• Voor 22:00 uur besteld, morgen in huis*
  • Gratis verzenden vanaf €75
  • 14.500+ klanten waarderen ons met een 9,2
  • 10.000+ bakproducten uit voorraad leverbaar
Notificatie:

Spekkoek recept

Spekkoek is een Indische cake dat bestaat uit laagjes in twee verschillende kleuren. Deze kleuren komen telkens om en om voor. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker bevatten. Later werden andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan. Het kost wel wat tijd om deze lekkernij te maken, aangezien de koek laag voor laag dient gebakken te worden, maar het is zeker de moeite waard! Lees snel verder voor het spekkoek recept.

Wist je dat?

Spekkoek was vroeger een heel ander lekkernij in Nederland. Het was toen namelijk een pannenkoek gebakken in varkensvet. Later werd er vooral een laagjescake mee bedoeld, oftewel de Indische spekkoek. De naam 'spekkoek' is ontstaan omdat de dunne, om-en-om gekleurde laagjes mensen aan doorregen spek deed denken. In Indonesië hebben ze verschillende namen voor deze cake. Het wordt daar namelijk 'spekuk' of 'kue lapis' genoemd.

± 2 uur bereidingstijd 12 personen

Spekkoek is een Indische cake dat bestaat uit laagjes in twee verschillende kleuren. Deze kleuren komen telkens om en om voor. In het oorspronkelijke recept wordt de donkere kleur verkregen door het gebruik van bruine suiker, terwijl de lichte lagen geraffineerde (witte) suiker bevatten. Later werden andere varianten verzonnen, waarin soms gebruik wordt gemaakt van cacao of de lichte lagen vrolijk gekleurd worden, bijvoorbeeld met groene pandan. Het kost wel wat tijd om deze lekkernij te maken, aangezien de koek laag voor laag dient gebakken te worden, maar het is zeker de moeite waard! Lees snel verder voor het spekkoek recept.

Wist je dat?

Spekkoek was vroeger een heel ander lekkernij in Nederland. Het was toen namelijk een pannenkoek gebakken in varkensvet. Later werd er vooral een laagjescake mee bedoeld, oftewel de Indische spekkoek. De naam 'spekkoek' is ontstaan omdat de dunne, om-en-om gekleurde laagjes mensen aan doorregen spek deed denken. In Indonesië hebben ze verschillende namen voor deze cake. Het wordt daar namelijk 'spekuk' of 'kue lapis' genoemd.

Benodigdheden uit onze webshop:

  • 140 gram witte basterdsuiker;
  • 150 gram patentbloem;
  • 3 theelepels kaneel;
  • Een theelepel gemalen anijszaad;
  • Een theelepel kardemom;
  • Vanillestokje.
  • IJslepel;
  • Spatel;
  • Springvorm 16 centimeter;
  • Bakpapier. 

Overige benodigdheden:

  • 15 eigeel;
  • 13 eiwit;
  • 1 theelepel nootmuskaat;
  • 80 gram zoete gecondenseerde melk;
  • 250 gram ongezouten roomboter (kamertemperatuur);
  • 1 theelepel pandan.

Boodschappenlijstje

Alle benodigdheden voor dit recept. Een artikel niet nodig? Vul dan 0 in.
Kitchen Craft RVS IJsschep Ø60mm
€ 8,49
+
Patisse Springvorm Profi Ø16cm
€ 6,99
+
Molen de Hoop Tarwebloem 1kg
€ 3,08
+
Kitchen Craft Bakpapier 30 cm Rol 10 m
€ 7,89
+
Molen de Hoop Anijszaad 50 gr.
€ 3,49
+
Molen de Hoop Basterdsuiker Wit 750gr
€ 3,99
+
Mill & Mortar Kardemom (Heel) Biologisch 25g
€ 8,39
+
Pannenlikker Hendi kunststof 25cm
€ 5,69
+
BrandNewCake Kaneel Gemalen 130g
€ 5,98
+

Recept

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (grillstand).
  2. Splits 15 eieren, doe het eigeel in een kom en 13 eiwitten in een andere vetvrije kom.
  3. Klop de ongezouten roomboter, het eigeel, basterdsuiker en gecondenseerde melk door elkaar heen.
  4. Mix dit in 5 minuten op een middelhoge stand door elkaar heen.
  5. Klop de eiwitten stijf als het eigeel is geklopt. 
  6. Spatel het eigeel in delen door het eiwit heen.
  7. Zeef de bloem boven het beslag en meng de gezeefde bloem door het beslag heen.
  8. Schraap de merg van de vanillestok en voeg de merg toe aan het beslag.
  9. Verdeel het beslag in 2 delen.
  10. Voeg aan de ene helft een theelepel pandan toe.
  11. Doe bij de andere helft van het beslag de kardemom, anijs, kaneel, anijszaad en nootmuskaat in.
  12. Meng dit door elkaar heen.
  13. Bekleed de springvorm met bakpapier.
  14. Schep uit het beslag met de kardemom anderhalve ijslepel beslag.
  15. Verdeel dit beslag over de met bakpapier beklede bodem van de springvorm.
  16. Bak dit in 2 tot 3 minuten af.
  17. Druk de luchtbellen eruit met een satéprikker.
  18. Doe nu 2 ijslepels van het pandan beslag in de springvorm.
  19. Bak ook dit weer in 2 tot 3 minuten af.
  20. Herhaal stappen 14 tot en met 19, totdat al het beslag op is.
    Tip! Je maakt dus telkens een laagje met het kardemom beslag en daarna een laagje met het pandan beslag.
    Tip! Laat de cake goed garen en doe niet teveel beslag in de springvorm. Dan krijg je de mooie dunne laagjes.
  21. Hierna kun je de cake uit de springvorm halen en gaan genieten

Heb je dit recept klaargemaakt? We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Handige informatie

Geef jouw eigen twist aan dit spekkoek recept!

Met dit spekkoek recept heb je een heerlijke Indische spekkoek kunnen maken. Deze cake heeft een pandan smaak, maar wist je dat je nog veel meer verschillende smaken hebt. Je zou de pandan namelijk kunnen vervangen voor chocolade, kokos, banaan of mokka. Ben je een echte rum liefhebber? Dan zou je zelfs rum aan het recept kunnen toevoegen. Zo heb je eenvoudig een hele andere soort cake. En mocht je niet zo fan zijn van de groene of lichte kleur, dan zou je er zelfs nog een kleurstof aan kunnen toevoegen in elke gewenste kleur die je maar wilt.

Serveer de spekkoek als dessert!

Spekkoek smaakt natuurlijk heerlijk als tussendoortje bij een kopje koffie of thee, maar je kunt het ook heel goed eten als dessert. Snijd de cake in dunne plakjes of snijd het in een klein blokje. Leg de spekkoek op een leuk bordje en serveer er een bolletje ijs bij. Je kan er gewoon vanille-ijs bij serveren, maar een bolletje chocolade of kaneel ijs smaakt er ook zeker niet mis bij. Nog een toef slagroom en je hebt een heerlijk dessert, waar je zeker elke zoetekauw blij mee gaat maken.

Het bewaren van de spekkoek!

Deze lekkernij is van zichzelf best machtig, daarom is het belangrijk dat je de cake in dunne plakjes serveert. Doordat je telkens maar kleine hoeveelheden afsnijdt is de kans groot dat de spekkoek niet in één keer opgaat. Het is daarom handig om te weten hoelang en op welke manier je de cake het beste kunt bewaren. Wikkel de spekkoek in een paar lagen plasticfolie en leg de koek op een koele plek neer, maar niet in de koelkast. Hij blijft dan dik een week goed, wil je de spekkoek nog langer bewaren? Dan kun je deze cake ook gerust invriezen, de cake blijft dan tot 3 maanden goed.

Deel jouw spekkoek met ons!

Heb jij met ons recept zelf heerlijke spekkoek gebakken? Dan vinden wij het erg leuk om te zien hoe die is geworden. Dat kun je aan ons laten zien door er een foto van te maken en deze te delen in jouw Instagram Stories. Als je ons tagt met @baktotaal, kunnen wij jouw foto ook nog eens delen met onze eigen volgers. En dat vinden wij onwijs leuk om te doen!

Flag of Germany