Rusks worden in Zuid-Afrika vaak als ontbijt of snack gegeten. De koeken zijn van zichzelf vrij hard, maar het is heel normaal om ze in een kopje koffie of thee te dopen en ze daarna op te eten. Lijkt het je leuk om zelf eens deze koeken te maken? Lees dan snel verder voor ons recept en ga aan de slag!
De oorsprong van rusks/rusk koekjes
Rusk koekjes (kortweg rusks genoemd) zijn harde en kruimelige koekjes die al sinds de 17e eeuw worden gebakken. We vermoeden dat deze koeken zijn afgeleid van de keiharde scheepsbeschuit die de zeelui van de VOC aten. Ze lijken een beetje op biscotti, maar zijn wel minder zoet. In het basisrecept van deze koeken vind je niet veel andere ingrediënten dan meel, suiker en bloem maar tegenwoordig zijn er in de winkels in Zuid-Afrika allerlei varianten hierop te vinden. Bekende varianten zijn rusks met gedroogd fruit, noten en zaden. Lekker hoor!Benodigdheden uit onze webshop:
- 500 gram zelfrijzend bakmeel;
- 175 gram kristalsuiker;
- ½ theelepel zout;
- ¼ zakje bakpoeder;
- Bakpapier;
- Vierkante bakvorm van 20 bij 20 centimeter.
Overige benodigdheden:
- 125 gram koude ongezouten roomboter, in stukjes;
- 250 milliliter karnemelk;
- 1 ei, maat M.