Spekkoek is een Indische cake dat bestaat uit laagjes in twee verschillende kleuren. Deze kleuren komen telkens om en om voor. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker bevatten. Later werden andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan. Het kost wel wat tijd om deze lekkernij te maken, aangezien de koek laag voor laag dient gebakken te worden, maar het is zeker de moeite waard! Lees snel verder voor het spekkoek recept.
Wist je dat?
Spekkoek was vroeger een heel ander lekkernij in Nederland. Het was toen namelijk een pannenkoek gebakken in varkensvet. Later werd er vooral een laagjescake mee bedoeld, oftewel de Indische spekkoek. De naam 'spekkoek' is ontstaan omdat de dunne, om-en-om gekleurde laagjes mensen aan doorregen spek deed denken. In Indonesië hebben ze verschillende namen voor deze cake. Het wordt daar namelijk 'spekuk' of 'kue lapis' genoemd.
Benodigdheden uit onze webshop:
- 140 gram witte basterdsuiker;
- 150 gram patentbloem;
- 3 theelepels kaneel;
- Een theelepel gemalen anijszaad;
- Een theelepel kardemom;
- Vanillestokje.
- IJslepel;
- Spatel;
- Springvorm 16 centimeter;
- Bakpapier.
Overige benodigdheden:
- 15 eigeel;
- 13 eiwit;
- 1 theelepel nootmuskaat;
- 80 gram zoete gecondenseerde melk;
- 250 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur);
- 1 theelepel pandan.